aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_4450 aDSC_4450

Extraliga mužů Hector 1. - 2. kolo

02.10.2014 10:39

AKTUALIZOVÁNO Pomalu si můžeme začít zvykat na pravidelné čtvrtky o squashi v Pražském deníku ZDE. FOTOGALERIE doplněna ZDE.

Na Hectoru v Praze se o víkendu konal první hrací víkend extraligy mužů. Před začátkem utkání byli všichni zvědaví, v jakých sestavách se se jednotlivé týmy představí. V kompletním složení nebo bez viditelně zraněných hráčů dorazil snad jen Corkers Ostrava, v jehož řadách se opět představil Daniel Poleshchuk.

V sobotu bylo zajímavé, že se zahajovalo utkáním obou posledních finalistů play off Strahova A a brněnského Sportprofitu. V řadách loňských mistrů sice nastoupil Piedro Schweertman, ale byl jediným, kdo bodoval po výhře nad Danielem Mekbibem. V ostatních utkáních už strahovští nezískali ani set a Sportprofit tak zvítězil 3/1.

V dalších utkáních Corkers Ostrava lehce porazili zraněními a kolizí zápasů zdecimovaný brněnský Across 4/0 a Buldoci pak hradecký SCC 3/1, kdy za Hradec bodoval Patrik Neuwirth. Za Buldoky nenastoupil zraněný Honza Koukal, Hradci zase chyběl Marek Maník.

Večerní utkání už byla zajímavější a vyrovnanější. Jen Buldoci neměli žádný problém s oslabeným Acrossem, který nastoupil jen ve třech a to ještě Jan Ryba musel v průběhu utkání odstoupit pro náhlou indispozici. V dalším utkání Strahov nakonec porazil Hradec 3/1, když nejzajímavější a rozhodující bylo již první utkání "tradičních" čtyřek týmů Lukáše Jelínka a Patrika Neuwirtha, v němž Lukáš, tak jako minule, zvítězil po velkém boji 3/2.

Nejvyrovnanější byl nakonec zápas Sportprofitu s Corkers. V prvním utkání se Ondra Uherka dost natrápil s velice dobře hrajícím Petrem Zatřepálkem, ale nakonec povinný bod získal po výhře 3/1. Po nich nastoupili na kurt Michal Jadrníček s Jakubem Šichnárkem. Jadran překvapivě od počátku utkání Jakuba přehrával, ten zbytečně kazil, a byla z toho jednoznačná výhra 3/0. V utkání jedniček týmů si ve zřejmě nejkvalitnějším utkání soboty po vynikajícím výkonu poradil Daniel Poleshchuk s Danem Mekbibem v poměru 3/1. Rozhodující utkání pak odehráli lehce zraněný Martin Švec s Jakubem Solnickým. Martin nakonec vyhrál 3/1 po zcela vyrovnaném průběhu (11:9, 9:11, 11:9 a 11:9). Za zmínku z tohoto utkání stojí mimo jiné i situace za stavu 2/1 na sety a 7:5 pro Martina, kdy rozhodčí mylně po svojí chybě, kdy praskl během výměny míček, přiznal bod Jakubovi. Ten však velice sportovně přiznal Martinovi LET a výměna se opakovala. Utkání pak došlo až do stavu 9:9, kdy ale Martin pro sebe získal rozhodující dva body a tím i vítězství pro svůj tým v poměru 3/1.

V neděli nastoupily týmy v trochu pozměněném složení. Za Buldoky Honza Koukal a Richard Nádvorník místo Lukáše Levinského a Jana Filounka, za Across Miro Celler, za Strahov pak Patrik Schneider místo Adama Kiliána.

Svoji formu potvrdil tým Corkers, který porazil Strahov jasně 4/0 a ztratil přitom jen dva sety. Velice očekávaným bylo hlavně utkání jedniček Poleshchuka a Schweertmana, ve kterém ale Poleshchuk svého zkušenějšího soupeře přehrál v poměru 3/1. Předvedl při tom opět spoustu nádherných vítězných úderů a velice dobrý pohyb po dvorci.

Další dvě utkání, ve kterých se představily brněnské týmy Sportprofit proti Buldokům a Across proti Hradci skončila shodně vždy vítězstvím Brna v poměru 2/2. V utkání Sportprofit vs Buldoci se v podstatě odehrály jen první dvě utkání. Michal Jadrníček po velké bitvě nakonec podlehl Peteru Kviečinskému 2/3 na sety, když rozhodující pátý set získal Kvičo v poměru 11:9. Po nich nastoupili Ondra Uherka proti Richardu Nádvorníkovi. Ondra si utkání pohlídal a zvítězil 3/0 a vlastně tak svému týmu zajistil celkové vítězství o dva sety. Jak se totiž předpokládalo, do dalších utkání nastoupili už jen "posunovači". Za Buldoky jím byl na jedničce zraněný Honza Koukal, který odevzdal svůj zápas Danovi Mekbibovi v poměru 1:11, 0:11 a 0:11, za Sportprofit pak zraněný Martin Švec, jenž učinil to stejné s Petrem Martinem v poměru 2:11, 0:11 a 0:11.

To zápas mezi Acrossem a Hradcem byl vyrovnaný a napínavý až do posledního setu. Nejdříve nastoupili Vojta Ryba proti Patriku Neuwirthovi a přes porážku 0/3 měl hlavně ve druhém setu blízko k jeho zisku po prohře 10:12. Následně pak jeho starší bratr Honza, hrající se značným sebezapřením, zdolal Martina Kubáta snadno 3/0. Rozhodnout se tak mělo v utkání jedniček mezi Miro Cellerem, který se narychlo vrátil z turnaje PSA v Portugalsku a Ondřejem Ertlem, který hrál ještě v loňském roce v týmu svého soupeře. Lépe začal Miro a rychle se ujal vedení 2/0 na sety. Ondra však dokázal srovnat na 2/2, ale rozhodující set pro sebe získal snadno Miro v poměru 11:2. K poslednímu utkání nastoupil Dávid Kubíček proti hradeckému Jakubu Kosinkovi. Velkým favoritem byl Jakub a mohl si dokonce dovolit ztratit set. Dávid však od prvního míče bojoval a k velké radosti svého týmu získal sety dva, což nakonec stačilo jeho týmu k celkovému vítězství o pouhých 13 míčů.

V tabulce se již po prvním odehraném víkendu začíná oddělovat favorizovaná čtveřice na postup do play off a dva týmy, které budou zřejmě bojovat o záchranu.

text: Radim Švec

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net