aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5455 aDSC_5455

World Masters squash Championships 2014

30.06.2014 10:23

Dnes v pátek skončilo oficiálně MS masters 2014 v Hongkongu. Dopoledne probíhaly dohrávky finálových zápasů platů a od 13 hodin odstartovaly finálové zápasy jednotlivých kategorií na skleněném kurtu ve Squashcentru, kde byly vidět neuvěřitelné výkony jednotlivých hráčů.

V 10:20 nastoupila ke svému poslednímu zápasu Renata Nejtková s Novozélanďankou Lorindou Mckay a po prohraném 1. setu zabrala a vyhrála 3:1 na sety. V 11 hodin místního času začalo utkání Soni Brabcové s hráčkou z Hongkongu, které Soňa těsně prohrála 9:11,8:11,9:11. Následně poté Markéta Wernerová rozehrála svůj zápas s Angličankou Shayne Baillie, snažila se vzdorovat, ale bohužel za 13 minut ji Angličanka vyprovodila z kurtu 3:0. 

panerai replica watches

Konečné výsledky našeho týmu na MS : ( bohužel se jednotlivé kat nedohrávají do konečného umístění, takže nelze stanovit přesná umístění hráčů)

  • M35+ Vítek Barnáš - 13.-16. místo
  • M40+ Luboš Walter - 9.-16. místo
  • M55+ Milan Vlasák - 39.-48. místo
  • W35+ Soňa Brabcová - 14. místo
  • W40+ Denisa Linhartová - 11.-12. místo
  •          Lenka Füzy - 13.-16. místo
  •          Markéta Wernerová - 18. místo
  • W45+ Renata Nejtková - 25. místo

Večer proběhlo v Football clubu slavnostní vyhlášení vítězů se závěrečnou párty, kterého se naše výprava bohužel nezučastnila, protože 1 lístek stál 850,- HKD, cca 2200,-Kč.

Odlétáme v neděli, čeká nás opět dlouhá cesta zpátky, ale jsme plni zážitků z úplně jiného světa, vlhkosti, která běžně dosahovala denně až 90%, takže jsme vypotili hektolitry vody, míst, která zřejmě jen tak zase nenavštívíme, neustálého uklízení a čistoty místních lidí, jídel a jídelen, pouličních stánků, kde se najíte za pár HKD a kde jsou neustálé fronty, kde ve 22h večer jsou ulice plné lidí a město žije plným životem. 

Věřím, že tato přátelská atmosféra a výborná organizace bude také za 2 roky v Jihoafrické republice.  Příští rok proběhne ME ve Švédsku a doufám, že se naši hráči zúčastní v hojnějším počtu, než tomu bylo tady v Hongkongu. 

text: Denisa Linhartová

10.7.2014 Ve středu byly na programu pouze 2 odpolední zápasy žen kategorie W40+, proto se všichni ostatní z týmu vydali do Oceán parku, plného atrakcí, kolotočů, vodního světa a akvárií. Oceán park je hlavní atrakcí v Hongkongu a přitahuje ročně davy návštěvníků z celého světa. O rozloze 170 akrů je to jeden z největších mořských a zábavních parků na světě.

Oba zápasy byly posunuty 1,5 hodiny dříve, ale taková maličkost nás nemohla rozházet. Ve stejnou dobu k utkání nastupovala Lenka Füzy s Němkou Melanií Kriesel a Denisa Linhartová také s Němkou Ninou Janish. Lenka bohužel na Němku nestačila a prohrála 0:3 na sety, Denisa si poměrně lehce poradila s Ninou a vyhrála 11:8,11:4 a 11:5. 

Večer proběhla v Hongkong football clubu Ladies party, kde hostitelkami byly Sarah Fitz-Gerald (W45+ - 1. nasazená) a Natalie Grainger (W35+ - 1. nasazená). Mluvilo se o 30. výročí WISPA a bylo potvrzeno oficiálně místo konání dalšího MS masters v roce 2016 v Jihoafrické republice. 

Ve čtvrtek ihned ráno v 9:40 (našeho času 2:40) začal zápas Renaty Nejtkové s Japonkou Ikuko Nodou. Renata zcela jednoznačně vyhrála 3:0, takže v 16:40 nastupovala v semifinále platu s Australankou Tanyou Bailey, kterou vyprovodila z kurtu opět 3:0 a zítra hraje finále consolation platu zase s Australankou Lorindou Mckay. Ve 14:20 čekala Markéta na kurtu na Angličanku Isabelle Tweedle, ale ta bohužel nedorazila, soupeřka je zraněná, takže Markéta vyhrála skrečí a v pátek od 11:40h hraje finále platu s Angličankou Shayne Baillie. Soupeřkou Denisy v semifinále special platu byla Nadine Cull z Nového Zélandu. Denisa se potýkala se zraněním lýtka, nedokázala si poradit s tvrdou a poměrně rychlou hrou soupeřky a prohrála 1:3 na sety. Protože se tady nedohrává bohužel do konečného umístění, Denisa poslední zápas již hrát nebude a obsadila tak v kat. W40+ 11-12. místo. 

Stejně tomu bylo s Lenkou, Lubošem, Vítkem i Milanem, kteří dnes hráli pouze jen přátelská utkání i s hráči z jiných kategorií. Pravidlo turnaje kdy po 3 prohraném zápase hráč končí, se tady bohužel dodržuje, stejně jako tomu bylo na MS v Kolíně nad Rýnem v roce 2010 a řada hráčů byla z této skutečnosti dost rozladěna. Proto se bylo možné přihlásit do přátelských utkání, která se však do konečného pořadí již nezapočítávala. 

V pátek bude hrát ještě Soňa Brabcová v kategorii W35+ finále consolation platu s Do Do Kwong z Hongkongu, kdy v semifinále ji skrečovala zápas hráčka z Číny. 

autor: Denisa Linhartová (bohatou fotodokumentaci pořízenou hráči hledejte zcela dole na této stránce)

8.7.2014 V pondělí byly na programu pouze tři dvouhry mužů našeho týmu. První nastupoval v 12:40 na kurt Vítek Barnáš, v kategorii M35+. Jeho soupeřem byl George Crosby (5/8) z Nového Zélandu. Utkání bylo na pohled vyrovnané, ale výsledek tomu bohužel neodpovídal, Vítek prohrál 0:3.

Ve 13:20 začalo utkání Luboše Waltera, M40+, s Indem Jai Asundim. Pohled na kurt vyvolával všeobecné úsměvy, jelikož Ind byl tak o třetinu těla menšího vzrůstu než Luboš a vypadal jako studentík. Luboš jednoznačně zvítězil 3:0 a probojoval se ve své kategorii mezi nejlepších 16 hráčů. V úterý odpoledne bude bojovat o postup do osmičky s Australanem Glenem Hitchem.

Posledním zápasem naší výpravy v pondělí byl zápas Milana Vlasáka, v kat M55+ s Australanem Murray Moorem, kterého vyprovodil z kurtu za 20 minut a vyhrál 3:0 na sety.

V úterý do bojů Mistrovství světa opět zasáhnou také naše ženy. Výsledky a reportáž opět přineseme v co nejkratším čase.

text: Denisa Linhartová

6.7.2014 Neděle nebyla na MS masters v Hongkongu pro náš tým příliš uspěšná. Pouze Luboš Walter, který zahajoval své vystoupení na turnaji, vybojoval pro naše barvy vítězství v poměru 3:1 nad Brazilcem Viniciem Saviem (13/16 ), kdy 1. set prohrál v poměru 15:17, ale další sety již byly zcela v jeho režii.

Potom nastoupila Soňa ke svému prvnímu zápasu s nasazenou (3/4) Jihoafričankou Farrah Fenner, která ji nedala žádnou šanci a Soňa po velmi nervózním výkonu prohrála 0:3. Ve 13:20 místního času začalo utkání mezi Denisou Linhartovou a Japonkou Yoriko Michishitou, nasazenou hráčkou 3/4. Japonka běhala jako motorová myš, pouze trpělivě vracela a čekala na chybu Denisy, která se snažila hru zrychlovat a chybovala, ale přesto měla několik šancí, kdy mohla utkání přivést minimálně do 5 setu.

Lenka Füzy hrála svůj 2. zápas s nasazenou hráčkou č.2 z Barbadosu Karen Meakins a prohrála 0:3 na sety, když ji Karen přehrála přesnými, umístěnými míči na bekhendovou stranu. Poslední utkání dne bylo rozehráno na druhém squash centru, a to mezi Milanem Vlasákem a Angličanem Gary Cowanem. Milan byl při svém prvním utkání tak nervózní, že nebyl schopen hrát svou hru a usnadnil tak soupeři zápas a prohrál 0:3 na sety.

V pondělí budou hrát svá 2. utkání Vítek Barnáš a Luboš Walter, věříme, že úspěšně. Tímto byly naše nedělní zápasy dohrány a mohli jsme podniknout cestu lodí na Kowlloon, na pevninu, a prošli jsme Canton road a Nathan Road, jedny z nejdražších ulic v Hongkongu a poznali jsme další luxus Hongkongu.

text: Denisa Linhartová

Nedělní odpoledne jsme strávili nakupováním. Vydali jsme se lodí na pevninu, kde jsme se ocitli v shopping ráji. Značky známé i neznámé, spousta lidí (tím myslím miliony, byla neděle a všichni místní se vydali na nákupy). Rozdělili jsme se a skupinka Soňa, Lenka, Kája a já jsme se vydaly na ladies market. To je taková místní kulturní záležitost, 2 km dlouhá ulice plná stánků s oblečením, cetkami a podobně, kde cena závisí na vaší schopnosti vyjednávání. Moc jsme si to užily! Odchod od prodavačů, že cena je nesmyslná, jejich teatrální výstup, že je zruinujeme a nebudou mít pro děti na večeři a podobné věci.

Na oběd jsme zašly do místní restaurace (opravdu restaurace, jako třeba u nás pizzerie), a protože Kája nechtěla rybu ani polévku a podobná jídla, vybrala si crispy chicken s rýží. Když se jí po chvíli Lenka zeptala, zda je spokojená, přežvykujíc sousto odpověděla, že má pocit, že v každém kousku něco chroupe. Ochutnaly jsme a opravdu, byly to kuřecí chrupavky obalované v pikantním těstíčku.  Druhá skupina nám večer vyprávěla o svém úžasném kulinářském zážitku v jiné restauraci, kde si dokonce část jídla vařili sami na stole.

Taxikáři jsou tu stejní jako doma, chtěl po nás 200 dolarů za cestu za 50. Večerní návrat lodí na pevninu byl kouzelný. Světla reklam se odrážela na hladině moře a vytvářela tak zcela jinou perspektivu pohledu na město plné prosklených věžáků. Shlédli jsme tenis v klubu, ale tentokrát v tom šíleném vedru venku.

text: Renata Nejtková

6.7.2014 V pátek 4.7. začalo oficiálně Mistrovství světa masters v Hongkongu. Naše výprava se snaží aklimatizovat od středy, co přicestovala. Daří se nám to se střídavými úspěchy, s časovým posunem 6 hodin se naše těla vypořádávají velmi pomalu. 

Hongkong je fascinujícím městem s místy, které vyráží Evropanům dech. Je zvláštní nejen zvyky, ale i architekturou a drží také prvenství v hustotě obyvatelstva na km2, skoro 6300 lidí (Česká republika 128/km2). Proto je město vystavěno maximálně do výšky, aby se ušetřilo místo. Budovy od 10 -100 pater jsou zde naprostou samozřejmostí, průměrná rozloha bytu pro rodinu je 32-40 m2. Ve 22 hodin jsou ulice naprosto plné, obchody zavírají kolem 23-24 hodiny noční. 

Football squash club (7 kurtů - 3 prosklené a 4 ASB kurty), kde naše výprava rozehrála v sobotu svá utkání je luxusní stánek sportu, o kterém se nám v Česku může jen zdát. Koberce na zemi, recepce v každé šatně s ručníky, s ženami, které po vás okamžitě vše uklidí, se zákazem telefonováni, které je povinné dodržovat, s bazénem, fitness, tenisem, bowlingem, sportovní halou, sportbarem, hřištěm na petangue, řadou restaurací a kaváren.  Druhým centrem, které je vzdálené cca 7 km od Football squash clubu je Hongkong squash centrum s 17 kurty. 

Výsledky 1. hracího dne:

V sobotu ráno v 8.40 místního času zahajovaly svá utkání Markéta Wernerová a Denisa Linhartová v kategorii W40. Markéta se snažila setřást svou nervozitu, ale bohužel se ji to moc nedařilo a prohrála s Angličankou Sarah Parr 0:3 na sety. Denisa na tom nebyla o mnoho lépe, nervy při 1. utkání pracovaly, ale přesto přehrála francouzsku Jenifer Corigliano 3:0 na sety a postoupila mezi posledních 16 hráček, stejně jako Lenka Füzy, která v infarktovém zápase vyhrála s Japonkou Megumi Fujimoto  3:2 na sety, kdy odvracela 5 matchballů soupeřky. Renata Nejtková nastoupila v 11.40 s Titjou Posdijk a mnoho zbytečných chyb znamenalo prohru 0:3 na sety. 

Poměr výher nad prohrami mohl v sobotu zachránit Vítek Barnáš v kategorii M35 a to také splnil výhrou 3:1 na sety nad Angličanem Warwickem Farrerem. Zcela zbytečně si nechal utéct 1. set, ale další 3 sety soupeři nedal žádnou šanci a také postoupil mezi posledních 16 hráčů. 

Další utkání našich hráčů jsou naplánovaná na neděli, kdy se představí Soňa Brabcová, Luboš Walter a Milan Vlasák a Denisa, Lenka a Vítek budou hrát 2. kola. 

text: Denisa Linhartová

3.7.2014 Česká výprava včera úspěšně dorazila do dění světového šampionátu a vyrazila poznávat okolí a místní zvyky. Renča Nejtková se s námi podělila o první dojmy:

"Po hodinové cestě busem jsme se dopravili na hotel Cosmo, osprchovali jsme se, trochu vybalili a vyrazili na jídlo do města. Je tu spousta lidí. Našli jsme squashové centrum a podívali se na kurty. Jsou tu 4 kurty normální a 3 skleněné, centrum je obrovské včetně bowlingu, bazénu, fitka, fotbalového hřiště, jakési podobné hry jako je petanque. A mnoho dalšího, co jsme nestihli ani objevit :-).

Zábava nastala v okamžiku, když jsme sháněli něco k snědku. Každý měl chuť na něco jiného. Rozdělili jsme se na 2 skupiny a hledali vhodné jídlo samostatně. Soňa, Lenka, Kája a moje maličkost jsme našly ulici Tang Lung Street a byly jsme nadšené. Každý by si tu vybral. Cena přijatelná. Daly jsme si polévku (já medium spicy) a hned jsme se vysvlékala z mikiny. Výborná! Tady si každý den najdeme něco jiného. Jinak město v 9 večer žije jako v pátek večer Václavák. Spousty lidí, dvoupatrových autobusů a tramvají a samozřejmě aut všech možných i nemožných značek a provedení. Pokusím se vyfotit náš výhled z okna hotelového pokoje. Je to fakt úchvatný pohled.


A zítra nás čeká první trénink, takže jdeme na kutě."

text: Renata Nejtková

30.6.2014 Zítra, tedy 1.7. odlétá naše masters skupina hráčů na MS Masters 2014 do Honkongu, které se koná ve dnech 5. - 11.7. 2014. Naši republiku budou reprezentovat 3 muži a 5 žen: v kat M35 Vítek Barnáš, v kat M40 Luboš Walter, v kat M55 Milan Vlasák, v kat W35 Soňa Brabcová, v kat W40 Denisa Linhartová, Lenka Fuzy a Markéta Wernerová, v kat W45 Renata Nejtková.

Vzhledem k vysokým nákladům se naše skupina reprezentantů vydává na náročnou cestu bez reprezentačního trenéra (bohužel masters žádného nemají), fyzioterapeuta, maséra i nutričního poradce. Všechny tyto funkce bude zastávat naše výprava českých fanoušků, kteří nás na šampionát doprovázejí.

V konkurenci 770 hráčů z celého světa se naši hráči budou snažit o co nejlepší umístění. Hraje se ve 2 squash centrech vzdálených jen 4 km od sebe, takže máme možnost se navzájem povzbuzovat v zápasech a předávat si cenné rady. První hrací den je sobota, začíná se již v 8h ráno (vzhledem k časovému posunu 6h je u nás 2h ráno!!!). 

V 8:40 rozehrají svá první utkání Markéta Wernerová s Angličankou Sarah Parr a Denisa Linhartová s Francouzkou Corigliano Jenifer. V 9:20 nastoupí na kurt Lenka Fuzy s Japonkou Megumi Fujimoto, v 10:40 potom Renata Nejtková s Holanďankou Titia Posdijk. První z českých mužů Vítek Barnáš nastoupí ke svému utkání v 16:00 a změří své síly s Angličanem Warwickem Farrerem. Další utkání českých hráčů je nalosováno až na neděli, a to v 11:20 Luboš Walter s Brazilcem Viniciem Savio, ve 12:40 Soňa Brabcová s Jihoafričankou Farrah Fenner a konečně i poslední hráč Milan Vlasák ve 13:20 hraje s Australanem Gary Cowanem. 

Veškeré informace najdete na webu http://www.worldmasterssquash.com.hk/  

Další info a fotografie sledujte zde, budeme dodávat zprávy jak nejrychleji to půjde a podělíme se s vámi o zážitky jak z cesty, tak ze squashových center, hotelu i ulic Hongkongu. 

text: Denisa Linhartová

 

 


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net