aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3395 aDSC_3395

Squash do škol s nafukovacím kurtem

10.12.2016 15:46
Česká asociace squashe nedávno představila veřejnosti projekt Squash do škol s nafukovacím kurtem. Zajímalo nás, co se za tímto projektem skrývá a jak je úspěšný. A zeptali jsme se na to člena Výkonného výboru ČASQ Jana Rolla, který je za rozvoj tohoto programu zodpovědný.

 
Jak celý projekt vznikl?
 
Před svým zvolením jsme se zavázali, že připravíme náborový program, který v sobě zahrne několik důležitých cílů. První rozšířit členskou základnu ČASQ, druhý pomoci squashovým klubům s náborem dětí  (metodicky i přímo prakticky),  třetí širokým náborem chceme zvýšit pravděpodobnost nalezení sportovních talentů a čtvrtým nepřímo také pomáháme squashovým centrům s navýšením obsazeností kurtů. Pražský magistrát i Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy navíc tyto projekty velmi podporují, a tak zbývalo jen projekt sepsat a podat žádost o finanční podporu. Po schválení a přidělení dotace jsme pak nakoupili potřebné vybavení, sestavili pracovní týmy a pustili se s chutí do práce.

Kdo na přípravě projektu pracoval a kdo tvoří pracovní týmy?     
 
Musím říci, že to byla, je a bude týmová práce. V metodické komisi se na přípravě podíleli David Tománek, já  a Tomáš Fořter. Tomáš Cvikl jako předseda hodně pomohl při zajištění financí a dvou nafukovacích kurtů ASB. Pracovní týmy máme celkem tři, já mám na starosti Čechy, Honza Břeň Moravu a Honza Mutina Slezsko. Rád mohu říci, že do projektu se zapojila naprostá většina squashových trenérů, kteří v ČR pracují s dětmi. Všichni chápeme důležitost úkolu a příležitost, kterou to přináší. 

Jak program probíhá?
 
Program je zaměřen na žáky 1. - 5.tříd základních škol. Prakticky pak probíhá v rámci jejich hodin tělesné výchovy. Zásadou je zapojení všech dětí na různých stanovištích v jednom čase, takže nikdo nečeká, až na něj přijde řada. Děti soutěží v týmech ve víceboji různých aktivit. Squash zabírá 1/4 nebo 1/2.  Zde vidím největší přínos celého projektu, protože pouhá specializovaná prezentace sportu je dnes už okoukaná a málo efektivní. Navíc do škol je s takovým programem v obrovské konkurenci dnes již téměř nemožné se dostat. Učitelé i vedení škol nejvíce oceňují, že všechny děti jsou zapojené a cvičení jsou rozmanitá. Děti se pak náramně baví - zkrátka daří se nám je "zaháčkovat" :) 

Kolik jste již navštívili škol a kolik jste zatím oslovili dětí?
 
Za ani ne pět měsíců máme za sebou více než 70 akcí včetně prezentací na různých kulturních akcích, festivalech apod. Celkem jsme již oslovili přes 8000 dětí po celé České republice. Několik desítek dětí se již přihlásilo do squashových oddílů. To není v takovém počtu mnoho, ale s tím jsme počítali. Čelíme obrovské konkurenci sportů a dalších aktivit. Ohromně mě ale hřeje vědomí, že takový počet děti již dnes squash zná a pokud se navíc nějaký malý kluk nebo holka  objeví ve squash centru a zapíše se do klubu? Co víc si přát?

Jak dlouho ještě projekt potrvá a jak by bylo možné ještě více zefektivnit nábor?
 
Projekt potrvá do června 2017, pochopitelně jsme ale zažádali o podporu i pro následující sezonu. Rozhodně chceme umožnit využití nafukovacích kurtů pro potřeby všech klubů po celé ČR. Jde jen o to, aby kluby vyvíjeli intenzivněji svou náborovou aktivitu. Kurt je také třeba zarezervovat včas předem, protože akce se množí a kalendář se plní. Dokonce už mě kontaktují školy samy na základě doporučení z jiných škol. Mám z toho velkou radost. Pokud jde o zefektivnění, domnívám se, že kluby by měly více využít kontaktu se školou k prohloubení vzájemné spolupráce, třeba připravit pro školu pravidelné sportovní dny podobně jako to dělá například SC Fajne v Ostravě. Nelze čekat, že po návštěvě školy, se automaticky naplní squash centrum. Často býváme úspěšní až po druhé nebo i třetí návštěvě jedné školy...  
 

Chtěl bys něco vzkázat na závěr?

Především bych chtěl poděkovat našim donátorům - tedy pražskému magistrátu a MŠMT za poskytnutí dotace. Díky patří ředitelům a učitelům základních škol, kteří nás laskavě přijali. Smekám před všemi spolupracovníky, kteří musejí velmi brzy vstávat, musejí kvůli náboru rušit své komerční lekce, jejich hlasivky trpí, ale přesto svou práci dělají na 1000%. Odměnou je jim především dětský úsměv. Dokonce klukům v Brně namalovali obrázky, na kterých je vidět jeden "plešatý" trenér s raketou v ruce na modrém kurtu. Takovou krásnou odměnu jsme opravdu nečekali. Hlavní dík tedy směřuje dětem.         

Fotky naleznete ZDE.  Popis v prezentaci pro trenéry dostupný TADY.

text: redakce



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net