aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4452 aDSC_4452

Na profesionální úrovni vítězí výkon nad bezpečností

23.02.2020 19:24

Téma nošení ochranných brýlí se znovu dostalo do popředí po tom, co na anglickém mistrovství utrpěl Daryl Selby, kapitán národního týmu, zranění oka v zápase s Ollie Pettem.

foto: squashmad

Po pár minutách jejich zápasu v prvním kole se Selby rozhodl pro kroskurt z levého předního rohu na prostředek, aby soupeři zabránil zahrát balón na voleji. Pett se v rychlé reakci na tuto nezvyklou situaci pokusil odehrát míč za svými zády. Balón se odrazil od jeho rámu a zasáhl Selbyho do pravého oka. Selby byl převezen do nemocnice a po vyšetření se ukázalo vnitřní poranění, ale naštěstí žádná známka oddělení sítnice.

Selby zápas kontumačně vyhrál, neboť bylo rozhodnuto, že Pettův nešťastný úder zavinil předčasné ukončení zápasu. Dalšího dne byl Selby obrněn ochrannými brýlemi ve svém čtvrtfinálovém zápase s Georgem Parkerem. Podle některých hráčů nebyl Selbyho výkon v tomto zápase optimální, to však nijak nesnižuje výkon Parkera. Daryl odmítl použít své zranění jako výmluvu a zdůraznil publiku, že George vyhrál zaslouženě.

Selby ve svých třiceti sedmi letech musel strávit na kurtu tisíce hodin hraním a trénováním bez toho, aby se strachoval, jestli dostane míčkem do oka. Na tak vysoké úrovni hráči věří ve své dovednosti a v dovednosti svých soupeřů odehrát balón bezpečně a přesně.

Často ve vrcholových sportech slyšíme, že o úspěchu rozhodují ty nejmenší detaily. Takže, pokud ochranné brýle zhorší i kdyby jen o zlomek procenta vaše vidění a koncentraci, výkonu bude dána priorita před ochranou zdraví. Pokud jsou hráči často rozptýlení mlžením jejich brýlí, s velkou pravděpodobností brýle brzy zůstanou zahrabané na dně jejich tašek, nemilované a nechtěné.

Squash má nicméně na různých územích a turnajích různá pravidla. Pokud squash hrajete rekreačně nebo na univerzitách v Americe či Kanadě, bez brýlí vás na kurt nepustí. To samé platí na hrách Commonwealthu při čtyřhrách. Také junioři po celém světě musí nosit ochranné brýle, ale ve většině zemí tato striktní opatření neplatí pro dospělé hráče.

Vzpomínám si na incident z her Commonwealthu 2014 v Glasgow, do kterého byl zapleten Daryl Selby, v emocionálně vypjatém zápase čtyřhry se spoluhráčem Jamesem Willstropem proti domácím hrdinům Alanu Clynovi a Harrymu Leitchovi. Clyne uvízl v levém zadním rohu za Selbym, který se napřáhl na prudkou bekendovou lajnu. Neměl nejmenší tušení, že při zásahu míčku se kolem něj Clyne pokusí proklouznout a v té chvíli ho do hlavy zasáhne Selbyho došvih ve své plné síle. Naštěstí měl Clyne ochrannou masku (I-Mask), která vstřebala většinu nárazu. Selby v té chvíli nic špatného neudělal. Clyne se sám dostal do nebezpečí, když se pokoušel dostat ze své pozice, ve které byl za Selbym zablokován. Bál se, že Selby zahraje krátký míč, ale s prudkým killem nepočítal. Často jsem přemýšlel, jaké zranění by Clyne utrpěl, kdyby na sobě neměl takovou masivní ochrannou masku.

omega replica watches

Rolex Replica Watches

foto: squashmad

Mluvím z vlastní bolestivé zkušenosti, neboť jsem byl sám trefen raketou do oka při mých squashových začátcích. Hloupě jsem na sobě měl brýle se skly. Přesně si na ten čtyřiceti čtyřletý incident vzpomínám. Bylo to při mém metčbolu, zahrál jsem slušný bekendový drop blízko k levé boční stěně. Můj soupeř, levák, zběsile a zoufale švihl, netrefil balón a jeho došvih skončil roztříštěním mých brýlí, jejichž střepy se dostaly do mého levého oka. Má tehdejší přítelkyně, nyní manželka, sledovala zápas z balkonu. Naštěstí měla venku auto a odvezla mě do Eastbourne nemocnice. Bohužel to ale byl starý rezavý Morris Minor a jeho rozviklané odpružení mělo za následek spíše nepohodlnou, kodrcavou cestu do nemocnice. Doktor z mého oka opatrně vylovil několik střípků skla a poslal mě domů jako piráta s páskou přes oko. Ještě následující tři rána se na povrchu mého oka objevovaly malinké střípky skla. Návštěva očního kvůli důkladné prohlídce už žádná další ložiska neodhalila, ale jejím následkem mi bylo nošení kontaktních čoček.

Od té doby jsem, jako většina hráčů, váhal mezi ochranou mého zraku a frustrací ze zastavování zápasů kvůli utírání potu z mých brýlí. Jako trenér jsem cítil, že k podepření myšlenky o ochraně zraku bylo prospešné, když jsem nosil brýle při trénování juniorů. Koneckonců je spíše protikladné, když po juniorech vyžadujeme nošení brýlí a sami je na sobě nemáme.

Jakožto milovník čtyřhry často, i když ne pokaždé, brýle při hře nosím. Toto rozhodnutí většinou záleží na tom, jak moc důvěřuji mým soupeřům. Na klubové úrovni jsem byl svědkem několika strašných situací během zápasů ve čtyřhře, když hráči s velkými, nebezpečnými švihy nechápou, proč by měli přizpůsobit svůj styl z důvodu bezpečnosti.

Dalším důležitým předmětem je nedostatek pozornosti a tréninku pro nováčky. Příliš mnoho klubů rádo přijme členský poplatek od nových dospělých hráčů bez toho, aby je někdo poučil o pravidlech nebo jim dal základní tipy ohledně bezpečnosti na kurtu. Většina zranění se stávají začátečníkům máchajícím kolem sebe nekontrolovatelně raketou, hrajícím balóny na prostředek bez nejmenšího tušení, jak předcházet kolizím.

Nicméně, jak jsme viděli v případě Daryla Selbyho, tyto nešťastné události se stávají i na těch nejvyšších úrovních.

Jaký je váš názor na nošení brýlí? Pokud jste sami byli svědky podobných incidentů, neváhejte je s námi sdílet pod článkem v komentářích.

text: Alan Thatcher
překlad: Anna Serme
zdroj: squashmad.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net