aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2407 aDSC_2407

Jeden game s mistryní ČR 2013 Olgou Ertlovou

21.04.2013 10:41

Po letošním mistrovství České republiky dospělých jsme položili vítězce v soutěži žen Olze Ertlové několik otázek. Olga je momentálně jednou ze dvou českých profesionálních hráček squashe na okruhu WSA. Svůj první titul mistryně ČR získala v roce 2009, letošní trofej je tedy druhá do sbírky. Zajímalo nás, jak se Olze na mistrovství hrálo a jaké má další plány squashové i soukromé. 

Co se změnilo od loňského roku, že se ti letos podařilo vyhrát finálový zápas na MČR 2013?

Určitě jsem od loňského roku zapracovala na svých slabých stránkách a zlepšila se. Také si obecně více věřím a myslím, že moje hra se celkově zlepšila.

Kolikrát do roka se s Lucií Fialovou potkáte na kurtě?

Je to opravdu vcelku málo. V několika posledních letech jsme se potkaly právě jen na mistrovství republiky. Tahle sezóna je trošičku jiná, protože jsme spolu sehrály i finále na Harrow Prague Open 2012 v prosinci, kde se mi také podařilo zvítězit.

Dalo by se to říci i tak, že si teď na Lucku věříš?

Moje hra se celkově zlepšila, takže si věřím, že mohu hrát s kýmkoliv.

Jak ses připravovala na finálový zápas? Extra dlouhý spánek? Speciální příprava? Šla jsi na kurt s předem připravenou taktikou?

Mistrovství republiky je pro mě velice důležité, ale přesto je to v podstatě jen další turnaj v sezóně. Mám vytvořené rituály, které se snažím dodržovat, nejen tady, ale na všech profesionálních turnajích. Takže ta rutina byla stejná, jako obvykle.

Jak vnímáš zápasy v předfinálových kolech MR ? Musíš vůbec bojovat naplno?

Moje příprava a soustředění je stejné na každý zápas, ale vím, že si v těchto zápasech mohu zkusit údery a zvyknout si na kurt.

Jak moc ti pomáhá přítomnost rodiny – Bradleyho, Ondry, rodičů ?

Určitě moc. Naši jsou ohromní fanouškové - asi moji největší fanouškové vůbec. Takže jsem strašně ráda, že se přijeli podívat. Brácha taky, dokáže mi vždycky dobře poradit, má úžasný nadhled, co se squashe týká. Co se týče Brada, vzhledem k tomu, že je to i můj trenér, zná mne strašně moc. Dokáže mne v pravý moment zklidnit,  abych dokázala podat co nejlepší výkon.

Brad s tebou objíždí i další  turnaje WSA ?

Ne, je to spíš výjimečné. Bradley se vrací po zranění zpět na profesionální okruh PSA. Snažíme se občas turnaje plánovat společně, ale pravidlem to není, spíš jezdíme každý sám.

Zpět k MČR. Kdy uvidíme ve finále někoho jiného než dvojici Fialová - Ertlová?

Osobně doufám, že ještě dlouho ne :-). Mladé hráčky se zlepšují, určitě to není tak, že jdu na kurt a nemusím se snažit. I v semifinále, ačkoli to byl třísetový zápas, jsem musela podat soustředěný výkon. Výhodou mladších holek je to, že proti nám nemají co ztratit, není na ně žádný tlak. Jdou na kurt a nemusí se o nic strachovat, my jsme v pozici favoritek a to je vždy težší.

Stále trénuješ v Holandsku? Jak vůbec vypadá tvůj tréninkový proces?

V Holandsku stále trénuji, když mi to čas dovolí. Ale kdekoli jsem, tak se snažím soustavně pracovat na mých slabinách a rozvíjet svou hru. Jako hráč se stále učím něco nového a to je i to, co mě na squashi tak moc baví.

Začátkem května se národní tým žen bude účastnit v hlavní divizi ME týmů v Amsterodamu. Co můžeme očekávat od Česek?

Máme opravdu kvalitní tým, takže očekávání jsou obrovská. Loni se nám povedlo dostat se do první divize, což je osm nejlepších týmů, určitě tam bude možnost sehrát neskutečně kvalitní zápasy. Čekají nás zápasy s nejlepšími squashistkami Evropy. Já se na to hrozně moc těším. My tam rozhodně nejedeme v pozici favoritek, takže nemáme co ztratit. Můžeme jít do zápasu v klidu a sbírat zkušenosti.

Co bude úspěchem?

Úspěchem bude podat kvalitní výkon a udržet se v první divizi.

Co stíháš kromě squashe?

Můj sportovní program je dost náročný, takže toho mimo až tolik nestíhám. Snažím se mít vždy ještě nějaké vedlejší aktivity, abych trošičku vykompenzovala squashové nasazení. Hodně čtu, teď jsem se znovu vrhla na malování, které jsem dřív dělala a pro nedostatek času opustila.

S Bradley Hindlem pořádáte na české půdě tréninky pro širokou squashovou obec  s označením „Harrow squash klinika“. Jak jste spokojeni s jejím ohlasem?

Za sebe si myslím, že se kliniky povedly. A doufám, že se líbily i samotným účastníkům. Tyto tréninky jsou opravdu pro všechny, kteří mají zájem se naučit něco nového nebo jen přijít a dobře si zahrát. Je to truchu jiný koncept, než na co jsou u nás lidé zvyklí, ale pevně doufám, že se s námi lidé něco přiučili a hlavně to byla pro ně dobrá zábava.

Uvažujete o pokračování?

Určitě ano, teď jsme dokončili sérii tří klinik. Do toho pořádám dámské dopolední tréninky. A určitě plánujeme pokračování hned, jakmile budeme zpět v Čechách.

Plánujete i nějaké další akce pro podporu squashe doma i v zahraničí?

Pokud jen trochu mohu, snažím se do podobných akcí zapojovat. Squash - stejně jako spousta lidí z jeho okolí - mi toho dal strašně moc. Náš největší problém je ale organizačně takové akce zvládnout. Když někdo takovou akci zorganizuje a jenom mi řekne „objev se v tuhle hodinu na tomhle místě“, tak je to pro mne úplně nejjednodušší a v tu chvíli se zapojím určitě do všeho.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho squashových i nesquashových úspěchů.



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net