aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9348 aDSC_9348

Asijské hry podruhé – pomohou squashi dostat se na OH?

15.10.2014 22:14

Světová jednička Nicole Davidová dělá možné i nemožné, aby ukázala olympijským funkcionářům, že squash pod pět kruhů zkrátka patří. Nyní malajsijská hvězda doufá, že díky jejímu výkonu ve finále Asijských her stoupnou šance squashe na přijetí mezi olympijské sporty.

V zaplněném Yeorumul Squash Centre v jihokorejském Incheonu byli diváci svědky dvou napínavých a velmi kvalitních zápasů o nejcennější kov. Sedminásobná světová šampiónka sice prohrála první hru, vývoj zápasu ale otočila a nakonec si tak domů odváží již svůj čtvrtý individuální titul z Asijských her. V mužské kategorii získal Abdullah Almezayen pro Kuvajt vůbec první squashové zlato, když porazil Inda Sourava Ghosala v pěti setech.

„Věřím, že squash, který jsme tady předvedli, upoutá pozornost Mezinárodního olympijského výboru,“ vysvětlovala Davidová. „Her se zúčastnily čtyři hráčky z první světové desítky, což ukazuje, jak důležité jsou podobné akce pro asijské státy.

„Pokud jde o olympiádu… každý sportovec sní o tom, že na ní bude reprezentovat svou zemi. Snad dostaneme tento rok šanci a výbor bude ochotný podpořit kandidaturu squashe.“

Snahy dostat squash na Olympijské hry trvají už dlouho. Při loňském hlasování o podobě her v roce 2020 squash neuspěl, nicméně nový prezident MOV Thomas Bach naznačil, že výkonný výbor by mohl během svého jednání v prosinci 2014 zvážit „pružnější“ přístup k olympijskému programu po roce 2016. Naděje pro squash, baseball nebo softball tak stále žije.

Almezayen, který vítězstvím nad nejvýše nasazeným Ghosalem překvapil sám sebe, naléhá na členy MOV, aby při rozhodování o programu budoucích Olympijských her vzali v úvahu, jak populární je tento sport všude na světě.

„Podívejte se, kolik lidí chodí na zápasy a jak moc má squash fanoušků,“ vyzval Kuvajťan. „Bylo by skvělé, kdyby se na olympiádu v roce 2020 dostal. Všichni se na to těšíme!“

Saruv Gosal, jenž prohrál finálový zápas i přesto, že měl ve třetím setu mečbol, zopakoval slova Nicol Davidové o celkové kvalitě předváděného squashe a jaký to může mít vliv na rozhodování MOV.

„Porážka mě samozřejmě mrzí, ale bylo pro mě ctí hrát takový zápas. Jsem hrdý na to, jak jsme oba bojovali, a určitě to bylo utkání, na které se bude dlouho vzpomínat,“ prohlásil Ind. Po zisku bronzových medailí v letech 2006 a 2010, kdy se Asijské hry konaly v katarském Dauhá a poté v čínském Kantonu, mohl Ghosal vyhrát pro Indii první squashové zlato z tohoto turnaje (zlato se nakonec Ghosalovi podařilo získat na stejných hrách v týmové soutěži - pozn.redakce).

Finále sledoval i prezident Asijského olympijského výboru a člen MOV Sheik Ahmed Al-Fahad Al-Sabah, který přijel podpořit svého krajana Almezayena.

„Squash se stal velmi oblíbeným sportem a hraje se v podstatě na celém světě,“ komentoval Al-Sabah současnou situaci. „V budoucnu by na něj mohlo dojít, ale záleží na tom, jaká bude vize pro rok 2020 a jakou cestou se MOV vydá.“

překlad: Jiří Hron
zdroj: www.macaudailytimes.com.mo

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net