aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8496 aDSC_8496

ASB SQUASH OPEN listopad 2013 - vítězí Dan Mekbib

05.11.2013 21:59

V sobotu 2. listopadu proběhl v ostravském squash centru SC FAJNE zajímavě obsazený turnaj pořádaný mimo termínovou listinu ČASQ. Skvělá účast 40 hráčů z celého kraje byla předzvěstí kvalitní squashové podívané.  Z čela republikového žebříčku přijeli Petr Kopecký, Patrik Žák, Martin Vaněk, Dan Kantor, organizátor turnaje Tomáš Hanzelka a především hvězda turnaje Dan Mekbib - 10. násobný juniorský mistr České republiky.  Divoká karta byla udělena Tomáši Hrázskému, který dlouhodobě trénuje v Polsku a jeho aktuální výkonost byla velkou neznámou.  Turnaje se zúčastnili i přední hráči Ostravské squashové ligy (OSL)  a čerství hráči III. ligy mužů, Tomáš Wrona a Marek Holuša. Testosteronovou nadvládu kompenzovalo kvarteto účastnících se dam - Natálie Zoubkové, Lenky Raškové, Ludmily Klimkové a Hanky Fialové, kterým patří oprávněný obdiv.

foto : Vojtěch Vladár

Utkání základních skupin
Ve skupinách role nasazených jedniček potvrdili téměř všichni. Pozici si neudržel pouze Martin Vaněk 51. hráč žebříčku ČASQ, kterého porazil Jirka Kašpárek, který se rozehrával ke skvělému výkonu.  Ve skupině G rozdílem jednoho setu postoupil do horního pavouka Milan Matějka na úkor Michala Zoubka.

Osmifinálová utkání - horní pavouk.
Za zmínku stojí vítězství Jirky Kašpárka nad Mirkem Sikorou a Martina Dvořáčka, který porazil do té doby bezchybně hrajícího Víťu Lazara.

Osmifinálová utkání - spodní pavouk.
Martin zvěřinský si razil cestu vpřed a první utkání, kdy se Dan Mekbib potřeboval rozběhat mu evidentně udělalo dobře.  Tomáš Wrona, který se již několik týdnů zdravotně trápí, přehrál Lukáše Kampa, ale bylo vidět že sil již mnoho nemá.

Čtvrtfinálová utkání - horní pavouk.
Skvělou podívanou slibovalo utkání dvou favoritů Dana Mekbiba a Patrika Žáka.  Los turnaje nebyl k Patrikovi příliš spravedlivý, proto se musel s Danem utkat již ve čtvrtfinále.  Vzájemná bilance 10:0 ve prospěch Patrika (naposledy spolu hráli před 5 lety) Dana evidentně namotivovala.  Utkání před plnou tribunou  ovšem mělo zcela hladký průběh a Patrik se nezmohl k žádnému odporu.  Agresivní a přesná hra mu nebyla po chuti. Patrik je zvyklý hru tvořit, ale tentokrát nedostal žádný prostor a prohrál.  O překvapení se postaral již zmiňovaný Jirka Kašpárek, který porazil překvapivě dobře hrajícího Martina Dvořáčka a senzačně postoupil do semifinále! Petr Kopecký se na začátku turnaje zmínil o nevyzpytatelnosti Tomáše Hrázskému a ten mu ve vzájemném utkání potvrdil, že tomu tak bude a Petra z dalších bojů vyřadil.

Čtvrtfinálová utkání – spodní pavouk.
Martin Zvěřinský přehrál vyčerpaného Tomáše Wronu.  Michal Zoubek se snažil napravit reputaci po nevydařeném vstupu do turnajového pavouka a v jeho dolní části dominoval.

Semifinále - horní pavouk.
Utkání v podání Mekbib vs Kašpárek proběhlo dle předpokladů, ovšem drama slibovalo duo Tomáš Hráský a Tomáš Hanzelka. První set čistou hrou získal Hanzelka, kdy v dlouhých výměnách tavil Hrázského a nepouštěl ho k žádným útokům. Hrázský po skončení setu zahodil raketu, nikoliv odhodlání bojovat.  Do druhého setu vstoupil agresivněji a začal ve hře dominovat. Velmi pestrou hrou přehrál Hanzelku a třetí rozhodující set měl odpovědět kdo si zahraje ve finále.  Do poloviny prvního setu se oba hráči drželi na dosah jednoho bodu. Hrázský ovšem hru stále tvořil a na Hanzelkovi byly vidět přicházející nervozita.  Zbytečně vyrobil několik nevynucených chyb a přestože v závěru dotahoval, Hrázský si již vedení pohlídal a zaslouženě došel až do finále. Potvrdil tak oprávněnost udělení divoké karty.

Finále Daniel Mekbib vs Tomáš Hrázský.
Většina přítomných hráčů obsadila tribunu a byla plná očekávání jak bude Hrázský vzdorovat jasnému favoritovi.  Předchozí utkání jej však vyčerpala a tři sety byly v jasné režii Mekbiba, který ve formálním zápase potvrdil kvality hráče absolutní republikové špičky.

foto : Vojtěch Vladár

Malé finále Michal Zoubek vs Martin Papš
Michal splnil předpoklady a celý spodní pavouk nekompromisně vystřílel a získal tak jednu z finančních odměn.

Nejúspěšnější dáma
Nejlépe z dam si vedla Ludmila Klimková, která podlehla Alešovi Kubíčkovi v utkání o 33 místo.

autor textu : Dobroslav Vlček 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net