aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9914 aDSC_9914

Squash v rámci Racketlon Czech Open 2013

17.04.2013 08:34

Co je to vlastně racketlon?

Mladý, dynamicky se rozvíjející sport. Výstižně řečeno slovy předsedy české racketlonové asociace Svatopluka Rejthara : „Geniální kombinace čtyř nejpopulárnějších raketových sportů“ (Svatopluk patří krom racketlonu i k základním stavebním kamenům českého squashe, 4. září roku 1993 uspořádal v Průhonicích úplně první Mistrovství české republiky ve squashi).

Stolní tenis, badminton, squash a tenis. Raketový čtyřboj v němž projdete během jednoho zápasu se svým soupeřem všechny čtyři disciplíny. Ve všech hrajete do 21 bodů a každý míček se počítá, protože všechny body se sčítají. Podání se střídá vždy po dvou bez rozdílu, zda výměnu vyhrajete nebo ne. Pokud je stav na konci zápasu bodově naprosto shodný, hraje se tzv. Gummy arm – zlatý míč. Neboli znovu v tenise losujete podání, ale máte jen jedno jediné a vítěz výměny vyhrává celý duel. Hrají se singly, debly i smíšené čtyřhry neboli mixy.

Česko a racketlon

V Česku bude racketlon brzy slavit desetileté jubileum, ve světě, především ve Skandinávii, kde vznikl, už mu bude 20 let. Racketlon je o všestrannosti, fyzičce a psychické odolnosti. Je to velmi náročný, ale zároveň nádherný sport, ve kterém můžete krásně vidět svůj výkonnostní progres, zažít horké chvilky, ale užít si i výbornou partu racketlonistů, která se v Česku vytvořila. Čeští hráči a hráčky mají za sebou ve světě již velké úspěchy. I tituly mistrů a mistryň světa i v elitních kategoriích. Ale bohužel, málo se to ví. Martina Kakosová, Petr Veselý a v poslední době především Zuzana Kubáňová. Přitom za úspěchy stojí velká dřina, hodně peněz a málo sponzorů, které by si tento sport i samotní hráči a hráčky jistě zasloužili.

Petr Veselý a Martina Kakosová

Czech Open 2013

Již tradičně v tuto dobu se v Praze uskutečnil 12.-14. dubna racketlonový mezinárodní turnaj světové série. Konal se také již tradičně ve velmi příjemném prostředí moderního hotelu a sportcentra Step. A účast byla již tradičně hojná :-).

Na Czech Open měla česká výprava několik želízek v ohni. V mnoha kategoriích startovalo mnoho českých zástupců a ti nakonec dohromady vybojovali celkem 18 kovů různých barev. Jako jediná češka v elitní soutěži žen nastoupila i Zuzana Kubáňová, mistryně světa z roku 2011 a vicemistryně světa z loňské sezony, kdy ve finále prohrála právě zlatým míčem. Od duelu Kubáňová versus Zeoli se již dva roky očekává tuhý boj a nebylo tomu jinak ani nyní. Tyto dvě hráčky se právě potkaly ve finále obou singlových mistrovství světa. Jednou zvítězila Zuzana, jednou Nathalie. Zároveň Nathalie poprvé dokázala Zuzku porazit právě o jeden jediný bod na listopadovém světovém šampionátu. Turnaj se vyvíjel dle papírových předpokladů a tak se obě děvčata potkala opět ve finále. Česká racketlonistka šla do zápasu bojovně, leč „střízlivě“: „Po posledním mistrovství světa na nás dopadla finanční krize a tak jsem vlastně od Nového roku musela omezit tréninky s raketou téměř na nulu. Jediné, co hraji, je nyní squash a můžu se věnovat fyzické kondici. K tomu mám dobré podmínky. Přestěhovali jsme se i před necelým měsícem do Prahy, abychom zase všechno dali do pořádku a mohla jsem se opět pustit do tréninku. Racketlon miluju a hodně mi chybí,“ přiznala se Kubáňová. Přesto se rozhodla na Czech Open nastoupit a poprat se o titul. A chyběl opravdu jen kousek. Tentokrát prohrála česká hráčka o pouhé 3 body, přesto zářila radostí: „Neuvěřitelně mi vyšel squash, ten jsem si hodně užívala. Je vidět, že se mu teď jako jedinému sportu věnuji. Na stolním tenise jsem také riskla rychlou výměnu potahů, kterou jsem udělala asi týden před turnajem a na Czech Open jsem tak hrála s úplnou novinkou na pálce. Prý se na to člověk zvyká tak půl roku. Ale hrálo se mi celkem dobře. Výsledek je pro mě skvělou motivací do tréninku. Věřím, že jakmile to zase půjde, můžu být mnohem lepší a těším se, až na tom zase začnu pracovat,“ usmívala se Kubáňová po těsném finále. Se svým deblovým partnerem z Rakouska Christophem Krennem vybojovala i druhé stříbro v mixu.

Zuzana Kubáňová

Přijďte si racketlon vyzkoušet !!!

Další cenné kovy si rozebrali již ve světové tour velmi obávaní hráči seniorské kategorie, například i mistr světa Rudyy Krajč či v kategorii  ženy B zazářila Věra Kottová. Mezi muži B bral stříbro Milan Hikl a neztratili se ani čeští junioři. Čímž se dostáváme k velmi důležité věci. Racketlon si zahraje skutečně každý. Kategorií, ve kterých se dá v turnaji nastoupit je velká škála. Každý měsíc se hraje pravidelně i česká tour v zastoupení jen domácími hráči. Neváhejte nasát atmosféru a vyzkoušet si, jestli racketlon nebude to pravé „raketové“ právě pro vás. Ať už na jakékoliv úrovni. Navštivte webové stránky www.czechracketlon.cz nebo oslovte přímo předsedu české racketlonové asociace Svatopluka Rejthara, který vám rá odpoví na všechny dotazy na emailu: rejthars@gmail.com. Můžete se s dotazy (i tréninkovými) obrátit i na Zuzku Kubáňovou, která vám ráda poradí (www.zuzanakubanova.cz)



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net