aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5330 aDSC_5330

Výstavba squashového kurtu 2. díl - Jak dosáhnout správné realizace

06.06.2014 19:01

Jak toho dosáhnout

Způsobů jak si postavit squashový kurt je mnoho, ne každý však může splnit všechny potřebné požadavky na svižnou ale zároveň i komfortní hru. Základem by měla být konzultace s odbornou firmou a to již ve fázi plánování celkového konceptu objektu, ve kterém se squashový kurt bude nacházet. Jde-li o větší sportovní centrum a ne pouze o soukromý rekreační kurt, je vhodné zvážit orientaci kurtu vůči celkové dispozici místností a umístit jej tak, aby bylo maximálně využito všech užitných ploch a plánovaných aktivit centra. Vždy je však nutno zajistit základní požadavky stavební připravenosti pro kurt, které zahrnují dodržení vestavných rozměrů kurtu, zajištění předepsaných vlastností a materiálových charakteristik stavebních konstrukcí, specifikaci pomocných a opěrných konstrukcí v případě volby posuvných či otočných stěn kurtu a celkové ověření realizovatelnosti v daném objektu. Některé požadavky na výstavbu squashového kurtu jsou předepsány Světovou Federací Squashe (World Squash Federation, WSF), jiné udává sám výrobce kurtu. Světová federace Squashe sdružuje výrobce kurtů, splňující nejpřísnější nároky na profesionální squashové kurty a pouze kurty s touto certifikací mohou být použity pro pořádání oficiálních squashových událostí.

Vhodnosti doporučení konzultace s odbornou firmou přispívá i fakt značné variability a možností squashových kurtů. Díky špičkovým technologiím lze kurt přizpůsobit velké škále požadavků na jeho využití a modifikovat například do podoby zrcadlového cvičebního sálu či hřiště pro jiný míčový sport, jako je badminton, volejbal, nohejbal a jiné. Toho je dosaženo již zmíněnými posuvnými či otočnými stěnami a kombinací několika kurtů vedle sebe. Tak se stává z jednoúčelového squashového kurtu multifunkční sportovní zařízení.

Variabilita platí nejen pro využití kurtů ale i pro jejich samotnou konstrukci. Profesionální stavební systémy umožňují použití samonosných systémových stěn či panelových montovaných stěn kotvených do stěnových konstrukcí budovy, které lze využít například i pro renovace starých omítaných kurtů, které již ztratily své vlastnosti pro perfektní odraz míčku. Tyto lze kombinovat, za předpokladu dodržení několika podmínek, se skleněnými stěnami a přizpůsobovat tak celkové dispozici budovy.

Stavebně-fyzikální požadavky

Vzhledem k materiálům (materiály na bázi dřeva), použitým k výrobě squashových kurtů (velko-formátové stěnové panely, parketové podlahy), se mezi nejdůležitější vlastnosti vnitřního prostředí pro instalaci squashových kurtů řadí především relativní vlhkost a teplota vzduchu. Ideální podmínky vnitřního prostředí pro provoz squashových kurtů, z pohledu těchto materiálů, ale i z pohledu potřeb squashového hráče při hře, zahrnují teplotní rozsah od 15°C do 20°C a relativní vlhkost mezi 40 - 65%. Toho lze dosáhnout například použitím vzduchotechnické jednotky, ideálně spojené s teplovzdušným vytápěním prostoru kurtů a prostorů přilehlých ke kurtům (oblast pro diváky a rozhodčí). Z hygienického hlediska by v těchto prostorech mělo docházet ke čtyřem kompletním výměnám vzduchu za hodinu (4/h). Je-li VZT jednotka použita, velice vhodná je, vzhledem k následnému směru  proudění vzduchu, integrace výustí VZT jednotky do TinBoardu (hrací desky na přední stěně kurtu). Odsávání vzduchu pak probíhá nad zadní skleněnou stěnou kurtu. Toto lze však provést pouze za předpokladu dodržení podmínek stanovených WSF.

Vlastnosti konstrukcí budovy, obklopující squashové kurty, popisují všeobecně platné stavebně-fyzikální podmínky, stanovené českými technickými normami.

Odborné konzultace a podrobnější informace na stránkách certifikovaného výrobce squashových kurtů, ASB SQUASH:

www.asbsquash.com
asb@asbsquash.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net