aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1749 aDSC_1749

Sport a alkohol

05.08.2013 20:02

Myslíte si, že vrcholoví sportovci se vyhýbají alkoholu? Nebo spíš patříte mezi ty, kteří tvrdí, že sportovci alkoholu holdují více, než je zdrávo? Alkohol a sport je leckdy téma samo o sobě a ohledně alkoholu ještě stále kolují mnohé mýty z dřívějších dob.. Pojďme si tyto mýty shrnout a vysvětlit :-).

Alkohol jako doping

V dobách starého Řecka byl alkohol užíván jako doping, ale to tehdejší sportovci asi ještě nevěděli o negativních, dnes již prokázaných vlivech požívání alkoholu před nebo během závodu. Co alkohol zvyšuje, je agresivita, pocit sebejistoty a utlumuje nervové funkce – což může být dobré pro psychiku sportovce. Ale naopak dřívější domněnka, že pomáhá při silových výkonech, byla mnohými výzkumy razantně popřena a vyvrácena. Jediní sportovci, kteří by mohli efektivně využít alkohol jako doping, by mohli být střelci – alkohol totiž snižuje třes končetin.

Alkohol působí negativně na srdeční stahy, také brzdí tvorbu potřebné energie pro výkon. Ačkoli je alkohol energeticky bohatý, tak pro výkon je nepoužitelný. Navíc je močopudný a odvádí z těla vodu, kterou k výkonu nutně potřebujeme.

Alkohol a sportovci

Tady musíme přiznat, že sportovci, dle všech výpovědí a studií, patří mezi velkou rizikovou skupinu v požívání alkoholu. Především v týmových sportech, kde hodně závisí i na osobnosti samotného lídra týmu a jeho vztahu k alkoholu.

Bylo prokázáno, že sportovci pijí alkohol hodně nárazově a epizodicky, především podle toho, v jaké části sportovní sezony se nacházejí. Vyšší procento užívání alkoholu spadá do „mimosezony“, ale ani v sezoně se alkoholu sportovci leckdy příliš nevyhýbají.

Podle jedné studie provedené na amerických univerzitách v ženských týmech basketbalu, volejbalu a softbalu pilo epizodicky alkohol ve velkém množství mimo sezónu až 60% všech hráček, v sezóně pak více než jedna třetina. Přitom za nadměrné pití bylo považováno 5 drinků tvrdého alkoholu nebo příslušný ekvivalent ve víně či pivu a více. Podobné výsledky byly popsány také ve francouzské studii na sportovcích provozujících kolektivní sporty.

Obecně platí, že mají sportovci tendenci více riskovat a to nejen ve vztahu k alkoholu, ale i v intimním či běžném životě. Volba je na každém z nás a určitě platí – všeho s Mírou.. Tedy s mírou :-D.

autorka : Zuzana Kubáňová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net