aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6781 aDSC_6781

Jaký byl rok 2020 – část 2.

07.02.2021 22:09

první části shrnutí roku 2020 se server psaworldtour.com věnuje období od ledna do března, respektive do chvíle, kdy došlo k přerušení světové i challengerové tour pod hlavičkou PSA kvůli pandemii covidu-19. V září, přesně sto osmdesát dní poté, se profesionální squash vrátil mezi čtyři stěny. V druhé části přišla řada na poslední čtyři měsíce nedávno skončivšího roku, během nichž se světový i challengerový okruh sice nesměle, ale přesto úspěšně pokusil o restart, a to i přes pokračující nepříznivou situaci kolem pandemie.

Pro všechny challengery v rámci PSA platilo, že se jich mohou zúčastnit buď jen domácí hráči, nebo domácí hráči plus ti ze sousedních zemí. Na velkých turnajích světového okruhu se zavedla přísná hygienická opatření a postupy, aby se nikdo nenakazil, a tak se mohlo za určitých podmínek znovu začít hrát.

Tour se zároveň rozeběhla s novou ženskou světovou jedničkou – bývalá mistryně světa Raneem El Welilyová v létě ukončila kariéru a oznámila, že se svým manželem Tarekem Momenem čekají prvního potomka.

Září

První profesionální turnaj po téměř šesti měsících byl challenger v Praze, kterého se účastnilo i pár známých jmen. Titul vybojoval osmatřicetiletý „generál“ Gregory Gaultier, bývalý mistr světa, který nyní v Praze žije. Ve finále porazil Raphaela Kandru z Německa a ve své dlouhé, zářné kariéře tak získal už jednačtyřicátou trofej pro vítěze.

Světový okruh pokračoval v Manchesteru prvním turnajem vysílaným po půlroční pauze v televizi. Tamní národní squashové centrum hostilo poprvé v nové sezóně 2020/2021 to nejlepší, co může náš sport nabídnout. Mužskou část turnaje ovládl Mohamed Elshorbagy, ale soupeři mu nic nedarovali zadarmo, zvlášť Novozélanďan Paul Coll v úžasném pětisetovém semifinále.

Mezi ženami dominovala Nour El Tayebová, která byla nasazenou dvojkou, jelikož nová světová jednička Nouran Goharová a čtyřnásobná světová šampionka Nour El Sherbiniová se rozhodly turnaj kategorie Silver ve Spojeném království vynechat. Ani tak to „černá vdova“ neměla se soupeřkami jednoduché a musela si poradit s americkou jedničkou Amandou Sobhyovou, anglickou jedničkou Sarah-Jane Perryovou a francouzskou jedničkou Camille Sermeovou.

Zářijoví vítězové

  • Expression Networks Nolan and Liam’s Tournament (10) – Gregory Gaultier
  • Manchester Open (Silver) – Mohamed Elshorbagy a Nour El Tayebová

Říjen

V říjnu se konaly jen tři turnaje a zároveň oficiálně skončila sezóna 2019/2020 – o čtyři měsíce později, než měla. Závěrečný turnaj světové tour se odehrál na přelomu září a října v Káhiře a v mužské i ženské kategorii se ho zúčastnilo osm nejlepších squashistů a squashistek s nejvyšším bodovým ziskem z turnajů světového okruhu (Mohamed Elshorbagy se turnaje z osobních důvodů neúčastnil).

Mezi muži si vítězství zajistil Marwan Elshorbagy, mezi ženami pak Hania El Hammamyová, pro kterou to byla druhá trofej z velkého turnaje po přelomovém vítězství na CIB Black Ball Women’s Squash Open v březnu. Dvacetiletá Egypťanka se ale na vítězství v posledním turnaji sezony pořádně nadřela, protože ve finále prohrávala s krajankou Nour El Tayebovou už 0:2 na sety. Ten poslední ale ovládla jasně 11:3. Nasazená pětka „šakal“ Marwan Elshorbagy si ve finále turnaje ve třech setech poradil s obhájcem titulu a nasazenou čtyřkou Karimem Abdelem Gawadem.

V Egyptě se konal i další turnaj světové tour, který začal jen sedm dní po tom závěrečném z předchozí sezony. CIB Egyptian Open se znovu odehrálo v jedné z nejkrásnějších sportovních lokalit vůbec, před pyramidami v Gíze. Po turnaji měl mužský i ženský žebříček novou jedničku – před monumentálními kulisami zvítězili Ali Farag a Nour El Sherbiniová a oba se tak v listopadu opět posunuli do čela světového pořadí.

Jeden z velkých příběhů turnaje prožil devatenáctiletý Mostafa Asal, jehož oslava po vítězství nad světovou pětkou Novozélanďanem Paulem Collem obletěla internet. Dvojice strávila na kurtu přes sto minut a mladého Egypťana hnali celou dobu vpřed domácí fanoušci. Bylo to poprvé, kdy se během své zatím nedlouhé kariéry probojoval až do semifinále velkého turnaje, ovšem už za dva měsíce tento svůj úspěch zopakuje na CIB Black Ball Open.

Poslední říjnový turnaj hostil Mezinárodní tenisový a squashový komplex chalífy v katarském Dauhá, kde se již čtyřikrát konalo také mistrovství světa. V roce 2020 se zde odehrál challenger QSF 3 Open, jehož vítězem se stal Syed Azlan Amjad, pro kterého to byl první titul v kariéře.

Říjnoví vítězové

  • CIB PSA World Tour Finals (Finále) – Marwan Elshorbagy a Hania El Hammamyová
  • CIB Egyptian Open (Platinum) – Ali Farag a Nour El Sherbiniová
  • QSF 3 Open (5) – Syed Azlan Amjad

Foto: psaworldtour.com

Listopad

Challengerový i světový okruh pokračovaly v listopadu pěti turnaji, ovšem výrazně ve prospěch challengerů – ty se uskutečnily hned čtyři. V mnoha částech světa přestala platit tak přísná omezení, ale i přesto se challengerů mohli zúčastnit jen domácí hráči nebo ti ze sousedních zemí.

Jako první přišlo na řadu Swiss Open, z něhož si titul odvezl Japonec Ryosei Kobayashi, který trénuje v Provence. Byla to pro něj první turnajová účast od března, kdy získal trofej na Hampshire Open. Na Austrian Open, challengeru stejné kategorie, zvítězil Maďar Farkas Balazs. Také se konaly dva turnaje se ženskou i mužskou účastí: Liechtenstein Open si podmanili Švýcaři Nicolas Mueller a Ambre Allinckxová a na turnaji BISL International Squash Championship v Pákistánu dominovali domácí Tayyab Aslam a Amma Fayyazová.

Jediným listopadovým turnajem světové tour bylo Qatar Classic kategorie Platinum. Na něm světová jednička Ali Farag obhájila svůj titul z roku 2018, kdy se turnaj konal naposledy. Šlo o jednadvacátou trofej ve Faragově profesionální kariéře a Egypťan díky tomuto vítězství zvýšil náskok na čele světového žebříčku. Navíc se mohl radovat z dalších dobrých zpráv – jeho žena Nour El Tayebová oznámila konec kariéry, jelikož s Faragem čekají prvního potomka.

Listopadoví vítězové

  • Swiss Open (5) – Ryosei Kobayashi
  • Qatar Classic (Platinum) – Ali Farag
  • Austrian Open (5) – Farkas Balazs
  • Liechtenstein Open (10) – Nicolas Mueller a Ambre Allinckxová
  • BISL International Squash Championship (10/5) – Tayyab Aslam a Amna Fayyazová

Prosinec

První prosincový turnaj znamenal druhé vítězství v řadě na challengerovém okruhu pro Ambre Allinckxovou, která si poradila se všemi soupeřkami na švýcarském Sihltal Classic. V mužské kategorii téhož turnaje všechny šokovala finálová prohra Nicolase Muellera s jeho krajanem Dimitrim Steinmannem. Bylo to poprvé za třináct let, kdy Mueller prohrál s jiným švýcarským squashistou, a musel se tak smířit s koncem série, která trvala už od roku 2007.

I Tayyab Aslam si stejně Allincxová zajistil druhou vítěznou trofej v řadě, poté co ovládl mužskou část Pakistan International Squash Tournament. V ženském finále se odehrála sesterská bitva Madiny a Faizy Zafarových, z níž vyšla vítězně mladší Madina.

Turnaj CIB Black Ball Squash Open kategorie Gold se roztáhl do dvanácti dnů, jelikož se na kurtech museli vystřídat muži i ženy. Ženský pavouk se odehrál během prvních šesti dnů, ten mužský pak v dalších šesti. Zdálo se, že obhájkyně titulu Hania El Hammamyová dokráčí k další trofeji, ale proti nakonec byla Angličanka Sarah-Jane Perryová. Tehdejší světová šestka otočila z 0:2 na 3:2 a v dechberoucím finále získala svůj jedenáctý a zatím nejcennější titul v kariéře.

Bohatá na překvapení byla i mužská část pavouku, v jehož finále se střetli světová jednička Ali Farag se světovou jedenáctkou Faresem Dessoukym. I v tomto zápase předvedl outsider obrat z 0:2 na 3:2 a stejně jako Perryová si připsal do sbírky zatím největší trofej v kariéře.

V posledních týdnech roku 2020 se také konalo několik mužských challengerů. Syed Azlan Amjad a Gregory Gaultier si připsali druhá finálová vítězství v tomto roce, a to na stejných místech jako ta první. Amjad opanoval turnaj QSF 4 v Dauhá, zatímco Gaultier v den svých osmatřicátých narozenin získal titul na Expression Networks Prague Open. Vítězství slavil i další Francouz Victor Crouin, když si ve finále PSA Bordeaux Nord poradil s výše postaveným Lucasem Sermem.

Další dva challengery se hrály ve Španělsku – Bernat Jaume zvítězil na Costa Del Sol Open a Hugo Varela slavil úspěch na Open Federación Espanola jen dva dny před Vánocemi. Poslední turnaj roku se konal devětadvacátého a třicátého prosince v texaském Houstonu, kde bez větších problémů porazil všechny soupeře domácí Faraz Khan.

Prosincoví vítězové

  • Sihltal Classic (10) – Dimitri Steinmann a Ambre Allinckxová
  • Pakistan International Squash Tournament (10/5) – Tayyab Aslam a Madina Zafarová
  • CIB Black Ball Squash Open (Gold) – Fares Dessouky a Sarah-Jane Perryová
  • QSF 4 (10) – Syed Azlan Amjad
  • Costa Del Sol Open (10) – Bernat Jaume
  • PSA Bordeaux Nord (10) – Victor Crouin
  • Expression Networks Prague Open (10) – Gregory Gaultier
  • Open Federación Espanola (5) – Hugo Varela

Tak skončil jeden z nejzvláštnějších roků naší nedávné historie. V lednu i únoru toho letošního už se uskutečnilo několik challengerů, kde se můžou předvést vycházející squashové hvězdy, ale co se týče světového okruhu, je v plánu zatím jediný turnaj, březnové CIB PSA Black Ball Squash Open 2021. PSA nicméně dělá vše pro to, aby si mohli fanoušci znovu co nejdříve užívat světový squash ve větším množství.

Nikdo neví, co nám rok 2021 přinese, ale doufejme, že bude alespoň o trochu normálnější než ten předchozí. Tak na více squashe v novém roce!

překlad: Jiří Hron
zdroj: psaworldtour.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net