aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_0710 aDSC_0710

ME masters viděno očima 67. muže Evropy

18.09.2013 10:05

18.9.2013 Před několika týdny jsme na české půdě měli možnost sledovat umění nejlepších masters hráčů Evropy. Mistrovství jsme vám již přiblížili očima jednoho z vítězů - v rozhovoru s Francouzem Renanem Lavigne. Celý turnaj byl ale také obrovskou příležitostí pro domácí squashové hráče, kteří v rámci tak velkého turnaje mohli otestovat své dovednosti v konkurenci celé Evropy. Plnou sedminu hráčů turnaje tvořili Češi. Dnes vám přinášíme rozhovor s Pavlem Vohánkou, právě s jedním hráčem z českého pole.

Poprvé jsi se zúčastnil tak velkého turnaje, jako je ME masters. Co tě inspirovalo k tomu se přihlásit?

Jednoznačně to byla vidina zkušenosti poměřit své síly s hráči, kteří přijeli do Prahy udělat dobrý výsledek. Do ciziny, předpokládám, nejezdí každý jen tak si zahrát, což pochopitelně člověka motivuje k lepším výkonům.

Kteří  trenéři ti pomohli s přípravou nejvíce? Nebo jsi se připravoval sám?

Průběžně trénuji s Liborem Holubem a teď jsem začal některé tréninky absolvovat i s Petrem Steinerem. V praxi to znamená, že nejvíce informací a dovedností mi zatím poskytl Libor a v závěrečné fázi  i Petr.

Jak často a kolik času jsi trávil na kurtu před začátkem turnaje?

Nemám to úplně spočítané ... Samozřejmě jsem se snažil hrát 3-4x týdně, ať už to byly turnaje nebo tréninky, popřípadě zápasy do ligy.. to vše se počítá jako příprava.

Nebyl jsi před turnajem vyčerpaný? Přeci jen skloubit práci a tréninky..

Nemyslím si.

Máš nějaký squashový vzor?

Hráčský přímo nemám, neznám slavná squashová jména. Ale pochopitelně lidé, kteří hrají lépe než já, jsou pro mne vzorem k tomu, dotáhnout se na jejich herní úroveň. Co se týká techniky hry, jsou to jednoznačně trenéři ze squash klubu Modrý Svět. Petr Steiner, Libor Holub, Jana Sigačevová ... To jsou lidé, kteří když hrají, tak je to jako koncert a k tomu bych se někdy chtěl přiblížit.

Takže tvá největší inspirace je od trenérů z mateřského klubu?

Ano, je to tak.

Jak bys zhodnotil své silné a slabé herní stránky během turnaje?

Silné stránky jsem moc nenalezl, ale slabé stránky ano :-). Samozřejmě, člověk je svázaný s psychikou a především je vše v hlavě ...  Vyvarovat se zbytečných chyb, které se dají odstranit tréninkem, je potom věc druhá. A to je běh na delší trať, než jsem si myslel.

Soupiska byla zveřejněna o pár dní dříve. Byl jsi překvapený nebo zklamaný, když jsi viděl, že skoro všichni hráči ve tvé kategorii 40+ dostali volné kolo a ty jsi musel už svůj první zápas odehrát?

Zklamaný ne, nicméně je to los a pokud to padlo na mne, tak se to nedá ovlivnit.

Kam až sahají tvé squashové sny a cíle? Čeho bys chtěl dosáhnout?

Jak jsem řekl, chtěl bych se dotáhnout technicky na úroveň, se kterou budu spokojený. A aby squash v mém podání byl koukatelný.

Další turnaj podobné kategorie se bude konat v zahraničí. Chtěl by jsi se zúčastnit?

Domnívám se, že ne. Nemyslím si, že jsem hráč, který by měl objíždět zahraniční turnaje. Naopak jsem si předsevzal, že nyní budu hrát české turnaje v kategorii, do které spadám. To znamená turnaje mužů kategorie C, popřípadě turnaje, které vyhlašují jednotlivá squashová centra.

Jaká byla podle tebe organizace turnaje?

Neumím přesně posoudit. Občas jsme dostávali špatné informace, ale člověk znalý práce s internetem si potřebné údaje dohledal sám, ač mu pořadatel podával jiné. Mistrovství je velký podnik a možná s jeho pořádáním nebyla až tak velká zkušenost nebo je to o jednotlivcích. Jeden člověk neumí najít informaci a podá vám nesprávnou, ale to neznamená, že akce byla špatně organizovaná nebo naopak.

Tvůj první zápas jsi hrál s Markem Bellingerem, ale bohužel jsi svojí pozici neobhájil. Hrála v tom roli psychika?

Jednoznačně psychika, i když Marek je vynikající hráč. To, že jde o člověka hodně se angažujícího v polském squashi, jsem zjistil až ke konci turnaje, když předával na slavnostním zakončení vítězné poháry v kategorii 45+.

Jak jste si spolu zahráli?

Já si myslím že dobře. On tlačil, já jsem se bránil ... ale to už potom nešlo.

Tvůj další zápas byl se Švédem, který se během třetího gamu za stavu 2:0 pro něj zranil a dál nemohl hrát. Tudíž jsi postoupil ty. Vaše síly byly ale velice vyrovnané.. Co bylo kamenem úrazu z tvé strany? Únava?

Můj druhý zápas byl ještě dopoledne a hráli jsme opravdu vyrovnaně. První set jsem prohrál 12:10 především svými chybami. Tento herní styl zápasu mi vyhovoval mnohem víc, než předchozí, protože šlo o rychlý a běhavý squash, který mám rád. Ale pravdou je, že byl také náročný na fyzičku a že jsme toho oba měli dost. Protivník si potom během třetího gamu bohužel natáhl stehenní sval a zápas skončil předčasně.

Dva své poslední zápasy jsi prohrál a tvé konečné umístění je 67 místo. Jsi spokojený s výsledkem a výkony?

Na výsledek se moc nedívám. Konečné umístění bylo dáno především tím, že většina ostatních hráčů dostalo bye a tím pádem přímý postup. 67 je pouze číslo, které nic neříká, není pro mě důležité. S výkony jsem byl i nebyl spokojený :-). Ze začátku určitě ne, nehrál jsem příliš dobře, nicméně vím, že jsem nepředvedl to, co umím a co jsem schopný předvést za plného výkonu.

Jaký je tvůj celkový dojem z ME masters?

Určitě pozitivní zkušenost. Zahrál jsem si s výbornými hráči a jak jsem říkal již na začátku, do Prahy přijeli hlavně hráči, kteří zde chtěli urvat nějaký výsledek .

Děkuji ti za rozhovor a přeji spoustu dalších úspěchů v nové sezoně!

autor rozhovoru : Kristýna Vohánková



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net