aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6486 aDSC_6486

Regenerace ve sportu a její význam

30.01.2014 14:08

Každý sportovec ví, že o jeho výkonnosti rozhoduje nejen kvalita a kvantita tréninkového zatížení, ale stejně tak i regenerace.

Nedílnou součástí jakékoliv aktivity je celková regenerace sil. Její formy mohou být různé a liší se podle činnosti, intenzity a délky trvání zátěže. Díky velkým nárokům na sportovce zaujímá regenerace sil stále významnější místo. Pokud vykonáváte pohyb po delší dobu, dochází k dlouhodobé změně ve stavbě organismu. K tomu, aby byla tato přestavba co nejefektivnější a vedla ke zvyšování sportovní výkonnosti, je potřebné znát a uplatňovat odpočinkové procesy. K tomu slouží nejen různé druhy regenerace, ale také sportovní výkon nízké intenzity jako např. plavání, jízda na kole či běh.

foto: fotolia.com

V případě, že chcete mít vyšší výkonnost, je nutné zvýšit intenzitu zátěže a zkrátit intervaly mezi výkony. Žádný trénink se neobejde bez účelné regenerace, která pomáhá zkracovat dobu zotavení. Při důsledném a kvalitním použití odpovídajících regeneračních prostředků je možné zvýšit intenzitu tréninkového zatížení až o 15 %. Komplexní regenerace sil má vliv nejen na psychické vlastnosti, techniku pohybu, dynamické stereotypy, kvalitu a velikost síly, ale i na zdravotní a funkční stav jedince.

Mezi nejznámějších regenerační formy patří:

  • Masáže
  • Sauna
  • Koupele, zábaly, obklady
  • Bazén
  • Racionální výživa a pitný režim
  • Strečink
  • Aktivní regenerace
  • Kvalitní a dostačující spánek

Právě ve spánku naše tělo nejlépe regeneruje. Vrcholoví sportovci to dobře vědí, tudíž zařazují spánek i mezi jednotlivé denní fáze tréninku.

O kvalitě vašeho spánku rozhoduje i obyčejný polštář a matrace, na níž ležíte. Matrace by měla být pevná a patřičně pružná. Určitě se vyplatí si zajít do speciálního studia pro zdravý spánek a zjistit, jaký typ matrace je pro nás nejvhodnější. Pokud jde o polštář, zajímavou a pro někoho lepší volbou oproti klasickému polštáři je ergonomicky tvarovaný polštář, který podepře hlavu tak, že si při spánku nekřivíte páteř.

foto: fotolia.com

V místnosti, kde spíte, byste neměli mít přetopeno. Ideální je teplota kolem 18 stupňů Celsia. Před spánkem je dobré si i pořádně vyvětrat, abyste měli na noc zajištěno dostatek čerstvého vzduchu.

Minimální doporučená doba spánku je 6 hodin, v ideálním případě 8 hodin, a pokud se nacházíte ve fázi tvrdého tréninku, spěte klidně i 9 až 10 hodin denně.

Spánek je v podstatě všelék. Ve spánku se uvolníte a vypnete stresové faktory, takže si odpočine i vaše psychika. Tělo zároveň opravuje různé mikrotrhlinky ve svalech a úponech, buduje nové buňky a doplňují se zásoby energie, minerálů a stopových prvků. Během doby, kdy spíte, se vaše tělo čistí a vyplavují se z něj všechny odpady (vlastní mrtvé či poškozené buňky, viry či bakterie).

Lidské tělo ve spánku nelenoší, jak se může zdát, ale velmi intenzivně pracuje, aby bylo ráno připraveno na všechno, co mu ten den zase naložíte. Pokud si spánek zkracujete, není divu, že se často necítíte fit. Je to důsledek toho, že jste neposkytli tělu potřebný čas na odpočinek a regeneraci.

Nezapomeňte, že všechny uvedené procesy potřebují čas a tělo je nedokáže urychlit. Pokud chcete být zdraví a chcete, aby vám forma rostla, nezapomeňte si do tréninkového plánu napsat i léčivý spánek :-).

autor: Tereza Horáčková, web: Do formy



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net