aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_0044 aDSC_0044

WSA slaví 30 let od doby svého vzniku

26.02.2014 12:52

Tento týden slaví profesionální squashová asociace WSA - Women"s Squash Association 30 výročí svého vzniku. Organizace sdružující ženské hráčky squashe celého světa byla založena v únoru 1984 v Belfast Boat Clubu v Irsku, tehdy pod názvem Women"s Squash Players" Association (WSPA). 

Zcela první její světovou jedničkou se v dubnu 1984 stala Novozélanďanka Susan Devoy, která má na svém profesionálním kontě neuvěřitelných 105 měsíců v této roli a stále ještě drží rekord před úřadující jedničkou WSA Nicol David.

 foto: nzsquashhalloffame.co.nz

Později se jméno WSPA dočasně ještě změnilo na WISPA - Women"s International Squash Players" Association, až se nakonec v roce 2012 ustálilo na současném WSA - Women"s Squash Association.

V průběhu 30 let existence se pod hlavičkou asociace sdružilo okolo 5000 hráček ze všech koutů světa a zahrálo si celkem na 1200 mezinárodních turnajích. Na světovém trůnu se za tři dekády vystřídalo 12 hráček, původem pouze ze šesti zemí - Nový Zéland, Austrálie, Anglie, USA, Holandsko a Malajsie. Současná světová jednička, Malajka Nicol David drží prvenství od srpna roku 2006! A právě v malajském Penangu, místě narození Nicol, bude probíhat příští měsíc ženské mistrovství světa: 29. Women"s World Open 2014. 30-ti letá hráčka se tak ve své domovině může pokusit získat svůj již 8 titul mistryně světa. Držme jí palce :-). Hodí se uvést, že Nicol David své hvězdné popularity využívá i k tomu, aby squash prezentovala po celém světě před širokou veřejností, a patří k tvářím kampaně, jak squashi pomoci k připsání na seznam letních olympijských sportů.

foto: i-love-squash.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net