aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2710 aDSC_2710

Úspěšná sezóna pro SquashTV

31.05.2016 07:42

Kromě rozhovoru s Ramym Ashourem přineslo květnové vydání magazínu PSA SquashXtra také článek o SquashTV, díky níž můžeme squash sledovat na televizních obrazovkách či jiných zařízeních. Níže se tak dočtete například to, jak se změnila od svého vzniku a co vše je třeba pro živý přenos.

Během sezóny 2015/2016 se díky kamerám SquashTV uskutečnilo živé vysílání z šestnácti turnajů, konaných na pěti kontinentech. Squashoví fanoušci po celém světě tak mohli vidět více než čtyři sta padesát utkání. V žádné sezóně ještě nebylo z různých akcí odvysíláno tolik materiálu.

Štáb zprostředkovává záběry nejen předplatitelům SquashTV a aplikace Eurosport Player, pod kterou SquashTV funguje online v Evropě, ale i globálním sportovním kanálů, s nimiž spolupracuje, například BT Sport, Tennis Channel, beIN Sport a další. Squashi se tak dostalo zatím nejrozsáhlejšího mezinárodního pokrytí v historii.

Do vytvoření online kanálu věnujícího se výhradně squashi PSA poprvé investovala v roce 2010 a od té doby poskytuje rok co rok další finanční prostředky, jejichž účelem je zlepšit úroveň vysílání, navýšit počet vysílaných akcí a přinést ještě více squashe na televizní obrazovky po celé planetě díky dohodám s důležitými mediálními partnery.

Smlouvy na živé vysílání, záznamy a sestřihy má nyní SquashTV s více než dvanácti silnými televizními stanicemi, které pokrývají přes osmdesát zemí a potenciálně mohou oslovit více jak dvě stě milionů domácností. Spolu s produkčními partnery MOOV a Timeline TV se tak SquashTV postarala o nevídaný posun v množství a kvalitě vysílání – je to obrovský rozdíl oproti roku 2009, kdy jsme mohli o živém televizním vysílání squashe jenom snít.

„Před rokem 2010 bylo skoro nemožné, aby si diváci v televizi vychutnali živý squashový přenos, a to se týkalo dokonce i sestřihů,“ říká provozní ředitel PSA Lee Beachill. „Po neúspěšném pokusu dostat se na londýnskou olympiádu 2012 nás čekal jeden z nejtěžších úkolů: museli jsme vymyslet, jak procpat squash do televize. S tím souvisely i problémy okolo viditelnosti míčku, které se řešily už od osmdesátých let.“

„SquashTV se jako řešení přímo nabízela. Když jsme začínali, chtěli jsme fanouškům zprostředkovat živý squash přes online streamy a postupně tak pracovat na lepší prezentaci squashe,“ doplňuje Beachill.

Od prvních nesmělých krůčků v roce 2010 už uběhlo hodně času. S finančním přispěním předsedy PSA Ziada Al Turkiho, squashového nadšence původem ze Saudské Arábie, se podařilo napravit nedostatky, které byly squashi dříve vyčítány. Máme tmavé podlahy, dech beroucí celoskleněné kurty, HD technologie, rozhodčí u videa a lepší záběry z kamer. I díky tomu je v současnosti úroveň služeb nabízených SquashTV nesrovnatelná oproti začátku desetiletí.

„Od prvního vysílání v roce 2010 se vytrvale snažíme zkvalitňovat každý prvek celé infrastruktury kanálu: od množství vysílaných akcí přes aktivitu na webu a sociálních sítích až po mezinárodní dosah našeho produktu,“ vyjmenovává bývalá světová jednička Beachill. „Ty změny jsou doopravdy převratné. Nejenže teď přenášíme prostřednictvím SquashTV a aplikace Eurosport Player skoro pět set zápasů, ale náš tým denně připravuje krátká videa pro Youtube a v reálném čase, jen s minimálním zpožděním, přidává obsah na sociální sítě.“

„Za pochodu vytváříme videa s novinkami, která posíláme mezinárodním televizním kanálům, aby je mohli okamžitě odvysílat,“ pokračuje Beachill. „Poskytujeme materiál pro sestřihy a také kompletní přenos pro mnoho velkých sportovních kanálů – jakmile nyní někde uvidíte na televizní obrazovce squash, je to výsledek toho, co SquashTV dokázala za posledních šest let.“

Na sociálních sítích jsme mohli vidět fotky zobrazující fanoušky, jak sledují squash třeba v káhirských kavárnách, malajsijských obchůdcích nebo sportovních centrech v USA. Štábu SquashTV a týmu kolem Al Turkiho se podařilo dostat squash do nejlepší pozice od boomu v sedmdesátých letech.

„Je to pro náš sport fantastická situace, jsme na hlavních televizních kanálech všude po světě,“ těší Beachilla. „I když jsme malý sport, vybojovali jsme si svoje místo, snažíme se zaujmout diváky a máme v tom úspěch. To je něco, na co můžeme být všichni hrdí. Naším hlavním cílem je teď udržet růst. Chceme pro squash ještě více vysílacího času v televizích, plánujeme nabídnout lepší služby našim věrným předplatitelům a zkrátka bychom ze squashe rádi měli úspěšný digitální a multiplatformový sport, kterým může být.“

„Jsme teď v postavení, kdy už si můžeme dovolit nabídnout menším turnajům levnější a ne tak obsáhlé služby v podobě SquashTV Lite. Zároveň jsme v letošní sezóně poprvé úspěšně odvysílali souběžně hrané turnaje – dubnové mistrovství světa žen a turnaj v El Gouně,“ popisuje Beachill. „Více kamer, zpomalené záběry, lepší technologie pro rozhodčí u videa a další modernizace by ze squashe mohly učinit jeden z nejatraktivnějších televizních sportů vůbec. Navíc můžeme postavit skleněný kurt na nejslavnějších místech planety, takže doufáme, že se tenhle náš sen brzy stane realitou.“

Co je třeba k přenosu z turnaje?

Kamery: Sedm kamer (čtyři až šest v případě SquashTV Lite) – fixní, dálkově řízené a ty, které nosí kameraman.

Štáb: Režisér, ­­obsluha opakovaných záběrů, grafik, zvukař, technik, kameraman, obsluha dálkově řízených kamer, editor videí, kameraman pro barevné záběry.

Vybavení: Přes dvacet velkých přepravních boxů (dohromady váží kolem patnácti set kilogramů), v nichž se nachází vše, co je třeba pro televizní vysílání do celého světa – od kamer po kódovací zařízení a stovky metrů kabeláže.

Internet: Jediný datový proud  se přenáší speciálním síťovým tunelem do Londýna, což vyžaduje minimální rychlost uploadu 10GB a určitou rezervu pro zajištění stability. V Londýně je zakódován pro SquashTV a Eurosport Player a dále díky němu mohou přenos streamovat partnerské sázkařské weby. Tento datový proud je dále překódován, aby jej diváci mohli sledovat na různých zařízeních od mobilů až po chytré televize.

Jak vypadá den štábu SquashTV

9.00: Štáb přijíždí na místo, před zápasy se testuje vybavení, probíhá nastavování a testování přenosu, testuje se grafika a obraz, připravují se komentátoři.

12.00: Utkání jsou v plném proudu – režisér si diriguje přenos, vybírá úhly pohledu a na obsluze kamer vyžaduje jednotlivé záběry. Data jsou opětovně kódována pro službu video-on-demand a posílána do sekce pro záznamy na stránkách SquashTV. V reálném čase se stříhají videa s nejzajímavějšími okamžiky a přidává se nový obsah na sociální média.

21.30: Končí poslední zápas dne.

21.30–22.30: Vypíná se elektronika, probíhá kontrola po vysílání, rozesílají se sestřihy novinek, dokončuje se zpřístupnění zápasů prostřednictvím video-on-demand a vypíná se živý přenos dat pro přehrávač SquashTV, který se následně přepíná do DVR módu.

překlad: Jiří Hron
zdroj: Magazín SquashXtra



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net