aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8049 aDSC_8049

Squash pro Afriku OPEN 2013

11.11.2013 08:13

V sobotu 9.listopadu 2013 se v pražském sportovním centru Hector sešlo 32 hráčů a hráček squashe, kteří se rozhodli hraním squashe podpořit charitativní projekt s výdělkem věnovaným chudým rodinám v africkém Malawi. Akci zorganizovala trojice morálně silných žen: Hana Fialová, Irena Nagyová a Alena Zajícová pod záštitou neziskové organizace Rotary Club Ostrava International ve spolupráci s International Humanity.

Hráči se začali na místě scházet již okolo 9 hodiny ranní. Na všechny čekalo milé přivítání v podobě úsměvů organizátorek :-). Každý z účastníků zaplatil startovné ve výši 500,- Kč. Celá vybraná částka mohla být věnovaná na nákup dek a moskytiér pro děti v této části světa, protože sportovní centrum Hector poskytlo všech svých 5 kurtů ke hře po celý den zdarma. Před samotným zahájením a rozlosováním turnaje Hanka Fialová divákům v krátké videopřednášce představila projekty, které Rotary klub v Africe podporuje. Mohli jsme získat bližší představu o tom, jak je možné v méně šťastných a vyspělých koutech světa pomáhat ... od sbírky dioptrických a slunečních brýlí, přes podporu nadaným studentům či prevenci a léčbu onemocnění, po stavbu škol, nemocnic nebo nákupu domácích zvířat (koz a slepic) rodinám, které nemají žádný zdroj obživy a potravy. Myslím, že nikdo ze zúčastněných v ten okamžik nelitoval svého rozhodnutí zúčastnit se takové prospěšné akce ... a při sledování některých fotografií by se v promítacím sále dalo ticho krájet ...

Okolo 10 hodiny došlo na zábavnější část dne, přistoupilo se k losování úvodního kola turnaje. V Hectoru se sešli jak přední squashisté České republiky, tak nadšení amatéři milující squashovou hru. Kdo přišel hrát nebo jen fandit, mohl na kurtě v akci spatřit například 5-ti násobnou mistryni ČR Lucii Fialovou či pátého hráče domácího žebříčku ČASQ Lukáše Jelínka. Přišla i Denisa Pelešková, finalistka posledního mistrovského turnaje žen A nebo Dan Kolínský, který sice v posledních měsících na turnajích jednotlivců příliš často nenastupuje, o to víc jsme ale mohli být zvědaví na jeho sportovní výkon. Hrací systém byl zvolen tak, aby si všichni hráči zahráli se sobě rovnými soupeři a stejný počet zápasů, dohrávalo se až do konečného umístění. Každý zápas se hrál na tři vítězné gamy. Organizátoři akce se ještě před prvním kole usnesli, že Lukáš Jelínek, jako nejsilnější muž startovního pole, bude do každého setu! nastupovat s handicapem -5 bodů :-). Lukáš výzvu přijal a ani toto pravidlo mu nezabránilo odehrát celý turnaj v jednom tričku :-). I když, finále jej přeci jen donutilo odejít do sprch a tričko zaměnit :-).

Do čtvrtfinálových zápasů se v pozdním odpoledni probojovaly tyto páry :

  • Lucie Fialová vs Tomáš Zach
  • Alena Zajícová vs Dan Kolínský
  • Václav Uhlíř vs Denisa Pelešková
  • Petr Volný vs Lukáš Jelínek

Výsledky čtvrtfinálových zápasů poskládaly velmi atraktivní semifinále, podotkněme, že smíšených dvojic :-). Nejdříve na kurt vstoupili jako soupeři Lukáš Jelínek a Denisa Pelešková.  Lukáš zvítězil 3:0. O chvíli později vedle nastoupili, aby změřili své síly,  Dan Kolínský a Lucka Fialová. Před začátkem zápasu bylo velmi obtížné odhadovat, jak se bude zápas odvíjet.  Dan zahájil utkání lépe, v prvním setu zvítězil 12:10. Přítomní diváci si užívali dynamický a rychlý squash, plný neuvěřitelných výměn. Od druhého setu ale již Lucie dokázala prosadit svou profesionální přípravu a postupně ukořistila tři následující sety 11/7, 11/7 a 11/5.

Souboj o třetí místo mezi Denisou a Danem vyzněl lépe pro Dana a po jeho odehrání již zbytek diváků očekával kýžené finále. V něm Lukáš musel proti Lucce hrát viditelně naplno, protože česká profesionálka statečně bojovala a sebemenší zaváhání svého soupeře tvrdě trestala. Po třech setech a velmi kvalitním squashi mohl Lukáš zvednout ruce vítězně nad hlavu.

Celý turnaj pak již čekalo pouze slavnostní vyhlášení výsledků a losování hodnotných cen od sponzorů Makro, QM sport, Prague United, Kofola a Rauch. Celkově se benefiční akcí podařilo získat na dobrou věc 20650,- a snad každý, kdo přispěl, musel domů odcházet s dobrým pocitem něčeho užitečně vykonaného.

autor : Irena Vanišová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net