aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_7008 aDSC_7008

Dřep - otestujte se

16.10.2013 14:37

Protože právě squashisti potřebují být fyzicky fit a často používají výpady a další pohyby využívající stehna a hýžďové svalstvo, není špatné otestovat se správně provedeným dřepem. Ten ukáže nejen na sílu dolních končetin, ale často i na zkrácené svaly, které nemusejí v budoucnu dělat dobrotu. A jak tedy vypadá správný dřep?

foto : fotolia.com

Jak vypadá správný dřep?

Zdá se to jednoduché. Každý někdy přece dělal dřep. Ale světe, div se – správný dřep neposiluje jen svaly dolních končetin, ale i hluboké stabilizační svalstvo břicha. Mnozí trenéři dnes doporučují dělat dřep jen poloviční, kdy stehna jsou ve vodorovné poloze se zemí. Je to logický požadavek pro lidi, kteří chodí cvičit třeba jen jednou týdně na skupinová cvičení, a instruktor si nemůže být jistý, zda některý z klientů nemá problémy s koleny nebo je dostatečně připravený na provedení celého hlubokého dřepu. Správný hluboký dřep posiluje vazy a šlachy v koleni a kolem něj. Měl by být proveden na plných chodidlech a v neutrálním postavení páteře. Zkuste to.

Že to nezvládnete?

Není nad to, přiznat si pravdu. Závodní sport a nedostatečná regenerace nebo podceněný strečink časem dokáže mnohé. U vrcholových sportovců spíš, než nedostatečná síla dolních končetin hrozí zkrácení některých partií jako beder nebo lýkových svalů. U lidí, kteří zase naopak tráví nejvíce času v kanceláři, pak může být nasnadě ta první varianta ochablých svalů, i když ani zkrácené svalstvo není výjimkou. Ale pokud tedy zjistíte, že to opravdu „nedáte“, vemte si k ruce pomůcky, díky kterým se postupně dopracujete k cíli – správnému hlubokému dřepu.

Pomůcky

Závěsný lanový systém (TRX, Redcord) nebo známý step ze step aerobicu. U závěsného systému se přidržte lan, abyste udrželi váhu na patách a neměli tendenci jít na špičky. Navíc si zde můžete pomoci i pažemi, pokud přeci jen stehna a hýždě nepracují, jak byste chtěli. Popřípadě si paty podložte stepem. A hlídejte si rovná záda.

Hluboký dřep zapojí více svalů

Hluboký dřep totiž zapojuje mnohem více zadní stranu stehna, než ten poloviční. Po několika opakováních ucítíte nejen stehna, ale také hýždě a hamstringy. Zkrátka i zadní stranu stehna.

Dřep na jedné noze

Už zvládáte dřep na obou nohách? Pak je čas pokročit k vyššímu levelu. Dřepu na jedné noze. Je logické, že u dřepu na jedné noze se více „nadřete“, efektivněji posílíte svaly na noze, ale zapojíte i více svalů v těle díky nutnosti udržení rovnováhy. Tímto cvikem udržujete mobilitu v kyčlích a trénujete rovnováhu.

Nevynechávejte proto dřep mimo svůj zájem. Vrátí se vám i jako cvik předcházející různým zraněním. Můžete ho dělat kdykoli, kdekoli, bez nutnosti používat pomůcky. Zpestřit si jej můžete pomocí balančních pomůcek, ale až poté, co jej zvládnete v jeho původním a základním provedení. A určitě vám pomůže v aerobním tréninku, který pak oceníte během zápasů a turnajů. Tak hurá do něj :-).

autorka : Zuzana Kubáňová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net