aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4797 aDSC_4797

Nižší tin = nižší kvalita?

13.09.2015 21:38

PSA v červenci oznámila, že od začátku nové sezóny budou ženy na profesionálním okruhu hrát s nižším tinem – místo současných devatenácti palců bude měřit jen sedmnáct, tedy stejně, jako je tomu nyní u mužů. Právě nedávno skončeným turnajem China Open odstartovalo čtyřměsíční testovací období. Mick Joint se ve svém blogu zamýšlí nad tím, zda jde o krok správným směrem a zda pro něj nastal ten pravý čas.

Nižší tin vybízí k útočnějšímu squashi, hráči mohou častěji riskovat údery do přední části kurtu. U mužů se ukázalo, že nižší tin vede k napínavějším zápasům a hra je dynamičtější i rychlejší než kdy dřív. Zároveň se v průměru zkrátily i zápasy jako takové, což spolu s úpravou v počítání skóre (dříve se hrálo do patnácti) představovalo pozitivní změnu. Předtím bylo běžné, že utkání trvala i o hodně více než hodinu, turnaje se protahovaly a pro diváky to také nebyla žádná velká podívaná. Má se ale tento postup uplatňovat i u ženského squashe?

Jeden z argumentů proti snižování tinu souvisí právě s délkou zápasů, a dokonce se objevily návrhy, že by se pro ženy měl tin zvýšit. Na červencových Panamerických hrách, kde ženy hrály s devatenáctipalcovým tinem, skončila všechna utkání naprosto jednoznačným výsledkem. Celkem se hrálo čtrnáct zápasů, z nichž nejdelší trval třicet minut, naopak rovnou čtyři byly hotové za dvacet minut nebo i méně. Pouze dvakrát byl poměr setů 3:1, jinak vždy rozhodovaly jen tři hry. Ve dvaceti sedmi ze čtyřiačtyřiceti setů získala poražená hráčka jen pět bodů nebo méně. Průměrná délka zápasu činila 23,7 minuty, přičemž u jednoho zápasu nebyl uveden čas trvání. Finále se stihlo za dvacet dva minut. To se dá jen sotva považovat za hvězdnou vizitku sportu, jenž se chlubí tím, že patří mezi ty fyzicky nejnáročnější.

V mužské kategorii trvaly zápasy v průměru čtyřicet sedm minut; nejdelší bylo finále s osmaosmdesáti minutami a nejkratší utkání bylo odehráno za sedmnáct minut. Sedm z patnácti zápasů se hrálo na více než tři sety. To už vypadá mnohem přijatelněji, a to i z pohledu diváka.

Domnívám se ale, že výše uvedené údaje jsou důsledkem prosté nevyrovnanosti losu v ženské kategorii na Panamerických hrách a podobných akcích. Letošní squashový turnaj na „Pan Ams“ ovládly Američanky. Amanda Sobhyová, která si domů přivezla zlato, byla v červenci desátá. Ve finále porazila krajanku Olivii Blatchfordovou, tehdy osmatřicátou hráčku žebříčku. Amandina čtvrtfinálová soupeřka byla osmdesátá sedmá, zatímco Olivia se ve čtvrtfinále potkala s hráčkou, jež ani nebyla na žebříčku! S takovými rozdíly – a bylo jich více – se není co divit, že zápasy končily dříve, než vůbec začaly.

Argument proti snižování tinu postavený právě na délce zápasů vycházel jen z výsledků Panamerických her, tedy národnostně omezené akce, kde se prakticky neznámé squashistky střetávají s několika málo elitními světovými hráčkami. To není zrovna reprezentativní vzorek, na jehož základě by se dalo něco tvrdit o výšce tinu. Podíval jsem se proto na data z několika větších ženských turnajů konaných během posledních dvanácti měsíců, abych zjistil, jestli se u nich opakuje podobný trend jako v případě Panamerických her. U některých utkání nebylo možné dohledat jejich délku, a proto nejsou do výpočtů zařazena.

US Open, 9.–18. října 2014

Zápasy v ženské kategorii měly průměrnou délku 42,8 minuty. Nejdelší z nich, hned v prvním kole, trval sedmdesát šest minut, zatímco nejkratší dvacet šest minut. To je o tři minuty déle, než byl průměr na Pan Ams. Finále bylo odehráno během jednačtyřiceti minut s výsledkem 3:0, přičemž dva sety skočily 12:10.

Zápasy v mužské kategorii měly průměrnou délku padesát čtyři minut. US Open se zúčastnilo stejně hráčů jako hráček a připomeňme, že na tomto turnaji získávají ženy stejné prize money jako muži. Nejdelší utkání viděli diváci opět v prvním kole – devadesát pět minut. Nejkratší zápas trval dvacet sedm minut. Finále mužů (3:1) bylo se šestačtyřiceti minutami jen o pět minut delší než to ženské. Kdyby ženy hrály o set více, zcela jistě by muže překonaly.

Mistrovství světa žen, 12.–20. prosince 2014

Průměrná délka zápasů činila čtyřicet sedm minut, finále trvalo šedesát šest minut. Nejdelší utkání bylo odehráno v prvním kole za osmdesát minut, zatímco nejkratší zápas byl hotový za čtyřiadvacet minut, což je pořád více než průměr na Panamerických hrách.

Mistrovství světa mužů, 13.–20. listopadu 2014

Zde činila průměrná délka zápasů čtyřicet devět minut, tedy jen o dvě minuty více než u žen. Hlavní soutěže se v mužské kategorii účastnilo šedesát čtyři hráčů, kdežto žen bylo třicet dva, takže muži sehráli více utkání. Nejdelší z nich trvalo devadesát devět minut a opět na něj došlo už v prvním kole. Finále se hrálo hodinu a půl. Technicky vzato měl nejkratší zápas pouhých osm minut, ale to jen kvůli zranění jednoho ze soupeřů. Délka nejkratšího dohraného zápasu tak byla stejná jako u žen – dvacet čtyři minut.

Turnaj šampiónů, 14.–24. ledna 2015

V ženské kategorii byla průměrná délka zápasů 46,8 minuty. Nejdéle trvalo jedno ze semifinálových utkání – sedmdesát šest minut. Nejkratší zápas skončil za dvacet tři minut, což byla průměrná délka utkání na Pan Ams. Ve finále se hrály čtyři sety osmačtyřicet minut.

U mužů došlo k výraznému prodloužení zápasů. Průměr činil 65,2 minuty, navíc je třeba vzít v potaz, že mužů soutěžilo třicet dva oproti šestnácti ženám. Nejdelší utkání trvalo dvě hodiny a jednu minutu (Miguel Rodriguez!), nejkratší pak jednatřicet minut. Hráči se na tomto turnaji doopravdy vydali ze všech sil – u šestnácti z jednatřiceti zápasů časomíra na konci ukazovala hodinu či více. Finále trvalo osmdesát tři minut.

Windy City Open, 27. 2. – 4. 3. 2015

Stejně jako na US Open i zde získávají muži a ženy stejné prize money. Průměrné délka zápasů v ženské kategorii činila jednačtyřicet minut, přičemž nejdelší zápas trval šedesát pět minut, nejkratší dvaadvacet. Finále skončilo za padesát sedm minut výsledkem 3:1.

U mužů vychází průměr 56,4 minuty na zápas. Nejdelší utkání trvalo sto jedna minut, nejkratší třiadvacet, nepočítaje v to střetnutí ukončené po devíti minutách kvůli zranění. Ve finále se hrály tři sety hodinu a dvě minuty.

British Open, 9.–17. května 2015

Průměrná délka zápasů v ženské části turnaje byla pětačtyřicet minut. Nejdéle trvalo jedno ze semifinálových utkání – sedmdesát sedm minut, nejkratší zápas byl hotový za čtyřiadvacet minut. Finále se dohrálo za padesát jedna minut s výsledkem 3:1. Zajímavé je, že ženské čtvrtfinálové zápasy byly v průměru delší než ty mužské a ženská semifinále trvala zhruba stejně dlouho jako ta mužská.

Muži hráli jeden zápas v průměru 54,3 minuty. Nejdelší bylo finále s třiadevadesáti minutami – 11:5 v pátém setu. Nejkratší utkání trvalo osmadvacet minut, pokud nepočítáme šestadvacetiminutové střetnutí z prvního kola ukončené kvůli zranění.

Alexandria International, 4.–10. července 2015

Šlo o čistě ženský turnaj. Průměrná délka zápasů činila čtyřicet jedna minut. Nejdelší utkání viděli diváci v semifinále – pětašedesát minut, nejkratší zápas trval dvacet minut. Čtrnáct z jedenatřiceti utkání skončilo 3:1 nebo 3:2.

Není to samozřejmě žádná vědecká studie, ale lze vysledovat, že průměrné délka ženského zápasu na těchto velkých turnajích se pohybuje mezi čtyřiceti a padesáti minutami. Jak se dalo očekávat, průměrný zápas mužů trvá déle, ale až na Turnaj šampionů nejsou rozdíly nikterak zásadní. Prošel jsem také záznamy z několika menších ženských turnajů: zde už průměrná délka zápasů výrazně klesá, nejníže ke 26,8 minutám na zápas (šest z patnácti utkání se hrálo méně než dvacet minut). Častý byl průměr mezi třiceti a pětatřiceti minutami; nejvyšší nalezená hodnota, čtyřicet devět minut, představovala jen ojedinělý výkyv, jelikož se jí údaje z jiných zkoumaných turnajů ani zdaleka nepřiblížily.

Co z toho vyplývá? Pokud přistoupíme na tvrzení, že snížení tinu zkrátí trvání zápasů (a na tom se všichni shodují), možná by se v ženském squashi k takovému kroku nemělo přistupovat­… zatím. Co myslíte, jaké by byly reakce, kdyby na velkých ženských turnajích průměrná délka zápasů klesla pod čtyřicet minut a na těch malých by se nevyšplhala přes půl hodinu? Projevili by sponzoři zájem investovat peníze do sportu, kde jeden zápas trvá kratší dobu než půlka směny v baseballu? Kde bude divák v průběhu přenosu déle sledovat televizní reklamy než akci na kurtu? Měl by set ve squashi skončit rychleji než jeden tenisový gem?

Zvýšení tinu podle mě nepřipadá v úvahu – a nejsem si jistý tím, jestli to ten, kdo přišel s takovým návrhem, myslel zcela vážně –, ale jeho snížení by mohlo ženskému squashi daleko spíše uškodit než prospět. V souvislosti s tím bych se rád zmínil i o sílících snahách srovnat prize money u mužů a žen. Možná budu znít jako naprostý misogyn, ale pokud si ženy zaslouží stejné finanční odměny jako muži, měla by tomu odpovídat i vynaložená námaha – na turnajích by tak ženy měly odehrát stejné množství zápasů jako muži, a to při srovnatelné délce.

V daný moment nejsou disproporce mezi průměrnými délkami mužských a ženských zápasů na velkých turnajích nijak závratné, ale pokud se dostaneme do bodu, kdy squashisti stráví na kurtech daleko více času než squashistky, pak budou ženy při rovných prize money vlastně vydělávat o hodně více (přepočteno na hodinu)… Přijde vám to fér? Samozřejmě u žádného zápasu nelze předem říct, jak dlouho bude trvat, ale stále platí, že mužské zápasy na sedmnáctipalcovém tinu jsou delší než ty ženské na devatenáctipalcovém. Pokud by se měl ženám tin snížit, obávám se, že by to příliš zvýraznilo současné rozdíly.

Stručně řečeno, na základě výše uvedených dat se domnívám, že výška tinu by se měnit neměla. Prozatím. Ženský squash se stále posouvá vpřed, zvláště s nástupem mladých hvězd, jako jsou Raneem El Welilyová, Camille Sermeová, Nouran Goharová nebo Amanda Sobhyová. Třeba nebude trvat dlouho a přijde doba, kdy snížení tinu bude dávat větší smysl. Do té doby by PSA možná neměla na podobnou změnu, podnikanou jen ve jménu rovnosti, tolik spěchat.

text: Jiří Hron
zdroj: thesquashjoint.blogspot.cz

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net