aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4848 aDSC_4848

Dioptrické brýle na squash?

03.01.2014 07:13

Nosíte v běžném životě dioptrické brýle nebo čočky? Nebo vám kontaktní čočky nedělají dobře a sháníte alternativu na sport, abyste nemuseli hrát, běhat nebo cvičit v klasických brýlích? Určitě v dnešní době existuje řada možností a řešení takového problému ... Je pravda, že se budete muset připravit na to, že sáhnete do kapsy pro pár tisíc korun, ale takové sportovní dioptrické brýle by vám měly vydržet hodně dlouhou dobu.

Prada Outlet

Výhody nošení sportovních brýlí

Pokud máte problém se zrakem, sportovní dioptrické brýle vám mohou hodně pomoci. Nejen, že ochrání zrak před prachem, větrem, hmyzem nebo proti úrazu například squashovým míčkem (což běžné brýle většinou nezvládnou), ale také díky dnešním technologiím budou upravené na míru přímo vám a přímo pro váš sport. Materiály na sportovní brýle jsou většinou z nylonu nebo grilamidu, jsou pružné, a proto vydrží lecjaký náraz. Mnoho sportovců využívá sportovní brýle bez dioptrií už právě kvůli výše uvedeným přednostem. A mnoho z nich tvrdí, že se díky ochranným brýlím může lépe soustředit na výkon.

Typy sportovních brýlí

Jednou z možností použití sportovních dioptrických brýlí je zabrousit brýlové čočky přímo do obroučky. Tato varianta poskytuje svému nositeli nadstandardní péči, protože funkčně zakřivené sportovní čočky sportovci dávají možnost širokého zorného pole. Tyto zorníky lze dobře upravit dle konkrétních požadavků nositele. Můžete si přidat i sluneční filtr, antireflex či barevná nebo samozabarvovací skla. Brýle pevně sedí při rychlých pohybech, díky gumě, která obepíná pevně celou hlavu. Obroučky mají měkkou zadní plochu, která tlumí nárazy. Brýle jsou dobře odvětrávané a nezamlžují se ani v halách. Je potřeba ale upozornit, že takto zabroušené brýlové čočky jsou prohnuté a lidské oko pohled přes ně vnímá jinak, než přes běžné (ploché) dioptrické čočky. U nižších dioptrií (cca do 2.00) je vidění přes takové sportovní brýle bezproblémové, není potřeba žádného dlouhého zvykání na jejich nošení. U vyšších dioptrií sice není technicky problém čočky zabrousit, ale díky prohnutí budete vidět "jinak" a je otázka, zda Vám takto připravené brýle budou vyhovovat. Ceny exkluzivních sportovních brýlí se zabroušenou čočkou se pohybují kolem 7500 Kč, dle vlastností dioptrických skel. K sehnání jsou v této variantě i „vytuněné“ brýle – „tenis Janko Tipsarevič“, které se dodávají v profi řešení a v ceně od 10000 Kč, opět dle typu čoček.

Další možností jsou brýle s dioptrickým klipem. Fungují tak, že do nedioptrických sportovních brýlí vložíte svá dioptrická skla. Nevýhodou této varianty je zúžené zorné pole, výhodou naopak to, že si u takových brýlí můžete snáze měnit vkládané čočky, třeba podle toho, jak se Vám mění dioptrie. Opět, pokud máte štěstí na nižší dioptrie, zaplatíte méně, při vyšších dioptriích a cylindrech počítejte se zvýšením ceny, skla je nutné speciálně zakřivit pro správné vidění. Při levnější variantě těchto brýlí se pohybujeme cenově v částce 2000 - 2500 Kč.

Pokud se necítíte ani na jednu z výše zmíněných variant používání dioptrických brýlí (ať již z finančních důvodů nebo kvůli vyšším dioptriím a tudíž horším zobrazovacím podmínkám), existuje ještě možnost pořídit pouze ochranný sklápěcí štít z plexiskla nebo polykarbonátu s čelenkou. Tuto variantu ochrany očí vídáme občas u juniorských hráčů squashe, kde je nošení ochranných brýlí až do 19-ti let povinné. Štít při hře používá například Kristýna Fialová.

Je jisté, že si na používání sportovních brýlí budete muset nějakou dobu zvykat. Na druhou stranu používání speciálních nebo slunečních brýlí při jízdě na kole již dnes bereme jako naprostou samozřejmost :-). Takže pokud neradi používáte klasické kontaktní čočky, ale sportujete rádi, neváhejte s vyzkoušením sportovních dioptrických brýlí.

autorka: Zuzana Kubáňová

zdroj: http://blog.i-bryle.cz, http://www.optikamaja.cz/sportovni-bryle/

 


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net