aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6044 aDSC_6044

Raneem El Welily – egyptská squashová „Zaklínačka“

04.01.2018 11:22

Trochu historie

Již v roce 2007 po zisku druhého titulu mistryně světa juniorek experti předvídali této rodačce z egyptské Alexandrie skvělou budoucnost. Zatímco u El Sherbini nebo Ramyho šlo po zisku juniorských titulů všechno nesmírně rychle i v u profíků, Raneem postupovala krůček po krůčku – prosazení do světové dospělé špičky šlo pozvolna, ale jistě. V roce 2009 vyhrála svůj první profesionální titul, v roce 2011 postoupila až na pozici světové dvojky. V roce 2012 porazila Nicol David a začala otřásat první pozicí žijící legendy. Raneem se ale dočkala až v září 2015, když sesadila z trůnu malajskou přebornici (Nicol David ovládala světový trůn po neuvěřitelných devět let!). El Welily se také stala první egyptskou světovou ženskou jedničkou v historii. Nikdo tehdy nepochyboval, že bude následovat zisk titulu světové šampionky. Vždyť už v roce 2014 se s Nicol střetly ve finále mistrovství světa doma v Káhiře. Tehdy ale ještě podlehla Malajce v pěti setech. Ouha, čekání na titul se pak protáhlo až do prosince 2017. Co se nepovedlo v Káhiře (2014), Kuala Lumpur (2015) a El Gouna (2016) se konečně podařilo v Manchesteru. Slzy dojetí a díky s pohárem v náručí věnovala mimo jiné svému manželovi, rovněž squashovému profíkovi, Tareku Momenovi a pochopitelně také svému kouči Haithamovi Effatovi.

Moschino Outlet https://www.moschinooutletsale.com

  • jméno: Raneem El Welily
  • země: Egyptvěk: 28
  • výška: 160 cm
  • hmotnost: 63 Kg
  • žije v: Káhiře
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 1. příčka (září 2015)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 2. příčka (leden 2018)
  • kouč: Haitham Effat (squash), Ahmed Faragallah (fitness)

foto: squashmad.com

Představení hráčky

„Egyptská squashová čarodějka se konečně dočkala!“ To napadlo asi většinu pozorovatelů a obdivovatelů této mistryně „šotů“ po skončení finále mistrovství světa v prosinci 2017, ve kterém porazila svou krajanku Nour El Sherbini 3:1. Musím říci, že jsem jí fandil a jistě jsem nebyl sám. Jestliže Nicol David či Nicka Matthewa obdivuji pro jejich houževnatost a pracovitost, Shabanu, Ashoura či právě Raneem El Welily obdivuji pro jejich lehkost, se kterou nekompromisně umísťují své míčky do nicku a předvádějí svá kouzla k deptání soupeřů, pobavení diváků, ale především díky tomu vyhrávají svá utkání. Raneem je přesně ten typ hráčky, ze které mají soupeřky noční můry. Před zápasem s ní zahánějí tuto myšlenku: „Jestli jí to tam dneska zase bude padat, jsem nahraná!“

Přednosti pohledem squashového kouče

Angličtina má pro typ hráčky jako je Raneem označení „shotmaker“. Tento pojem skvěle vystihuje hráče, kteří s lehkostí trefují míčky: tu tam, tu tamhle, tu opět tam, ne vlastně tamhle a vždycky to funguje. Taky si dovedete představit sami sebe, jak jste voděni po kurtu z rohu do rohu? No zkrátka: Hadr na holi – hadr.  Tak jako Amr Shabana si vysloužil přezdívku „Maestro“ a Ramy „Maverick“ či „Wizard“, Raneem by určitě slušela přezdívka „Čarodějka“ či dle Sapkowského „Zaklínačka“. Ptáte se na její nejlepší údery? Obdivuji v podstatě všechny její údery hrané dopředu s krásnou „delikátní“ spodní či stranovou rotací. Perfektně využívá nedávno sníženého tinu na 17 palců i pro ženy na PSA okruhu. Během tohoto mistrovství jsem také zaznamenal, že míčky dozadu trefovala s větší razancí s typickým krátkým podrženým švihem.

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Dlouho jsem přemýšlel nad tím, proč vlastně Raneem nezískala světový titul již dříve. Napadá mě jen jistá nedůslednost, tolik typická pro geniální talenty nejen našeho sportu. Prostě géniové jsou zvyklí na to, že jim to jde - tak říkajíc - samo. Někdy na to také hřeší nižšími dávkami ve fyzické přípravě. Často ale stačí jejich polevování v koncentraci – což je (či spíše byl) dle mého názoru právě problém egyptské „Zaklínačky“.  

Technická či taktická „specialitka“

Jak jsem již napsal, jejím trumfem je cokoliv zahraného dopředu, občas si střihne i hru za zády jako např. v dubnu 2016 viz toto VIDEO

Závěrem

Talentované Egypťance zbývá ještě poslední krok k zisku squashové nesmrtelnosti, a to vyhrát slavný British Open a zkompletovat tak zlaté trio: post světové jedničky, světový titul a právě titul ze squashového „Wimbledonu“. Nebude to ale lehké, protože kromě ostřílených kolegyň, jako jsou El Sherbiny, Massaro, Serme a dalších, jí vyrůstá velká soupeřka v krajance Nour El Tayeb. Inu uvidíme v květnu 2018.

Autor: Jan Roll, www.janroll.cz
Zdroje: psaworldtour.com, wikipedia.org

 

 

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net