aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2099 aDSC_2099

Ve squashi jsou ženy méně?

07.12.2014 23:27

Ve sportu je třeba „bojovat za genderovou vyváženost a rovné podmínky,“ uvedla britská ministryně sportu Helen Grantová poté, co studie BBC zaměřená na finanční odměny pro sportovce odhalila, že téměř ve třetině sportovních odvětví dostávají muži vyšší prize money než ženy.

Největší rozdíly byly zaznamenány u fotbalu, kriketu, golfu, šipek, snookeru a squashe.

„Je tu určitý nepoměr, který musí být odstraněn, ale nedá se to zvládnout přes noc. Víme, že ženský sport je velmi atraktivní a že může přilákat opravdu mnoho diváků, ale potřebujeme vzbudit větší zájem médií a investovat do propagace,“ řekla Grantová v rozhovoru pro BBC Sport.

„Není to vše jen o výsledných číslech, ziscích a návratnosti investic, i když věřím, že by z toho investoři profitovali. V jednadvacátém století bychom také měli bojovat za genderovou vyváženost a rovné podmínky.“

Rozsáhlá studie zkoumala celkem padesát šest celosvětově rozšířených sportovních disciplín. Z třiceti pěti sportů, kde se rozdělují prize money, byly v dvaceti pěti případech odměny pro obě pohlaví stejné, zatímco ve zbývajících deseti se částky lišily. Ve čtrnácti sportech včetně rugby nebo ledního hokeje se prize money neudělují vůbec. U pěti sportů neposkytly jejich zastřešující organizace žádné údaje k této problematice a v dostizích a jezdectví závodí muži i ženy v jedné kategorii.

V atletice, bowls (tradiční britský sport, něco mezi curlingem a pétanque – pozn. red.), bruslení, maratonu, střelbě, tenisu a volejbalu se mužům i ženám začaly vyplácet stejné odměny již před rokem 2004.

Během posledního desetiletí se staly rovné prize money pravidlem v dalších devíti sportech, přičemž u pěti z nich – potápění, jachtingu, taekwondu, windsurfingu a některých cyklistických závodů – byly rozdíly odstraněny teprve v průběhu posledních pár let.

 

Laura Massaro

Laura Massaro je první anglickou hráčkou squashe, které se podařilo v jednom roce vyhrát British Open i světový titul. Také její zásluhou došlo k vyrovnání finančních odměn na British Nationals a alespoň k jejich navýšení v ženské kategorii British Open. Jako světová šampiónka si ale na svůj účet připsala o 16 300 liber méně než světový šampión Nick Matthew, jenž v listopadu 2013 potřetí získal titul mistra světa a přišel si díky tomu na 28 600 liber.

Výkonný ředitel WSF Andrew Shelley prohlásil, že stejných odměn se hráči a hráčky dočkají na světovém šampionátu „již brzy“. „PSA i WSA si daly za cíl odstranit rozdíly mezi prize money v mužských a ženských kategoriích, což bylo potvrzeno i na nedávné konferenci WSF,“ uvedl Shelley pro BBC Sport.   

Srovnejme squash například s tenisem. Ten se stal vůbec první sportem, kde byl nepoměr mezi finančními odměnami smazán. Stalo se tak na US Open 1973 v reakci na kampaň Billie Jean Kingové a dalších osmi tenistek snažících se dosáhnout rovných podmínek.

„WTA je dnes tam, kde je, hlavně díky silným osobnostem jako Billie Jean Kingová, která bojovala za stejné prize money pro muže a ženy a nakonec uspěla v roce 1973 na US Open,“ vysvětlila předsedkyně WTA Stacey Allisterová. „Ve Wimbledonu byla první takovou hráčkou až Venus Williamsová v roce 2007.“

„Hraje tu roli kombinace více faktorů: sami sportovci by se měli postavit za správnou věc, v čemž by je měly podporovat příslušné orgány, aby se tak zvyšovalo obecné povědomí o tom, že je třeba prosazovat rovnost pohlaví a omezovat generové předsudky ve sportu,“ dodala Allisterová.

překlad: Jiří Hron
zdroje: www.bbc.com, wikipedia.org

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha

karas: U nás stále přetrvává staré myšlení a názory na ženský sport a jeho odměňování .Již v kat.G19 a dále v kat.ženy jsou odměny stále poloviční.Věřím že nové vedení tenhle problém rychle ke spokojenosti squashových hráček i mnoha příznivců ženského squashe odstraní a půjde tak v trendu vyspělých zemí.Děkuji

08.12.2014 17:00

admin: Dobrý den, my děkujeme za správnou připomínku k tématu. Vedení ČASQ na něj upozorníme. redakce

08.12.2014 19:01
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net