aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6917 aDSC_6917

Ali Farag – strojní inženýr jako nová světová jednička

03.02.2019 19:44

Píše se 24. leden 2019, nacpaná Vanderbiltova hala na Grand Central Station v New Yorku je opět arénou pro JP Morgan Tournament of Champions 2019. Ali Farag to dokázal! Slzy štěstí a objetí manželky Nour El Tayeb mi připomněly začátek squashové pohádky, kterou začali Ali a Nour psát v říjnu 2017, když jako první manželé v historii vyhráli US Open. A nyní? Ali se díky výhře nad Mo El Shorbagym ve finále stává novou světovou jedničkou.

  • jméno: Ali Farag
  • země: Egypt
  • věk: 26 let
  • výška: 183 cm
  • hmotnost: 70 Kg
  • žije v: Káhiře
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 1. příčka (únor 2019)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 2. příčka  (leden 2019)
  • koučové: Wael Farag, Mike Way, Basem Makram, Karim Darwish

 foto: psaworldtour.com

Trochu historie

Ali Farag se narodil 22. dubna 1992 v Káhiře. Od mala tenhle squashový „Mr. Fantastic“ jevil veliké nadání. Bystrý Ali se vzhlédl ve starším bratrovi Waelovi, který začal se squashem v osmi letech. Alimu bylo sotva šest, když to začal „mrskat“ také. Podle svých slov ho rodiče museli vláčet plačícího z kurtu, který prostě nehodlal opustit dobrovolně. Dalším vzorem mu byl Karim Darwish, kterého viděl vyhrát MS juniorů. Ve velmi soutěživém egyptském prostředí dosáhl Ali brzy úspěchů v juniorských soutěžích. Díky dobrým studijním předpokladům a squashovému nadání se dostal na Harvard, kde začal trénovat pod vedením Mika Waye. Prestižní americké univerzity mezi sebou soupeří ve squashi v týmových soutěžích desítky let. Také díky egyptské posile se Harvardu podařilo vyhrát celou soutěž po dlouhých 17 letech.  V roce 2014 Ali odpromoval jako strojní inženýr. Uvažoval o práci v oboru v soukromém sektoru. Trenér Mike, manželka Nour i bratr Wael jej ale přemluvili, aby to zkusil jako squashový profík. A zbytek je snová kariéra každého squashisty. Za necelých 5 let! se stal světovou jedničkou (únor 2019).

Přednosti pohledem squashového kouče

Jansher Khan už je asi alergický na neustálé srovnávání práce nohou mladých talentů se svým geniálním pohybem. Přesto, nikdo se dosud géniovi v ekonomice a přesnosti pohybu nepřiblížil tak, jako právě Farag alias „Gumový muž“. Ali je skvělý na voleji, má perfektní krátkou hru a úžasné boasty. Dalo by se říci, že nemá slabiny. Patří mezi nejsympatičtější hráče na okruhu díky své slušnosti a úsměvu, který jen zřídka mizí z jeho tváře. Evidentně potvrzuje nedávný výzkum o tom, že štěstí zvyšuje produktivitu až o 30%.   

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Já se snažil, ale fakt nevím…

Technická či taktická „specialitka“

Jednoznačně pohyb: raz-dva (ani ne tři) a je u míče, raz-dva (ani ne tři) a je na téčku. Vždycky to vypadá jako nějaký zpomalený film. Prostě si říkáte, že to přece nemůže stihnout! A přece!

omega replica watches

Závěrem

Pohádky mívají zpravidla šťastný konec. Přejme si ale, aby pohádka ještě nějakou dobu pokračovala. Ali v New Yorku vyhrál a Nour skončila v semifinále. V únoru nás čeká mistroství světa v Chicagu, kde budeme mít, mimochodem, trojnásobné zastoupení (Dan Mekbib, Anna Serme a Tomáš Fořter jako rozhodčí). Co byste říkali na manželský egyptský double? Tedy, pokud nemají Anička nebo Dan jiné plány, pochopitelně…  

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: psaworldtour.com, wikipedia, dunlopsports

 


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net