aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4101 aDSC_4101

Ohlédnutí za Tournament of Champions 2019 v New Yorku

27.01.2019 12:55

Mezi 16. a 24. 1. 2019 proběhl na newyorském nádraží Grand Central Terminal jeden z nejprestižnějších turnajů World Series: Tournament of Champions (TOC) s dotací 180 000 dolarů. Než se ale dostaneme k samotným finále a letošním vítězům, pojďme se nejdříve seznámit s průběhy prvních kol a s tím, jaké se v nich odehrávaly zajímavé bitvy.

foto: psaworldtour.com

TOC se účastnilo 48 mužů a 48 žen ze světové TOP padesátky, z toho pořadatelé udělili 2 divoké karty v každém pavouku.

V ženské části turnaje na poslední chvíli naskočila do hry Skotka Lisa Aitken, 57. hráčka světa, díky pozdnímu odhlášení jedné ze squashistek z hlavního pavouku. A Lisa této šance řádně využila, v prvním kole zdolala 36. hráčku světa Nadu Abbas (Egypt) v pěti setech a 64 minutách.

Dalším zajímavým výsledkem byla výhra Tinne Gilis z Belgie. Tato 45. hráčka světa si poradila s Coline Aumard (Francie), která je o deset příček výše na 35. pozici, a kterou zdolala poměrně jednoznačně ve třech setech za pouhých 27 minut. Do druhého kola se bez větších potíží dostala také její starší sestra Nele Gilis, po zdolání soupeřky z Hong Kongu Tsz-Wing Tong ve třech setech.

Po zranění se zpět na vrchol snaží probojovat Wee Wern Low (Malajsie), která se na okruh vrátila po 21-měsíční pauze v létě 2018, kdy se zotavovala po operaci kolene. Wee Wern pravidelně setrvávala v TOP světové desítce. Momentálně jí patří již 47. příčka, což je samo o sobě velikým úspěchem, neboť jí ještě v červnu 2018 patřila až 260. příčka. Tato squashistka si v prvním kole poradila s 26. hráčkou světa Mayar Hany z Egypta. V druhém kole však narazila na velmi silnou  Nouran Gohar (také Egypt), kterou sice potrápila, ale nakonec jí podlehla za 40 minut ve čtyřech setech.

U mužů se v prvním kole postaral o největší překvapení Američan Todd Harrity (48. hráč světa), který si poradil s 23. squashistou světa Tsz Fung Yipem z Hong Kongu za 40 minut. Tento 28-letý Američan tak poprvé ve své kariéře dokázal postoupit do druhého kola tohoto turnaje.

Dvě další překvapivé výhry se podařily Francouzům. Greg Marche (36. hráč světa) ve čtyřech setech přehrál světovou sedmnáctku Raphaela Kandru, zatímco Lucas Serme (35. hráč světového žebříčku) přehrál Declana Jamese (19. na světě) z Anglie, když zápas obrátil ze stavu 1:2  na 3:2 a zápas za 78 minut vyhrál. Lucasův zápas prvního kola neprobíhal na skleněném kurtu, ale výhrou se francouzský hráč zaslouženě posunul k nezapomenutelnému zážitku ve druhém kole si na něm, v překrásném prostředí newyorské haly nádraží, již zahrát.

Ovšem nejnapínavějším zápasem úvodního kola, a také úplně prvním zápasem v Grand Central Terminal, byla bitva mezi Angličanem George Parkerem (38. na žebříčku) a Mathieu Castagnetem (30. na žebříčku) z Francie. Tento zápas trval celých 137 minut – minimálně 30 minut ale zabrala pauza na zranění, při které muselo být Castagnetovi ošetřeno obočí po zasažení Parkerovou raketou. Nakonec se z výhry radoval právě zraněný Castagnet, když dokázal pátý set vyhrát v tie breaku 12:10. Mimochodem, Castagnet zápas dohrál v čelence, kterou mu půjčil Ali Farag, když prošel kolem během zmíněné pauzy.

foto: psaworldtour.com

A nyní už se pojďme podívat na zmíněná finále. Jak u žen, tak u mužů se jednalo o čistě egyptskou bitvu mezi světovými jedničkami a dvojkami. Nejdříve si posvítíme na výkony ženských hráček.

V ženském finále se střetly Raneem El Welily (světová jednička) a Nour El Sherbini (světová dvojka). Raneem v semifinále porazila čtvrtou nasazenou Joelle King (Nový Zéland) zatímco Nour si poradila s třetí nasazenou Nour El Tayeb (Egypt). Ženské finále bylo velmi odlišné od toho mužského – Nour El Sherbini vyhrála celkem přesvědčivě 3:0 za 38 minut.

Tato výhra je nejen pro Nour historická, neboť 23-letá Nour tento turnaj vyhrála jako jediná žena již potřetí (2016 a 2018): „Toto místo mi přínáší štěstí, tento turnaj byl mým prvním vyhraným Platinum turnajem a teď je mým prvním turnajem, který jsem vyhrála třikrát. S Raneem proti sobě bojujeme už tak dlouho, poměr našich zápasů je 10:10, to dokazuje jak těžké to je. Hrály jsme spolu spoustu finále, někdy vyhraju já, jindy ona a myslím, že dnes jsem byla já ta lepší. Možná byla unavená po včerejším zápase, ale já tuhle výhru beru a budu se těšit na tu další.“

foto: psaworldtour.com

Vyvrcholení mužské části soutěže nebylo vůbec tak hladké jako u žen, naopak toto finále patřilo k nejdramatičtějším v historii tohoto turnaje. Mohamed ElShorbagy (světový hráč č.1) první polovinu zápasu Ali Faraga (lednová 2. na světovém žebříčku mužů) naprosto přehrával a dostal se do vedení 2:0 na sety a 6:2 ve třetím setu. Ale od toho momentu se tlak otočil a byl to Farag, kdo dostával Shorbagyho pod tlak.

Faragovi se podařilo ze stavu 2:6 otočit na 11:6 a nakonec také dorovnat zápas jednoznačnou výhrou 11:3 ve čtvrtém setu do vyrovnaného stavu 2:2 na sety. Unavený Shorbagy se před začátkem pátého setu přihlásil o tří minutovou pauzu k ošetření bolavého lýtka. Ta mu nejspíš prospěla, neboť pátý set začal mnohem lépe a celý game se hráči vcelku vyrovnaně střídali v zisku bodů, až nakonec to byl Ali Farag, kdo ho vyhrál 11:8.

foto: psaworldtour.com

Zápas trval celých 84 minut a fanoušci si opravdu nemohli přát lepší finální bitvu. Dojatý Farag si touto výhrou došel nejen pro svůj první titul na TOC, ale také pro post světové jedničky, kterou se stane v březnu: „Být světovou jedničkou je mým snem od  dětství a dosáhnout toho před tolika squashovými velikány, před láskou mého života (manželka Nour El Tayeb), a mými rodiči, kteří se dívali doma, nemohlo to být lepší… Bylo to velmi dojemné.“

text: Anna Serme
zdroj: psaworldtour, squashsite



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net