aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9390 aDSC_9390

British Junior Open 2015

03.01.2015 12:08

V nejprestižnějších kategoriích British Junior Open 2015 vítězí nasazené jedničky Diego Elias a Nouran Gohar.

foto: SquashSite.com

Dnes je na British Open finálový den. A kdo se do něj probojoval? Z možných 16-ti hráčů je plných 12 Egypťanů. Již před zahájením zápasů bylo jisté, že v kategoriích G19, G17, G15 a B15 titul vybojuje squashista z Egypta. Zbývající hráči, kteří na finále dosáhli, jsou dva Malajci a po jednom hráči z Peru a Pákistánu. Právě Pákistánec Harris Qasim v B13 je překvapením, nasazený je až [17/32].

B19 - [1] Diego Elias (Per) vs [2] Omar El Atmas (Egy) 13/15, 11/2, 11/2, 11/3
G19 - [1] Nouran Gohar (Egy) vs [2] Mariam Metwally (Egy) 9/11, 11/7, 11/9, 5/11, 11/9

B17 - [1] Eain Yow Ng (Mas) vs [2] Saad El Din Ihab (Egy)  7/11, 5/11, 11/9, 11/9, 11/4
G17 - [1] Habiba Mohamed (Egy) vs [9/16] Zena Mekiwy (Egy) 11/2, 11/5, 11/4

B15 - [1] Marwan Tarek (Egy) vs [5/8] Ahmed Elmashad (Egy) 11/7, 10/12, 11/8, 11/4
G15 - [1] Hania El Hammany (Egy) vs [2] Rawan Reda (Egy) 11/9, 7/11, 11/7, 14/12

B13 - [1] Yehia Elnawsany (Egy) vs [17/32] Harris Qasim (Pakistan) 11/8, 11/4, 7/11, 6/11, 11/4
G13 - [1] Nouran Youssef (Egy) vs [3/4] Jessica Keng (Mas) - 11/9, 11/13, 7/11, 8/10 zranění, zápas udělen Malajce

Za stavu 2:2 na sety ke konci páté sady Egypťanka neúmyslně přivodila Malajce zranění, ta nemohla v utkání pokračovat a rozhodčí přisoudili na základě tohoto zákroku vítězství Malajce Jessice Keng.

Do soubojů o třetí příčku zasáhne stejný počet Egypťanů, tedy 12. Zbývající národnosti jsou zastoupeny Indií, Anglií a Belgií.
Zápasy o 3. místo:

B19 - [3/4] Kush Kumar (Ind) vs [3/4] George Parker (Eng) walkover
G19 - [3/4] Nele Gilis (Bel) vs [3/4] Salma Hany (Egy)

B17 - [3/4] Youssef Ebrahim (Egy) vs [9/16] Karim Magdy (Egy)
G17 - [3/4] Menat Allah Hamed (Egy) vs [3/4] Nadine Kottb(Egy)

B15 - [3/4] Mohamed Elshamy (Egy) vs [2] Mostafa Assal (Egy)
G15 - [5/8] Hana Moataz (Egy) vs [3/4] Amina Yasser (Egy)

B13 - [3/4] Sam Todd (Eng) vs [2] Ali Yakoot (Egy)
G13 - [2] Farida Mohammed (Egy) vs [9/16] Malik Ashraf (Egy)

Zajímavostí letošního British Open může být i výprava USA, která potvrzuje to, že ve Státech popularita squashe dále roste.  Tým USA dorazil v počtu 29 hráčů a 6 trenérů (z toho 3 trenéři s britským akcentem :-) ).

Závěrečné vystoupení českých hráčů na British Junior Open

Pondělí 5. 1. znamenalo pro naše hráče poslední hrací den na letošním British Junior Open a začínalo se časně. Hned v 9:00 šla do kurtu Michaela Čepová s Ellen Cooper (ENG). Míša předvedla svůj nejlepší výkon na tomto turnaji, bohužel v každém setu udělala o dvě chyby více než soupeřka a to rozhodlo o výsledku utkání, které Míša prohrála 0:3.

Hned po skončení tohoto utkání nastoupil ke hře Viktor Byrtus a Jack Newey. Viktor na letošním turnaji nehraje ve své obvyklé pohodě a i s tímto soupeřem se trápil, nakonec se ale přece jen zmobilizoval a zvítězil 3:2.

V průběhu Viktorova zápasu, začalo utkání Ondry Vorlíčka a Nilse Roesche (SUI). Ondra odehrál velmi dobré utkání a zvítězil 3:0.

Karim Farrag se dočkal svého druhého vítězství, když 3:0 porazil Alexe Van Blerka (ENG) a celkově skončil na 49. místě.

Farid Farrag i přes snahu a bojovnost neuspěl v utkání proti Nathanielu Hemasovi (POL) a po boji prohrál 2:3 a patří mu konečné 56. místo.

O 19. místo nastoupila Míša Čepová proti Lauře Neill (ENG). Míša navázala na svůj výkon z dopoledního utkání a po prohraném prvním setu se dostala do vedení 2:1, v dalších dvou setech byl průběh utkání naprosto vyrovnaný, bohužel pro naši hráčku byla šťastnější soupeřka, která vyhrála v pátém setu 11:9 a Míša tak nakonec prohrála 2:3 a obsadila 20. místo.

Vojtěch Babišta měl za soupeře Jorgeho Rodrigueze (MEX). Po prvních dvou setech to vypadalo na vítězství pro našeho hráče, ale Mexičan se nevzdal, utkání otočil a Vojta prohrál 2:3 a celkově se umístil na 58. místě.

Jako poslední hráli svá utkání Viktor Byrtus a Ondřej Vorlíček, jak se již na letošním British stalo pravidlem, zápasy měli naplánované na stejný čas. Ondra více než s Enriguem Moncadou (MEX) bojoval s divně odskakujícím míčkem, ale nástrahy zvládl, zvítězil 3:1 a z British Junior open 2015 veze 25. místo.

Viktor si užil menší US Open, když i v posledním zápase na něho čekal Americký hráč, v pořadí už třetí, Tucker Martino. Viktor tentokrát nepřipustil vůbec žádné pochyby o výsledku utkání a zvítězil 3:0 a celkově se umístil na 21. místě.

Hráčům bych chtěl poděkovat za vzornou reprezentaci a za profesionální přístup. Přesvědčili jsme se zde, že máme co dohánět a získali cenné zkušenosti o tom, kde je dnes úroveň světového juniorského squashe a věřím, že tato zkušenost posune naše juniory o další krok dopředu.

Přehled umístění Českých hráčů na British JO 2015:

Kategorie BU13:
- Karim Farrag                   49. místo
- Farid Farrag                     56. místo

Kategorie GU15:
- Michaela Čepová          20. místo

Kategorie BU15:
- Viktor Byrtus                  21. místo
- Ondřej Vorlíček             25. místo

Kategorie BU19:
- Vojtěch Babišta             58. místo

text: Jan Mutina

Nedělní reportáž z turnaje

Třetí hrací den na British Junior Open, zahájila za naše barvy Michaela Čepová. Její soupeřkou byla Eve Driver (ENG). Míša nastoupila do utkání koncentrovaně a od začátku byla lepší hráčkou. Kromě třetího setu, byla stále ve vedení a zvítězila 3:1.

Vojtěch Babišta hrál proti Junaidovi Thokerovi (IND). Vojta byl v rozhodujících okamžicích trpělivější, těžil ze soupeřových chyb a zvítězil 3:0.

Ondřej Vorlíček měl za soupeře Lewise Poola (ENG). Po prvních dvou vyrovnaných setech došly soupeři síly a Ondra zápas zcela ovládl a vyhrál 3:1.

Viktor Byrtus proti Daelumu Mawjim (USA) rozehrál utkání velmi dobře a vedl 2:1. Ve čtvrtém setu za stavu 5:4, při dobíhání míčku došlo ke kontaktu se soupeřem. Američan si vzal čas na zotavení a zápas pokračoval po 15 minutové pauze. Odpočinek více prospěl Američanovi a Viktor prohrál 2:3.

Farid Farrag v dopoledním zápase proti Alexu Van Blerkovi (ENG) odehrál zatím své nejlepší utkání na turnaji. Bohužel, přes dobrý výkon prohrál 2:3.

První vítězství na letošním British vybojoval Karim Farrag, který porazil Nathaniala Hernase (POL) 3:1.

Večer měli na programu své utkání jen Karim s Faridem. Karim s Matthewem Readshawem (ENG) po nevýrazném výkonu v prvním setu, hru zlepšil a zvítězil 3:1.

Farid nedokázal najít recept na dobře hrajícího Usmana Aliho (ENG) a i když ve třetím setu byl blízko k jeho získání nakonec, prohrál 0:3.

Zítra čekají naše hráče poslední zápasy o konečné umístění, přejme jim, ať neskončí na tom sudém :-).

text: Jan Mutina

Sobotní zprávy z české výpravy

V sobotu druhý hrací den British Junior Open měli bratři Farragové volný den. Další hráči kromě Vojty Babišty měli naplánované pouze jedno utkání. Hrací den české výpravy tedy zahajoval v 10:00 Vojta.

Jeho soupeřem byl Amadeo Costa (SUI). První dva sety se Vojta vůbec nemohl dostat do tempa, údery postrádaly přesnost a délku. Ve třetím setu se ale český junior rozehrál a snížil na 1:2. Začátek čtvrtého setu naznačoval, že by utkání mohlo dospět až do setu pátého, v polovině si však Vojta lehce natáhl břišní sval a utkání prohrál 1:3.

Zápasy, jsou v rozpise plánované na 30min. A i když si pořadatelé nechávají volnou půlhodinu na dohnání, tak tyto odhady nestačí a utkání měla odpoledne již více než hodinová zpoždění L. Ondřeji Vorlíčkovi a Viktoru Byrtusovi byla utkání naplánovaná na shodný čas, ale dříve začal Ondra. Proti němu nastoupil Veer Chotrani (IND). První set vyzněl docela jednoznačně pro Inda. Od druhého setu Ondra srovnal hru a dovedl utkání až do páté sady. V něm byl bohužel pro našeho hráče o něco šťastnější soupeř a Ondra po velmi dobrém výkonu prohrál těsně 2:3.

V průběhu Ondrova utkání začal svůj zápas i Viktor Byrtus s Richardem Hallem (ENG). Viktor měl první dva sety pod kontrolou. Ve třetím setu si protivník vybudoval náskok 10:6, a i když Viktor hodně finišoval, tak set nakonec ztratil. Do čtvrtého setu šel Viktor velmi koncentrovaně a celé utkání vyhrál 3:1.

Druhý zápas na letošním British čekal na Michaelu Čepovou. Za soupeřku měla Lucy Soulby (ENG). V prvních dvou setech byla Míša nervózní a nepřesnou hrou dávala soupeřce příležitosti k zakončování. Ve třetím setu Míša zlepšila rozehrávku, začala být aktivnější a snížila na 1:2. Začátek čtvrtého setu se vyvíjel zcela jednoznačně pro naši hráčku. Míša vedla 5:0, za tohoto si soupeřka přivodila při dobíhání míčku zranění kolene a utkání bylo ukončeno ve prospěch Míši. Vítězství má tak sladkohořkou příchuť, ale Míša by pravděpodobně zvítězila, i kdyby se utkání dohrálo.

Poslední nastupoval až po osmé hodině večerní Vojtěch Babišta proti Oliveru Harrisovi (ENG). Soupeř měl přesnější zakončení a ani fyzicky na tom nebyl hůře než Vojta, což Vojtovi vzalo jeho hlavní zbraň, kterou je jeho fyzička. Vojta, přes snaživý výkon, prohrál 0:3.

Zítra nastoupí k utkání kompletní šestice našich hráčů, tak držme palce.

text: Jan Mutina

2.1.2015 Po odehraných pátečních zápasech český tým již nemá žádné želízko v ohni, které by stoupalo vzhůru herním pavoukem

První zápas čekal v pátek v 9:00 Vojtu Babištu, který měl za úkol postoupit z kvalifikace mezi nejlepších 64 hráčů. Jeho soupeřem byl domácí Adam Pritchard. Vojta těžil hlavně ze svého fyzického fondu a bojovnosti. První dva sety získal soupeř, zejména díky Vojtovým chybám, postupně ale docházely anglickému hráči síly a Vojta utkání otočil a dotáhl do vítězného konce. Po výhře 3:2 se mohl od 11:30 „těšit“ na nasazenou jedničku Diego Eliase (PER) na centrálním kurtu. Vojta předvedl sympatický výkon, svého slavného soupeře se nezalekl, ale Diego potvrdil své nasazení a to, že je letošním juniorským mistrem světa a zvítězil jednoznačně 3:0.

Jako druhý z našich se představil Ondřej Vorlíček, který nastoupil proti Simonu Tietzovi (GER). Ondra byl od začátku lepším hráčem na kurtě a bez větších obtíží zvítězil 3:0.

Po Ondrovi se na druhém centrálním kurtu postavil Karim Farrag ve hře proti Adrianu Garciovi (SPA). Karim prohrál první set, ve druhém setu začal být více agresivní a vyrovnal stav zápasu na 1:1. Bohužel nedokázal udržet v dalších setech nátlakovou hru a zejména díky nevynuceným chybám utkání prohrál 1:3.

Farid Farrag nastoupil proti mistru Mexika Emiliu Velazquesovi, který byl přesnější a razantnější a Farid bohužel prohrál 0:3.

Další zápas čekal na Viktora Byrtuse, který měl za soupeře Charlese Easta (USA). A soupeř to byl houževnatý, nedal Viktorovi nic zadarmo. Viktor v prvních setech předvedl soustředěný výkon a vedl v utkání 2:0, ve třetím setu si nechal utéct začátek a i když dotáhl stav na 10:10, set nakonec prohrál. Začátek čtvrtého setu byl zcela v režii našeho hráče, který si náskok pohlídal a nakonec zvítězil 3:1.

Jako poslední v bloku prvních zápasů nastupovala ve svému utkání Michaela Čepová proti Si Yi Ma (MAL). Ta ale bohužel naší hráčce nedala příliš šancí. Míša si s její přesnou, rychlou a téměř bezchybnou hrou nevěděla rady a prohrála 0:3.

V podvečer hráli svá druhá utkání čtyři čeští hráči. Karim Farrag měl za soupeře Sama Osborna-Wylda (ENG). Soupeř byl lepší a Karim prohrál 0:3. Hned vzápětí spěchal na kurt Karimův bratr Farid v zápase proti Alhassanovi Khalilovi. Farid bojoval a zejména ve druhém a třetím setu byla hra vcelku vyrovnaná, bohužel to ale na protivníka nestačilo. Farid si tak po prohře 0:3 může užít volnou sobotu a sledování ostatních zápasů, další jeho utkání, stejně jako Karima, čekají až v neděli.

Následovalo utkání Ondřeje Vorlíčka proti jednomu z favoritů Mohamedovi ElShamymu (EGY) a byl to zápas o postup mezi nejlepších šestnáct na turnaji v kategorii BU15. Ondra předvedl bojovný a houževnatý výkon a jak je jeho zvykem, nevzdával se, ale vyhranost a zejména zakončování Egypťana se ukázalo být nad Ondrovy síly. Český hráč tak po velmi dobrém výkonu prohrál 0:3.

Poslední z našich hráčů, který měl naději udržet se v hlavním pavouku, byl Viktor Byrtus. Tomu herní pavouk přiřkl za soupeře Joshua Owena (ENG). Viktor měl utkání skvěle rozehrané, vedl 1:0 a 6:1, poté však polevil v důrazu a soupeř srovnal na sety na 1:1. Ve třetí sadě vedl náš hráč 10:6, gamebally však nedokázal proměnit a set prohrál. Ve čtvrtém setu se hráči tahali o každý míč, ale bohužel pro naše barvy byl Angličan důslednější a Viktor prohrál 1:3.

I přes vypadnutí z hlavního pavouka čeká naše hráče řada kvalitních soupeřů. Držme palce, do další bojů.

text: Jan Mutina, redakce

1.1. 2015 Na prestižní British Junior Open 2015 do Anglie vyráží i česká výprava v počtu šesti hráčů. Připomeňme si obrovský úspěch Viktora Byrtuse v předchozím ročníku, kdy Viktor v kategorii BU13 vybojoval 4. místo. Letos tento český hráč soutěží již o kategorii výše, v BU15, kde je papírově nasazen jako [3/4]. Na evropském žebříčku je Viktor v kategorii do 15-ti let jedničkou. Držme všem našim juniorům palce, turnaj zahajuje v pátek 2.1.2015.

BU13 - Farid Farrag, Karim Farrag
BU15 - Ondřej Vorlíček, Viktor Byrtus
GU15 - Michaela Čepová
BU19 - Vojtěch Babišta

V loňském roce Egypt vybojoval pět z osmi možných titulů. Letos se papírově předpokládá, že Egypt může získat titulů šest. V kategoriích 13 a 15 chlapců i dívek skoro s jistotou a k tomu úřadující juniorská mistryně světa Habiba Mohamed je žhavou kandidátkou na titul v GU17 a v GU19 je to potom Nouran Gohar (vítězka Prague Open 2013).

Diego Elias, který v roce 2014 vybojoval titul juniorského mistra světa, jistě bude chtít do své sbírky zařadit i titul z British Junior Open v nejvyšší kategorii. Loni se mu to nepovedlo velmi těsně, když ve finále podlehl až [5/8] nasazenému Jordánci Ahmadu Al-Sarajovi. V BU17 se odhaduje, že zvítězí Malajec Eain Yow Ng.

text: redakce

Předpokládané nasazení:



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net