aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_7968 aDSC_7968

Roman Švec o pískání na ME v Dánsku

07.05.2015 21:43

Před pár dny skončilo v Dánsku Mistrovství Evropy týmů, ve kterém měla Česká republika zastoupení nejen v hráčské části. V řadách rozhodčích jsme krom obvyklé účasti Tomáše Fořtera viděli a v přímém přenosu slyšeli i Romana Švece. Romana jsme po návratu požádali o zodpovězení pár otázek, abychom se dozvěděli, co vše sudího na mezinárodním turnaji takové velikosti čeká.

Romane, čím musí člověk projít, jaké zkoušky musí mít, aby se mohl jako rozhodčí účastnit ME týmů?

Mám takový pocit, že paradoxně nemusí mít zkoušky žádné. Nicméně kvůli nominaci ze strany asociace a následně i výběru ESF (Evropské squashové federace) jsem se v dubnu zúčastnil školení III. třídy rozhodčích v Praze pod vedením Tomáše Fořtera a i nadále se v této oblasti budu zřejmě vzdělávat.

Bylo o místo rozhodčího v Dánsku „tlačenice“?

Funguje to tak, že asociace pošle na ESF čtyři jména a je pak ryze na výběru WSF/ESF, které rozhodčí a jestli vůbec na jaký turnaj nominuje. V letošním roce jsem byl tedy na ME v Dánsku vybrán já a Tomáš Fořter a do Slovinska, kde se konala třetí divize, Michal Přikryl. Čili pro Česko poměrně hojná účast.

Jak vypadá den sudího na tak veliké akci?

Den začíná ranním meetingem, kde se řeší vybraná pravidla, problémy z předchozích dnů, hrací systém turnaje a v neposlední řadě pak rozdělení zápasů a tzv. assesmenty, které dělají WSF rozhodčí (tedy i Tomáš), a které jsou pro nás vlastně zpětnou vazbou na naše pískání, a které slouží k postupu mezi jednotlivými stupni rozhodčích v rámci WSF. Poté následuje 8-10 hodin rozhodování. Můžu říct, že to bylo opravdu vyčerpávající. Občas je obrovský tlak třeba od diváků, občas velmi těžké zápasy jako takové a těch lehčích zápasů bylo jen pomálu. Večer pak většinou nějaké to pivo a spánek. Moje zkušenost je teď už kompletní: hráč, trenér, rozhodčí a organizátor a můžu říct, že alespoň v rámci turnaje mi pozice hráče přišla snad nejednoduší :D

Dior Outlet

Kolik jsi denně odpískal zápasů?

Byly to většinou 4-5 zápasů jako marker a 4-5 zápasů jako rozhodčí.

Mohl sis vybrat, které zápasy chceš pískat?

Nemohl, nominaci na zápasy dělá každý den turnajový rozhodčí spolu s WSF rozhodčími. Ti tedy vybírají zápasy i rozhodčí, se kterými pískám.

Může rozhodčí pískat zápas své země nebo se hlídá, aby to tak nebylo?

Nemůže. Dokonce jsem nepískal ani zápasy Slovakům. Možná jsem za to byl ale rád :D

Jaká byla v Dánsku tvá zkušenost s autoritou rozhodčích vůči hráčům? Třeba v mužském finále jsme viděli Daryla Selbyho často diskutovat, možná až za hranicí přípustnosti?

Bohužel pro rozhodčí hráči diskutují stejně urputně na ME, tak jak to známe i z Čech. Nicméně byli jsme nabádáni jakékoliv obscénnosti trestat conduct stroky a to dost pomáhalo. Daryl se ve finále nechoval nejlépe a hlavní rozhodčí to rozhodně neměl lehké. Dle mého názoru za své agresivní chování ve třetím a hlavně v závěru čtvrtého setu nějaký trest určitě dostat měl. Z pozice stranového rozhodčího jsem to ale nemohl nijak ovlivnit.

Musel jsi ty sám už někdy udělit v zápase conduct stroke?

Ano, několikrát. Většinou za házení raketou a sprostá slova na kurtě. Jednou jsem už dal i conduct game, ale to se mi věřím, už nepoštěstí! Každopádně si myslím, že conduct stroky jsou jedna z mála cest, jak se někteří hráči dají dostat na kurtě pod kontrolu :D. Dost možná bych k nim patřil i já :D :D :D.

Měl jsi možnost být u finále mužů. Komu jsi fandil?

U finále jsem sice byl, ale nahlas jsem nikomu nefandil. Troufnu si říct, že díky velice povedenému mistrovství jsme já i Tomáš dostali příležitost finále pískat. Byl to systém tří rozhodčích a Tomáš byl hlavním rozhodčím u jedniček a trojek a u zbylých finálových zápasů byl po stranách. Já byl na stranách u dvojek, trojek a čtyřek. Pro Česko určitě dobrá vizitka! Nicméně někde v duchu jsem to přál Francii. Ať už kvůli Lucasovi a Gregovi, kteří v ČR žijí, a které znám, ale i kvůli squashi jako takovému. Je dobré mít po více jak dvaceti letech nové mistry Evropy. Na mé rozhodování to ovšem nemělo vliv !!!

Uvidíme tě pískat na ME jednotlivců v Bratislavě?

Předpokládám, že ne. Ivanu Jančičkovi jsem slíbil pomoc jako člen organizačního týmu. Bude-li ovšem příležitost, určitě bych rád něco pískal, abych měl možnost zápasy i vidět.

celine outlet

Jaké jsou tvé další plány v kariéře rozhodčího?

Plány nejsou asi nějak konkrétní. Nicméně bych chtěl v co nejkratší době dostat českou 1. třídu, abych mohl Tomášovi pomáhat s prací s ostatními rozhodčími v ČR. Na dubnovém kurzu jich bylo 16, což pro mě bylo docela velkým překvapením. Pokud bude v budoucnu hlavně čas a možnost jet opět někam na ME pískat, tak určitě nepohrdnu, ale na to je teď brzy. Momentálně se věnuji hlavně škole a trénování v Brně a na Slovensku u juniorské reprezentace. Předpokládám, že příští rok po dostudování už nebudu mít na squash tolik času, kolik bych chtěl a mám teď, ale uvidíme.

Redakce děkuje Romanovi za jeho čas, který si pro rozhovor udělal.

Autor: Irena Vanišová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net