aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4101 aDSC_4101

Squashový rok 2016 v kostce – část první

01.01.2017 17:35

Uplynulých dvanáct měsíců nabídlo množství úchvatných a pozoruhodných událostí, které se zapsaly do historie okruhu PSA. Skvělé výkony na kurtech šly ruku v ruce s pozitivním vývojem v zákulisí – například průlomovou smlouvou s Eurosportem, díky níž začal být squash v celé Evropě více vidět a změnilo se jeho vnímání.

V roce 2016 se také do termínové listiny vrátilo finále světové série „Road to Dubai“, tedy vyvrcholení řady prestižních turnajů z minulé sezóny. Poznali jsme nového mistra a novou mistryni světa a squash jako celek se stále posouval dál. Rok 2016 už je ale minulostí, a tak se server psaworldtour.compo ve svém dvoudílném shrnutí zaměřil na zásadní squashové momenty posledních dvanácti měsíců.

foto: psaworldtour.com

Laura Massaro – třetí Angličanka na squashovém trůnu

Laura Massaro v říjnu a listopadu 2015 ovládla dva po sobě jdoucí turnaje světové série a odměnou jí bylo první místo na lednovém žebříčku. Na squashovém trůnu vystřídala Raneem El Welilyovou a stala se první světovou jedničkou původem z Anglie po dvanácti letech. Roli hrála i skutečnost, že Angličanka dokázala i nadále těžit ze své vynikající formy a ještě v prosinci porazila El Welilyovou v semifinále Hong Kong Open. Její posun na první příčku žebříčku neohrozila ani následná prohra s Nicol Davidovou ve finále.

V mužské kategorii se v lednu do čela žebříčku vrátil Mohamed Elshorbagy, a to poté, co v prosinci 2015 získal titul na Hong Kong Open, když ve finále porazil Camerona Pilleyho. Právě v prosinci připravil nakrátko Elshorbagyho o post světové jedničky Gregory Gaultier, jenž o měsíc dříve převzal svou první trofej pro mistra světa. Elshorbagy si ale nejvyšší příčku vybojoval zpět a udržel ji po celý rok 2016.

ToC – stejné prize money a nadvláda Egypťanů

Egypťanka Nour El Sherbiniová začala rok ve velkém stylu, když si z newyorského Turnaje šampionů odvezla svou první trofej z turnaje světové série. Pod elegantními lustry v nádherné Vanderbiltově hale nádraží Grand Central si v prvních kolech hladce poradila se Samanthou Teranovou a Mariam Metwallyovou. Ve čtvrtfinále narazila na Francouzku Camille Sermeovou, která o osm měsíců dříve ovládla prestižní British Open.

Ještě větší úspěch zaznamenala Egypťanka v semifinále, kde se jí povedlo ve třech setech vyřadit Nicol Davidovou. V atraktivním finálovém souboji pak porazila Američanku Amandu Sobhyovou, mohutně podporovanou domácím publikem. I pro ni to bylo první finále turnaje světové série. El Sherbiniová předvedla vynikající výkon a kromě vítězství 3:1 se mohla radovat i z nemalé finanční odměny – všechny účastnice si mezi sebe rozdělily sto padesát tisíc dolarů (necelé čtyři miliony korun). V roce 2016 byly totiž poprvé v dlouhé historii turnaje vyčleněny stejné prize money pro mužskou i ženskou kategorii.

Mezi muži titul obhájil Mohamed Elshorbagy, když v repríze finále z předchozího roku porazil svého odvěkého rivala Nicka Matthewa v pěti setech. Egypťanova cesta turnajem vedla přes Adriana Wallera, Camerona Pilleyho a Omara Mosaada. V semifinále pak ve čtyřech setech přemohl Francouze Castagneta a zajistil se tak třetí finále v řadě na turnaji světové série. I v něm potvrdil výtečnou formu a mohl se těšit z vydařeného začátku nového roku.

Castagnet dobývá internet, Egypt dominuje dál

Francouz Mathieu Castagnet se stal hvězdou internetu poté, co při zápase s Darylem Selbym na březnovém Windy City Open ukázal neskutečnou rychlost a mrštnost a dokázal se ve výměně zachránit takovým způsobem, že to možná nemá obdoby.

Celé utkání bylo nesmírně dramatické, ale jedna výměna předčila všechny ostatní: Selby zahraje v přední části kurtu trickle boast a Castagnet ho vybere rybičkou. Selby vidí, že je soupeř na zemi, a v očekávání konce výměny zahraje jen pomalejší volej rovně dozadu. Jenže Francouz se jako pravý bojovník zvedne, přesprintuje celou úhlopříčku a zahraje tvrdý vítězný drive.

Na Windy City Open potvrdil svou nadvládu Mohamed Elshorbagy – opět se dostal do finále a opět v něm porazil Nicka Matthewa, čímž mu vrátil finálovou prohru z tohoto turnaje z předchozího roku. Úvodní set byl plný náročných, vyčerpávajících výměn, tak typických pro mnoho a mnoho zápasů, které už ti dva před ohromeným publikem Univerzitního klubu v Chicagu odehráli. Průběh zápasu si ale na Matthewovi vybral svou daň a na začátku třetího setu musel Angličan vzdát pro zranění hýžďového svalu.

Ženskou kategorii ovládla tehdy světová trojka El Welilyová, když ve finále nedovolila krajance El Sherbiniové získat druhou trofej ze dvou po sobě jdoucích turnajů světové série. Welilyová se sice v září 2015 stala světovou jedničkou, ale poté se musela potýkat s velkým poklesem formy: na následujících pěti turnajích se ani jednou nedokázala probojovat do finále. Proti El Sherbiniové – které se dařilo a do finále postoupila přes Davidovou a Lauru Massaro, když obě vyprovodila 3:0 – ale předvedla strhující výkon a obhájila tak titul z roku 2015.

„Superman“ Coll baví na Canary Wharf

Novozélanďan Paul Coll jako by se rozhodl vyrovnat Castagnetovi a jeho famóznímu úderu z Windy City Open a během dech beroucí výměny s Jamesem Willstropem dokázal Angličana dvěma rybičkami za sebou donutit k chybě a vyválčil bod. Unešené bylo nejen publikum, ale také Joey Barrington a Lee Drew v roli komentátorů. Coll nakonec zápas prohrál, ale jeho rybičky jen posílily jeho pověst jednoho z nejzábavnějších hráčů na okruhu.

British Open – opět ti Egypťané…

Ve znamení nadvlády Egypťanů se sice nesl celý rok 2016, ale zvlášť jeden turnaj ukázal, že právě tato africká země se může nazývat líhní squashových supertalentů. Březnové prestižní British Open v Hullu se totiž stalo jednoznačně egyptskou záležitostí.

Žádný squashový turnaj nemá tak dlouhou historii jako British Open. Vždy jde o mimořádnou událost a titul z tohoto turnaje patří mezi ty nejcennější. Rok 2016 se zapsal do dějin tím, že všichni finalisti mužské i ženské kategorie pocházeli z jedné země, tedy z Egypta. Byli jimi Mohamed Elshorbagy, Ramy Ashour, Nour El Sherbiniová a Nouran Goharová.

Mezi ženami o trofej soupeřily dvě historicky nejmladší finalistky British Open. Juniorské mistryni světa Goharové bylo v té době osmnáct a El Sherbiniová postoupila do finále v roce 2012 teprve v šestnácti letech. Právě El Sherbiniová dokázala v roce 2016 zvrátit nepříznivý stav 1:2 na sety a stala se tak ve dvaceti první egyptskou vítězkou British Open a zároveň druhou nejmladší po Novozélanďance Susan Devoyové, která byla v době svého triumfu v roce 1984 mladší jen o pár měsíců.

British Open bylo v minulé sezóně také posledním ženským turnajem před finále světové série. Díky úspěchům ze začátku sezóny se ve speciálním žebříčku světové série nejlépe umístila Laura Massaro, i když druhá El Sherbiniová dosáhla stejného počtu bodů. Třetí skončila Nicol Davidová, čtvrtá El Welilyová a pátá Goharová. Do osmičky se vešly ještě Omneya Abdel Kawyová, Camille Sermeová a Amanda Sobhyová a splnily tak kritérium pro účast ve finále světové série v Dubaji.

Mezi muži se mohl Mohamed Elshorbagy po finále radovat ze svého prvního „skutečného“ vítězství nad dlouholetým rivalem Ashourem v zápasu na tři vítězné sety (utkání neskončilo tak, že Ashour vzdal) a obhájil tak titul z předchozího roku. Tato dvojice už spolu svedla několik soubojů, které se zapsaly do squashové historie – například jejich finále na mistrovství světa 2014 vešlo do dějin jako jeden z nejlepších zápasů vůbec. Ashoura ale i tentokrát trápilo celý turnaj zranění, a tak Elshorbagy vyhrál snadno 3:0 a získal věhlasný titul.

Díky svému triumfu se Elshorbagy již čtvrtý měsíc po sobě držel na první příčce světového žebříčku, a dokonce překonal rekord v průměrném počtu získaných bodů – během loňského roku se mu to povedlo ještě dvakrát. Upevnil si tak pozici jasného vládce na okruhu PSA.

Dubnová El Gouna a Elshorbagyho comeback

V minulé sezóně muži odehráli v egyptské El Gouně poslední turnaj před finále světové série. Mohamed Elshorbagy si odvezl neuvěřitelný šestý titul z šesti po sobě jdoucích turnajů světové série a zůstal neporažený už devatenáct zápasu. Ve finále proti mistru světu Gregorymu Gaultierovi měl ale namále.

Prohrával už 0:2 a sety a vypadalo to, že jej čeká již třetí prohra v řadě ve finále tohoto turnaje, poté co dvakrát nestačil na Ashoura v letech 2014 a 2015. Za neutuchající podpory domácího publika ale Egypťan srovnal stav, a přestože v páté hře prohrával už 0:4, dokázal její vývoj otočit a radoval se z další trofeje. Jasně tak ovládl žebříček světové série a pro závěrečný turnaj v Dubaji se k němu připojili Gaultier, Matthew, Mosaad, Rodriguez, Castagnet, Rösner a Pilley.

El Sherbiniová láme rekordy

Nour El Sherbiniové se podařilo dokráčet až na vrchol ženského squashe, když ve finále dubnového mistrovství světa v malajsijském Kuala Lumpur porazila Lauru Massaro a stala se tak vůbec nejmladší vítězkou tohoto turnaje. Díky tomuto triumfu také v květnu vystřídala Angličanku na pozici světové jedničky.

Měsíc po ohromujícím triumfu na British Open si El Sherbiniová stále držela fantastickou formu: ve čtvrtfinále porazila domácí hvězdu Davidovou a v semifinále finalistku British Open Goharovou. Finálové utkání mělo stejné obsazení jako v roce 2013, kdy ovšem měla navrch Angličanka.

Tentokrát Egypťanka prohrávala 0:2 na sety a vypadalo to, že se bude muset opět spokojit s druhým místem. Předvedla ale výjimečný obrat, získala následující tři hry a v napínavé koncovce vynikajícího turnaje tak ukořistila titul mistryně světa, čímž překonala rekord Susan Devoyové coby nejmladší světové šampionky.

Květen a finále světové série

Gregory Gaultier zakončil sezónu stylově – co by kamenem dohodil od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa ovládl finále světové série a zvednul nad hlavu trofej pro vítěze. „Generál“ Gaultier sice musel dva měsíce léčit zranění kotníku, které si přivodil na lednovém Turnaji šampionů, ale přesto v Dubaji ukázal skvělou formu, když po vítězstvích nad australskou jedničkou Pilleym, finalistou mistrovství světa Mosaadem a Simonem Rösnerem z Německa skončil ve své skupině první.

V semifinále nedal šanci „kolumbijské dělové kouli“ Rodriguezovi a ve finále jej čekal opět Australan Pilley, jemuž se jako bájnému Davidovi povedlo o kolo dříve přemoct Goliáše Elshorbagyho. Rozjetý Gaultier ale další překvapení nepřipustil, Pilleyho porazil 3:1 a vyhrál svůj první turnaj od mistrovství světa v listopadu 2015.

Ženské kategorii dominovala Laura Massaro, která se stala teprve druhou vítězkou tohoto turnaje v historii: ve finále si dokázala v senzační pětisetové bitvě poradit s útočně hrající Egypťankou El Welilyovou.

Když se turnaj hrál naposledy v roce 2013, odešla Angličanka jako poražená finalistka, ale o tři roky později se představila ve výborné formě. Ve skupině zdolala Davidovou – do té doby jedinou vítězku turnaje –, Amandu Sobhyovou i Goharovou a do semifinále tak šla se stoprocentní bilancí. Tam se v repríze finále mistrovství světa střetla s Nour El Sherbiniovou, ale tentokrát Egypťance nedala šanci, zvítězila 2:0 a ve finále dokráčela k trofeji přes El Welilyovou, která v semifinále vzala naději na titul Malajsijce Davidové.

Ceny PSA putují do Egypta

Konec sezóny se nesl ve znamení cen udělovaných Profesionální asociací squashe. Mohamed Elshorbagy byl oceněn jako nejlepší hráč roku, zatímco jeho mladší bratr Marwan získal cenu pro nejlepšího mladého hráče roku. Minulá sezóna představovala pro Marwana průlom – poprvé se dostal do nejlepší desítky a odvezl si trofej pro vítěze Grasshopper Cupu a Houston Open.

Nejlepší hráčkou roku byla díky triumfům na British Open a mistrovství světa vyhlášena Nour El Sherbiniová a nejlepší mladou hráčku roku se stala Nouran Goharová, které se dařilo udržet si stabilní formu po celý rok.

Tak tedy vypadala první polovina roku 2016 ve světovém squashi. Co nevidět se budeme věnovat i té druhé…

překlad: Jiří Hron
zdroj: psaworldtour.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net