aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_0044 aDSC_0044

MS juniorů 2014 v Namibii - jednotlivci

14.08.2014 08:26

Squashová veřejnost zná své nové juniorské mistry světa pro rok 2014. V mužské části soutěže ukončuje po 8 letech nadvládu Egypta a titul získává Peruánec Diego Elias. Tento mladík žijící v Limě je momentálně 93 hráčem světového žebříčku PSA dospělých. Pro svůj národ vybojoval již několik historických prvenství. Peru nikdy neměla profesionálního squashistu, který by dokázal získat titul na turnaji z PSA okruhu, Diegovi se to podařilo v květnu 2014 v Argentině na Regatas Resistencia Open-Tour de las Americas. Po zisku titulu v U17 v roce 2013 na British Open a zisku stříbra v U19 na British Open 2014 a několika dalších vítězstvích na juniorských turnajích U19 se tak tento nadějný junior stává zaslouženě mistrem světa 2014. Celým turnajem prošel soustředěně a bez zaváhání, ve finále mu stačilo na výhru nad Egypťanem Omar El Atmasem pouhých 31 minut. Při slavnostním vyhlašování Diego poděkoval svému otci a trenérovi, kteří ho dovedli až na juniorský trůn. A nyní se chystá vrhnout do pořádných oslav titulu :-).

Naopak, překvapivá ženská vítězka celého turnaje Habiba Mohamed má místo oslav v plánu přípravy na blížící se turnaj v Malaisii. Po senzačním výkonu v semifinále dokázala Habiba překvapit znovu, když i ve finále přehrála papírově výše postavenou hráčku, druhou nasazenou na turnaji krajanku Nouran Gohar 3:1. Za 44 minut se tak poprvé ve své sportovní kariéře stává mistryní světa juniorů. Kdo jste zápas sledoval v přímém přenosu, možná Vám neuniklo napomínání, které Habiba utržila ke konci hry za zdržování zavazováním tkaniček a čištěním ochranných brýlí ... na otázku novinářů po skončení finále hráčka reagovala tak, že se jednalo o součást herní taktiky. Vítězství egyptské hráčky v roce 2014 znamená prodloužení řady titulů pro Egypt na 4 po sobě jdoucí ročníky. Celkově Egypťanky vyhrály 8 z 9 posledních finálových střetnutí.

foto: wjsc2014.com

foto: wjsc2014.com

15.8.2014 Obrovské překvapení MS juniorů se odehrálo v semifinále dívčí části soutěže ... "Outsider" Habiba Mohamed Ahmed v 15-ti letech porazila v 94 minutovém utkání trojnásobnou juniorskou mistryni a nasazenou jedničku turnaje 18-ti letou Nour El Sherbini 3:2. Zápas musel být v průběhu na 12 minut přerušen, hráčky se při jedné výměně střetly tak nešťastně, že u obou došlo ke zranění, které si vyžádalo ošetřování. První dva sety pro sebe získala Nour a již se zdálo, že je o výsledku rozhodnuto ... Habiba se ale po dvou hrách dokázala postavit tlaku své soupeřky, postupně získala více sebedůvěry a tlak na soupeře nakonec převzala ona. A vítězem utkání mohla být pouze jedna hráčka. Nour po skončení hry nedokázala skrýt slzy, ohodnotila odehraný zápas jako svůj nejhorší v životě, přesto pochválila Habibu za její hru a popřála své soupeřce hodně štěstí v dalších krocích její kariéry. V podstatně menším drama se v druhém zápase stala finalistkou nasazená dvojka Nouran Gohar 3:1.

Chlapecká semifinále na sebe nestrhla tolik pozornosti jako ta dívčí, favorit Diego Elias z Peru vyřadil nekompromisně Inda Kush Kumara 3:0 a zaslouženě si tak zahraje o zlato. Jeho soupeřem bude jediný zástupce chlapeckého semifinále z Egypta Omar El Atmas.

13.8.2014 Individuální soutěže na MS juniorů 2014 v Namibii dospěly až do semifinále. Dva hlavní favorité, Diego Elias i Nour El Sherbini, postupují turnajem zatím bez problémů. V pozápasových rozhovorech obě hvězdy shodně vystupují velmi skromně, ke každému utkání přistupují s pokorou a uvádějí, že žádný soupeř, byť "papírově" slabší neznamená automaticky jistotu postupu do dalšího kola.

Přímé přenosy sledujte ZDE.

semifinálová utkání:

[1] Diego Elias (PER) v [3/4] Kush Kumar (IND)
[9/12] Syed Ali Mujtaba Shah Bokhari (PAK) v [9/12] Omar Elatmas (EGY)

[1] Nour El Sherbini (EGY) v [5/8] Habiba Mohamed Ahmed (EGY)
[2] Nouran Gohar (EGY) v [3/4] Mariam Metwally (EGY)

V ženské kategorii bude rozdělení medailí záležitostí pouze egyptských hráček. Cesta Nour El Sherbiny do semifinále byla snadná, za pouhých 18 minut opustila vítězně kurt v utkání s Angličankou Lily Taylor (11/2, 11/3 a 11/3). Nour se tak do semifinále probojovala pošesté v řadě za sebou !!! Úctyhodný výkon, ale zase tolik překvapeni nejsme :-). 18-ti letá Nour si brousí zuby na celkově čtvrtý titul z juniorského MS. Její soupeřkou bude překvapení turnaje, krajanka Habiba Mohamed Ahmed nasazená "až" jako [5/8], která vyřadila výše nasazenou [3/4] Salmu Hany Ibrahim. Habiba je mladičká 15-ti letá hráčka a zkušenosti s její hrou má například i naše Lucie Fialová, která této egyptské naději podlehla těsně 2:3 v lednu 2014 na turnaji v Edinburghu. Habiba je také nejmladší hráčkou historie, které se kdy podařilo zvítězit na profesionálním turnaji okruhu WSA. Druhé semifinále proběhne dle papírových předpokladů mezi [2] Nouran Gohar (vítězkou turnaje WSA Prague Open 2013) a [3/4] Mariam Metwally.

foto: wjsc2014.com

V chlapecké části turnaje se poprvé za uplynulých 14 let !!! dostávají do semifinále hráči čtyř národností. Egypt má "pouze" jedno zastoupení. Peruánská naděje na zisk historicky prvního titulu pro svou zemi Diego Elias se střetne s Indem [3/4] Kush Kumarem. Dodejme, že v turnaji už od 3. kola nepokračuje loňský vítěz a držitel titulu z Polska [2] Karim El Hammamy. Ten ztratil šanci na zisk dvou titulů v řadě po sobě (takových Egypťanů zná squashová historie pouze tři) ve vyčerpávajícím zápase s nenasazeným !!! krajanem Youssef Aboul-Makarim 2:3 (10/12, 5/11, 11/9, 11/5 a 11/7). Druhé chlapecké semifinále se odehraje ve složení překvapivě postoupivších hráčů až na pozici [9/12] v nasazení. Egyptský Omar Elatmas vyřadil v hororovém maratonu trvajícím 111 minut nasazeného Pákistánce [3/4] Tayyab Aslama 2:3 (7/11, 12/14, 11/7, 11/5 a 11/9), když otočil zápas z 0:2. Jeho soupeřem bude další hráč Pákistánu Syed Ali Mujtaba Shah Bokhari.

foto: wjsc2014.com

11.8.2014 V neděli 10. srpna odstartuje v namibijském hlavním městě Windhoeku individuální Mistrovství světa juniorů 2014. Po jeho skončení bude následovat chlapecký světový týmový šampionát (týmová soutěž se střídá, jeden rok soupeří chlapci a další dívky). Na turnaji jednotlivců se představí 167 hráčů z 30-ti zemí světa, do soutěže družstev nastoupí 24 národů. Jižní Afrika hostí událost Mistrovství světa ve squashi poprvé, namibijské obecenstvo uvidí v historii země premiérově zápasy hrané na skleněném kurtu. Nejvýše nasazenými hráči jsou 17-ti letý Peruánec Diego Elias a 18-ti letá Egypťanka Nour El Sherbiny.

 foto: www.wjsc2014.com

Nour má na svém kontě již nespočet úspěchů, v roce 2009 se stala nejmladší mistryní světa v historii ve věku pouhých 13-ti let. Podařilo se jí triumfovat na světovém šampionátu i v letech 2012 a 2013 a letos tedy zaútočí na titul počtvrté. Ve světe dospělých už o sobě dává vědet delší čas, v pouhých 16-ti letech se doslova prodrala na sedmou pozici světového žebříčku WSA poskočením o 200 míst na žebříčku. V březnu roku 2014 se probojovala až do finále světového šampionátu dospělých žen, kdy na cestě vyřadila i squashovou královnu Nicol David. Nasazení dívčí části šampionátu ovládá prvních 6 pozic Egypt (ano, šestá hráčka v seznamu Sabrina Sobhy má před svým jménem americkou vlajku, ale jméno nezapře egyptský původ).

Peruánská naděje Diego Elias je postavena do role narušitele desetileté nadvlády Egypta na světovém trůnu (egyptští hráči nedovolili žádné jiné národnosti zvednout vítězně ruce nad hlavu ve finále šampionátu od roku 2004). Dokáže tento hráč unést roli favorita a vybojuje pro Peru historicky první titul ze světového šampionátu? Úkol j eto velmi obtížný, jak herně, tak mentálně.



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net