aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_0983 aDSC_0983

Laura Massaro - její veličenstvo elegance

25.03.2014 07:25

Prosím seznamte se: WSA hráčka roku 2011 a 2013, čerstvá mistryně světa a vítězka posledního British Open, světová dvojka, paní Laura Massaro.

Laura a její výkony zhmotňují mou představu o krásné a zároveň efektivní hře squashe. Anglie dlouho čekala na hráčku jejích kvalit. Dlouho se myslelo, že se tou „nej-nej“ stane drobná Jenny Duncalf. V posledních dvou letech ale převzala „anglické otěže“ Laura a začaly se dít věci! Vezměme to ale od začátku.

  • jméno: Laura Massaro
  • země: VB
  • narozena: 2. Listopadu 1983, Great Yarmouth (UK)
  • věk: 30 let
  • výška: 173 cm
  • hmotnost: 66 Kg
  • trenér: Danny Massaro a David Pearson
  • raketa: Head Xenon
  • poznávací znamení: vysoká elegantní squashová lady
replica handbags www.coachreplica.com

Trochu historie

Laura Massaro se narodila jako Laura Lengthorn 2. listopadu 1983 v pobřežním městě Great Yarmouth ve východní Anglii. Squash začala hrát v sedmi letech. Později dominovala všem domácím juniorským kategoriím. Na profesionální dráhu nastoupila již v roce 2000. Svůj první profesionální turnaj vyhrála v roce 2005. Od roku 2008 se na žebříčku WSA (dříve WISPA=profesionální ženská squashová asociace) začala objevovat kolem dvacátého místa, ale teprve v roce 2011 se prosadila v nejužší špičce. V tomto roce vyhrála několik turnajů v USA vč. US Open, ale hlavně vybojovala titul na Britském šampionátu, když ve finále porazila do té doby neotřesitelnou anglickou jedničku a světovou dvojku Jenny Duncalf. Ve stejném roce se stala poprvé WSA hráčkou roku a světovou trojkou. Rok 2013 ovšem pro Lauru znamenal absolutní vrchol. V květnu 2013 dokázala porazit žijící legendu Nicol David ve finále nejslavnějšího squashového turnaje British Open 3:1 a po dlouhých 22 letech vrátila titul opět na Britské ostrovy. Znovu se stala WSA hráčkou roku. Tu nejsladší „třešinku na squash-dortíku“ ovšem ochutnala minulý víkend, když zvítězila na mistrovství světa žen pro rok 2013 konaném se zpožděním (až březnu 2014) v malajském Penangu. Už měla namále, vždyť osmnáctiletá Egypťanka Nour El Sherbini vedla již 6:2 v pátem setu. Dokázala ale doátnout a nervy drásajícím finiši zvítězit 11:9 a celkově 3:2 (11/7, 6/11, 11/9, 5/11, 11/9).  Vynikajících výsledků dosáhla jistě také díky svým koučům - trénujícímu manželovi Danny Massaŕovi a také nejúspěšnějšímu kouči dneška Davidovi Pearsonovi.     

Přednosti pohledem squashového kouče

Elegance a efektivita zdobí tuto vyzrálou squashistku již léta, ale v poslední době zapracovala na dominanci na „T“ díky skvělým volejům a vynikající přesnosti. Nechybí jí ani velká tvořivost v přední části kurtu. Také skvělá dovednost udržet pozornost a umět se koncentrovat se projevila během obou nejdůležitějších finále.

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Laura nepatří mezi nejrychlejší hráčky. Možná bych také uvítal více razance při zakončení do zadní části kurtu. 

Technická či taktická „specialitka“

Vynikající volej drop a tvořivost ve přední části kurtu.

Závěrem

Laura patří mezi hráčky, v jejichž hře se snoubí elegance s efektivitou, velká porce vůle a sebeovládání a disciplína s velkou tvořivostí. Jsem zvědav, jak ustojí nástup Egypťanek. Nicol David se také jistě pokusí dokázat, že ještě zdaleka není odrovnaná. Zkrátka ženský squash je (a vždy byl) velmi zajímavý. Zlobím se na provozovatele PSA SQUASH TV, resp. na organizátory MS, že nezajistili kvalitní přenos, protože nejen Laura by si to určitě zasloužila. 

Autor: Jan Roll, www.janroll.cz

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Massaro

http://www.lauramassaro.co.uk/

http://wsaworldtour.com/players/laura-massaro

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net