aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9345 aDSC_9345

Jak si sami určíme anaerobní práh

22.10.2013 22:10

Pokud máte ve svém tréninku nebo sportu nějaký cíl, určitě jste již slyšeli pojem anaerobní a aerobní cvičení. A s těmito pojmy jde ruku v ruce i pojem „anaerobní práh“. Pokud se nějakého trenéra zeptáte, jak zjistit svůj „anaerobní práh“, který máme každý „jinde“ a hlavně se jeho hodnoty mění i s tréninkem, pošle vás nejspíše do specializované laboratoře. Nebo vám zkusí doporučit jiné, ne tak dokonale přesné, ale použitelné řešení.

S kamarádem

Tím prvním je vlastně 30-ti minutový test na běhátku nebo běžecké dráze s vodorovným sklonem. Domluvte se s kamarádem, sežeňte si sporttester, vyběhněte opravdu zlehka, povídejte si, proberte různá témata ... A každých 5 minut přidejte na rychlosti. Pečlivě sledujte svůj sporttester. Určitě si všimnete, že po každém zrychlení se vám tepová frekvence na zhruba minutu rozkolísá, zvýší se a pak se ustálí. K tomuto faktu se vrátíme v dalším testu. Jakmile přestanete stíhat v plynulé konverzaci, dostáváte se na svůj anaerobní práh.

Best Replica Watches

© jro-grafik - Fotolia.com

Samostatně

Nyní se vrátíme k onomu faktu zvýšení rychlosti a rozkolísání tepové frekvence, která se zhruba po minutě ustálí. Toto můžeme využít právě ve druhém testu, na který potřebujete sporttester, ale už ne kamaráda :-). Postupujete stejně, jako v předchozím testu, zvyšujete po 5-ti minutách rychlost a sledujete svou tepovku. Po několikátém (zhruba čtvrtém zrychlení, ale záleží na tom, jak razantně rychlost měníte) se vám tepová frekvence již neustálí, ale stále narůstá. Vraťte se tedy k poslední úrovni tepové frekvence, která se vám ustálila – to by měl být váš anaerobní práh.

audemars piguet replica watches

Testy opakujte

Jak již bylo napsáno – anaerobní práh se mění i trénovaností, typem tréninku, a proto je vhodné test časem zopakovat. Pokud totiž budete mít za cíl shazovat nějaká ta kila, bylo by výhodnější pohybovat se pod anaerobním prahem. Pokud naopak budete chtít přidat na fyzické kondici, abyste co nejdéle vydrželi vysokou zátěž, tréninku nad aerobním prahem se prostě nevyhnete. Pokud dokážete totiž anaerobní práh zvýšit – vydržíte déle cvičit, běhat, sportovat v anaerobní zátěži.

Energetické zásobování

Výkon nad aerobním prahem je kryto energií ze svalového a jaterního glykogenu, jehož zásoby jsou omezené. A není proto třeba brát tyto zásoby příliš brzy, což sportovci s nízkou hodnotou anaerobního prahu udělají a pak by mohli hořce litovat :-).

autor : Zuzana Kubáňová

zdroj : sportvival.cz



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net