aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5881 aDSC_5881

Jaký byl rok 2020 – část 1.

24.01.2021 15:08

Jedním slovem šílený. Půl roku se kvůli covidu-19 nehrálo, ale i tak jsme během uplynulých dvanácti měsíců viděli všude na světě spoustu kvalitních zápasů jak na světovém, tak challengerovém okruhu. V prvním dílu shrnutí, které přinesl server psaworldtour.com, se podíváme na období od ledna do března, než se squashové soutěže pod hlavičkou PSA musely kvůli pandemii přerušit a nastalo období lockdownů.

Leden

Nový kalendářní rok měl trochu pomalejší start, v lednu skončily jen čtyři turnaje. Prvním z nich však byla stálice ve squashovém kalendáři, Turnaj šampionů, který se opět konal v New Yorku v nádherných prostorách nádraží Grand Central.

Na začátku roku tak squashoví fandové viděli skvělý turnaj, zvlášť v ženské kategorii, kde zvítězila Camille Sermeová. Ta na cestě k titulu zdolala první tři hráčky žebříčku, Raneem El Welilyovou, Nouran Goharovou a Nour El Sherbiniovou. Byla to její první trofej z velkého turnaje od roku 2017, kdy získala titul také na Turnaji šampionů.

Mužskou část turnaje na nádraží Grand Central ovládl Mohamed Elshorbagy, který nepřipustil větší komplikace a na cestě turnajem ztratil jediný set. V jeho senzační kariéře šlo už o osmatřicátý titul. Po vítězství ve finále, kde si poradil se svým krajanem a současným mistrem světla Tarekem Momenem, se zároveň po jedenácti měsících vrátil na pozici světové jedničky.

Jediný lednový challenger na okruhu PSA, Airport Squash & Fitness Xmas Challenger, se konal v Berlíně od čtrnáctého do osmnáctého ledna. Svůj první titul v kariéře na něm vybojoval Egypťan Moustafa El Sirty, který se díky tomu ve světovém žebříčku posunul na třiaosmdesáté místo.

O týden později světová tour pokračovala dalšími dvěma americkými turnaji kategorie Bronze. Na obou dominovaly nasazené jedničky – na Pittsburgh Open to byl Fares Dessouky, na Carol Weymuller Open pak Nouran Goharová.

Lednoví vítězové

(v závorce uvedena kategorie turnaje. Světový okruh: Platinum, Gold, Silver, Bronze. Challengery: 30, 20, 10, 5 – řazeno sestupně podle prize money a počtu bodů do žebříčku)

  • J.P. Morgan Tournament of Champions (Platinum) – Mohamed Elshorbagy a Camille Sermeová
  • Airport Squash & Fitness Xmas Challenger (5) – Moustafa El Sirty
  • Pittsburgh Open (Bronze) – Fares Dessouky
  • Carol Weymuller Open (Bronze) – Nouran Goharová

Únor

V únoru se pod hlavičkou PSA konalo celkem devatenáct turnajů v osmi zemích na čtyřech kontinentech. Prvního února skončil challenger v dánském Odense, kde zvítězil Jan van der Herrewegen. Později téhož dne pro sebe získala prvenství z turnaje v Seattlu Danielle Letourneauová. Hned o víkendu ovládla Donna Lobbanová turnaj v Edinburghu a Milou van der Heijdenová porazila všechny soupeřky na Savcor Finnish Open.

První únorový víkend se také konaly dva turnaje s mužskou i ženskou účastí. Na E. M. Noll Classic ve Filadelfii si titul zajistili Nathan Lake a Olivia Fletcherová, zatímco na turnaji v indickém Džajpuru zvítězil Ibrahim Elkabanni, pro něhož to byl na okruhu PSA druhý titul, a Jana Shihaová.

Úvodním únorovým turnajem světového okruhu bylo Cleveland Classic, kde titul obhájila Nour El Tayebová. Ve finále si poradila se Sarah-Jane Perryovou a získala tak už svůj desátý titul v profesionální kariéře.

Týden nato přišly na řadu tři challengery a turnaj kategorie Silver. Holle Naughtonová zaznamenala největší úspěch v kariéře, když v jediném ženském turnaji z těchto čtyř porazila na challengeru v St. Louis Oliviu Fietcherovou. Na americké půdě se dále konalo Life Time Atlanta Open, kde svůj celkově čtvrtý titul v profesionální kariéře získala jamajská jednička Christopher Binnie, poté co ve finále přehrál Kanaďana Davida Baillargeona. Titul ze třetího challengeru, CNS International Squash Championship, si odvezl Ivan Yuen, když v Pákistánu porazil Tayyaba Aslama.

Turnajem z kategorie Silver bylo Motor City Open, které hostil Detroit, respektive jeho předměstí Bloomfield Hills. Vítězem se stala světová šestka Peruánec Diego Elias, který ve finále porazil nenasazeného Mohameda El Sherbiniho. Egypťan po turnaji i tak dosáhl svého nejlepšího umístění na světovém žebříčku.

V druhé polovině února se hned pět turnajů uskutečnilo v Kanadě. Švýcarská dvojka Dimitri Steinmann si zajistil titul na Linear Logistics Bankers Hall Club Pro-Am, zatímco Lyell Fuller ovládl o čtyři dny později Assante Wealth Management Carter Classic. Na Chronicle Wealth Guilfoyle PSA Squash Classic zvítězila česká jednička Daniel Mekbib, na Mount Royal University Open pak domácí hráč Graeme Schnell, přestože nebyl nasazený. Šlo o jeho první titul za pět let.

Troilus Canada Cup, turnaj kategorie Silver, se stal záležitostí úřadujícího mistra světa Tareka Momena. Byl to pro něj první titul po zisku trofeje pro mistra světa v listopadu 2019. Mimochodem, už pětkrát v řadě připadl titul světového šampiona hráči, který ho ještě nikdy nevybojoval. Stejně jako ve finále katarského mistrovství světa i na kanadském turnaji porazil Momen, současná světová trojka, Novozélanďana Paula Colla a získal tak svůj osmý titul na okruhu.

Poslední únorový týden se konaly také tři turnaje mimo Kanadu, jedním z nich byl i ženský turnaj Bahl and Gaynor Cincinnati Cup kategorie Bronze, který ovládla americká jednička Amanda Sobhyová, když ve finále ve čtyřech setech porazila Angličanku Sarah-Jane Perryovou.

Další challenger, Oregon Open, si podmanil Ind Vikram Malhotra a na domácím CIB Egyptian Tour 4 v Káhiře zvítězili Yahya Elnawasany a Sana Ibrahimová.

Únoroví vítězové

  • Odense Open (5) – Jan van den Herrewegen
  • Seattle Open (10) – Danielle Letourneauová
  • Edinburgh Sports Club Open (20) – Donna Lobbanová
  • Savcor Finnish Open (10) – Milou van der Heijdenová
  • E.M. Noll Classic (10) – Nathan Lake a Olivia Fiechterová
  • HCL SRFI Indian Tour – Jaipur Leg (5/10) – Ibrahim Elkabbani a Jana Shihaová
  • Cleveland Classic (Bronze) – Nour El Tayebová
  • 14th CNS International Squash Championship (20) – Ivan Yuen
  • Racquet Club Pro-Series (20) – Hollie Naughtonová
  • Life Time Atlanta Open (10) – Christopher Binnie
  • Motor City Open (Silver) – Diego Elias
  • Linear Logistics Bankers Hall Club Pro-Am (10) – Dimitri Steinmann
  • Assante Wealth Management Carter Classic (10) – Lyell Fuller
  • Oregon Open (20) – Vikram Malhotra
  • Chronicle Wealth Guilfoyle PSA Squash Classic (5) – Daniel Mekbib
  • Mount Royal University Open (5) – Graeme Schnell
  • Bahl and Gaynor Cincinnati Cup (Bronze) – Amanda Sobhyová
  • Troilus Gold Canada Cup (Silver) – Tarek Momen
  • CIB Egyptian Tour 4 (5) – Yahya Elnawasany a Sana Ibrahimová

Březen

Na přelomu února a března se uskutečnilo Windy City Open a jednalo se o poslední turnaj kategorie Platinum v ženské i mužské kategorií, který se stihl odehrát před přerušením světové tour kvůli pandemii covidu-19. V Chicagu jsme opět viděli velkolepou podívanou se spoustou překvapivých a nečekaných výsledků. Na konci osmidenního spektáklu se ale přece jen radovali favorité.

Obě finále se protáhla, přičemž to ženské mohlo divákovi připadat svým způsobem povědomé. Raneem El Welilyová a Nour El Sherbiniová, tehdy dvě nejvýše postavené hráčky na žebříčku, se totiž na turnajích světového okruhu utkaly již po čtyřiadvacáté. A také naposledy.

Tehdy jsme to ještě netušili, ale El Welilyová v červnu ohlásila konec kariéry – jako světová jednička –, když zjistila, že čeká potomka se svým manželem Tarekem Momenem. Ještě předtím se oba dočkali zápisu do Guinessovy knihy rekordů coby první squashový manželský pár, v němž muž i žena získali titul z mistrovství světa. Poslední bitvu těchto dvou Egypťanek však lépe zvládla Nour El Sherbiniová, příhodně tak srovnala bilanci vzájemných zápasů na 12:12 a ze Chicaga si odvezla titul.

Mužské finále mezi Alim Faragem a Paulem Collem vešlo do dějin. Novozélanďan v předchozích kolech porazil světovou jedničku Mohameda Elshorbagyho i čtyřku Karima Abdela Gawada, ale poslední krok už udělat nezvládl. Sice vedl 2:0 na sety, ale Ali Farag dokázal zápas otočit a vyhrál tak v Chicagu dva roky po sobě – v roce 2019 ovládl světový šampionát, který se konal na tamní slavné Union Station.

Na challengerovém okruhu se na přelomu února uskutečnily dva turnaje: Hampshire Open, kde titul získal Japonec Ryosei Kobayashi, a na druhé straně planety Barfoot & Thompson Auckland Open, z něhož si trofej pro vítěze odvezl Henry Leung.

Šnůra turnajů v Severní Americe pokračovala třemi dalšími challengery v Kanadě. Na dvou z nich – Calgary CFO Consulting Services PSA Women’s Squash Week a Queen City Open – zvítězila Danielle Letourneauová. Queen City Open byl zároveň posledním challengerem před přerušením soutěží pod hlavičkou PSA. Třetím kanadským challengerem bylo Qualico Manitoba Open, kde se z titulu už podruhé v roce 2020 radoval Angličan Nathan Lake.

Na světovém okruhu se před přerušením soutěží odehrály dva poslední turnaje, jeden v Londýně a druhý v Káhiře. St. James’s Place Canary Wharf Classic i CIB Black Ball Women’s Squash Open se konaly druhý týden v březnu, kdy už se svět kvůli pandemii začal postupně uzavírat.

Canary Wharf Classic, turnaj kategorie Gold, se opět konalo v budově East Wintergarden v londýnské finanční čtvrti a jeho finále nabídlo jako vždy úchvatnou podívanou. Střetli se v něm dva nejvýše postavení hráči, Mohamed Elshorbagy a Ali Farag, a po zápase vznikla úžasná fotka níže, která ukazuje, jaký respekt k sobě ti dva chovají. Úspěšnější byl v tomto utkání Mohamed Elshorbagy a získal tak titul z posledního mužského turnaje první poloviny roku.

Foto: psaworldtour.com

Ženský turnaj kategorie Platinum v Káhiře trval o den déle, ale byl to den, který stál za to. Světová desítka Hania El Hammamyová porazila na cestě turnajem třetí nasazenou Camille Sermeovou, osmou nasazenou Amandu Sobhyovou a sedmou nasazenou Sarah-Jane Perryovou a ve finále ji čekala čtyřnásobná mistryně světa Nour El Sherbiniová. Dvacetiletá Egypťanka ale předvedla vynikající squash a ukázala se jako vycházející hvězda přinejmenším této dekády. Se svou krajankou bojovala pět setů, až ji nakonec porazila v tiebreaku toho pátého a získala tak titul z posledního velkého turnaje sezony.

Březnoví vítězové

  • Hampshire Open (5) – Ryosei Kobayashi
  • Windy City Open (Platinum) – Ali Farag a Nour El Sherbiniová
  • Calgary CFO Consulting Services PSA Women’s Squash Week (20) – Danielle Letourneauová
  • Barfoot & Thompson Auckland Open (5) – Henry Leung
  • Qualico Manitoba Open (10) – Nathan Lake
  • St. James’s Place Canary Wharf Classic (Gold) – Mohamed Elshorbagy
  • CIB Black Ball Women’s Squash Open (Platinum) – Hania El Hammamyová
  • Queen City Open (20) – Danielle Letourneauová

Třináctého března PSA oznámila přerušení soutěží. Od finále Queen City Open do dalšího profesionálního zápasu na okruhu PSA uplynulo celých sto osmdesát dnů.

Ve druhé části shrneme squashové dění od září do prosince 2020.

překlad: Jiří Hron
zdroj: psaworldtour.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net