aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5210 aDSC_5210

Sportovci a nízký krevní tlak

10.04.2013 15:54

Patříte mezi lidi s nízkým krevním tlakem? Asi mnozí z nás vědí, jak na tom jsou s krevním tlakem a kde se pohybují jeho hodnoty.  O nízkém krevním tlaku neboli hypotenzi můžeme mluvit při hodnotách nižších než 115/75 mm Hg a projevuje se závratěmi, malátností, potížemi při změnách polohy, neovladatelným zíváním. Při nízkém krevním tlaku jde o nízký tlak krve v cévách a tak i nedokrvování orgánů (příčinou mohou být i studené nohy a ruce).

Nízký krevní tlak obecně

Nízký krevní tlak může mít různé zdravotní a genetické důvody. Více jím trpí ženy, než muži, může být vyvolán léky nebo závažnějšími onemocněními jako například cukrovkou, Parkinsonovou chorobou atd. Tyto nemoci se ale léčí dříve, než právě nízký krevní tlak, který se ve své podstatě neléčí.  Také se častěji vyskytuje u hubených, mladých lidí.

Nízký krevní tlak u sportovců

Nízký krevní tlak především u sportovkyň a to v klidu (mohu jen potvrdit :-) ) je běžnou záležitostí. Dobrá zpráva je, že nízký krevní tlak vlastně není špatně, protože se prokázalo, že takoví lidé se dožijí vyššího věku, protože jejich krevní cévy nejsou tolik namáhány. Navíc nízký krevní tlak sice vyvolává řadu ne zcela příjemných stavů, ale je mnohem méně nebezpečný, než tlak vysoký.

Trénujte svůj krevní tlak

Krevní tlak a oběhový systém se dá trénovat.  Měňte teploty – vyzkoušejte saunu nebo sprchování studenou vodou. Ale stejně jako u všeho nového i u saunování a sprchování postupujte pomalu a postupně. Samozřejmě (jako téměř vždy) napomáhá i sport. Především vytrvalostní aktivity jako běh, jízda na kole, tanec atd. Jako léčebné terapie se dají využít 4-6 týdenní pobyty v horských podmínkách nebo u moře, které pak na krevní tlak mohou působit až jeden rok.

Pozor na snídaně

Dali jste si báječnou snídani s musli, ovocem a jogurtem? Zdravá snídaně to je, to ano, ale pro hypotoniky nemusí být tím pravým ořechovým. Právě jste tak zkonzumovali spoustu draslíku a uhlovodanů. Pokud se navíc dostanete do každodenního stresu, zvýší se vám vylučování kortizonu z nadledvinek, tím dojde k horšímu zhodnocení uhlovodanů. Vystoupá obsah draslíku v krvi, a když ještě díky snídani zvýšíte přísun draslíku, může to vše dohromady způsobovat potíže, jako je nervozita, křeče a podrážděnost. Dejte si občas raději chléb s máslem a sýrem nebo vejcem a možná se budete cítit lépe.

Co dál může pomoci?

Zvyšte příjem soli – pokud pocítíte potíže spojené s nízkým tlakem, prostě si zkuste trochu více přisolit jídlo. Krátkodobě může pomoci i káva nebo sklenička vína (ale chce to odzkoušet, protože u některých jedinců stav spíše zhorší), konzumujte více vitamin C (nejlépe v ovoci) a hodně pijte. Dejte si černý čaj, ale louhujte ho jen krátce (do 2 minut). Máte rádi klasické černé pendreky? Ty obsahují lékořici a ta je v „boji“ s nízkým tlakem také velmi přínosná, takže hurá do nich. Dalšími možnostmi jsou konzumace česneku (funguje i proti upírům) a rozmarýnové víno.

Shrnutí

Takže takové malé shrnutí pro všechny, jejichž lékaři se čas od času podiví nad krevním tlakem nás, sportovců. U mě nejlépe opravdu funguje nějaká ta sportovní aktivita, ale pokud prostě není možnost, určitě stojí za to vyzkoušet i další možnosti a radovat se z toho, že pokud se nestane nic neočekávaného, tak nám nízký krevní tlak dopomůže k delšímu (doufejme plnohodnotnému) životu :-).

text: Zuzana Kubáňová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net