aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2099 aDSC_2099

Bosé boty aneb návrat k bosému stylu života

19.07.2014 20:46

Může to vypadat, že se jedná jen o módní vlnu a marketingovou masáž firem, které přišly s novinkou, která lidi vrací do minulosti. Jiní tuto novinku vyzkoušeli a udělali si na ní vlastní názor. Říká se jim Barefoot a pod různými značkami je vyrábí už větší množství firem. Při chůzi venku cítíte skutečně všechno, na co našlápnete, ale právě to, že nechodíte úplně na boso, chrání nohy od větších zranění.

Probuzení těla?

Informace týkající se vzpřímeného postavení, rozložení hmotnosti těla, pohybových vzorců nám v těle předávají proprioreceptory, které jsou velmi hojně zastoupeny právě v chodidle. Však se již mnozí z nás setkali s reflexními body na různých obrázcích nebo třeba vyzkoušeli reflexní terapii v reálu. Mnohé výzkumy také prokázaly souvislost mezi dolními končetinami a spodní částí zad. Zkrátka chůze v barefootech venku po hrbolatém terénu má blahodárné účinky na celé tělo.

Ve fitku také?

Na toto téma jsou dvě vlny názorů. Jedni cvičení na rovném povrchu v barefootech nedoporučují ze strachu z borcení nožní klenby, jiní naopak doporučují cvičit v „bosých“ botech úplně všude a kdekoli, kde se vám to zlíbí.

Začněte zvolna

Od malička chodíme a sportujeme v botách převážně v botách. Náhlý a stoprocentní obrat k bosým botám, by mohl být velkým překvapením pro tělo. A tělo se bude možná na začátku bránit. Má sice hluboko v sobě zakódované pohybové návyky i to, že chůze na boso je fajn, ale žije v dnešním světě, kde se opravdu na boso všude chodit nedá. Pokud při prvních seznamovacích hodinkách budete trochu trpět, zkuste si vypomoci masáží chodidla rehabilitačními ježky nebo míčkem (třeba tenisovým). Rolujte je po chodidle vždy alespoň 30 vteřin. Tak nenáročně a postupně začnete probouzet proprioreceptory, stabilizační svaly i různé spouštěče ve svém chodidle. Nezalekněte se počátečních bolestí po prvních pokusech s těmito botkami, brzy by měly ustoupit. Ale nezapomínejte na zvýšenou péči a hygienu chodidel. Drobným poraněním se hlavně v začátku asi také nevyhnete.

foto: fotolia.com

Napraví vše?

O tom, že barefooty spraví samy vaše špatné pohybové návyky se píše, ale skutečnost dle všeho až tak úplně bílá není. Pokud jste se během života naučili „špatně“ chodit a špatnou techniku běhu a začnete běhat „na boso“ bez toho, aby vám někdo řekl, jak to skutečně dělat správně, tak se toho asi moc nezmění. Nezoufejte, pokud to nedokážete změnit vy sami, může vám s tím pomoci přímo odborník na běh v barefootech. Je pravda, že technika běhu na boso je odlišná, než v botách – nebudete běhat přes patu, ale zkrátíte krok, budete dopadat na zem více pod kyčlí a na špičku nohy. Účinněji se tak přenáší energie do těla. Zvyšuje se síla klenby nohy. „Bosé boty“ by tak teoreticky měly pomáhat také předcházet zraněním, protože nohy postupně vytrénují. Ale také pozor! Někteří jedinci právě díky špatným pohybovým návykům, nemusí Barefooty snést vůbec. Ale nebývá to velké procento populace. Minimálně chůzi v nich zvládnou snad všichni.

A jak odůvodňují zastánci barefootů návrat k botám bez opor a výztuží?

Klasická měkká podrážka jakou mají běžné běžecké boty podporuje techniku došlapu na pat. Došlap na patu ale také způsobuje velké otřesy a sportovec se tak spoléhá opravdu jen na vyztužení bot a nikoli na aktivní pružení pomocí vlastního těla. Běžci na boso přirozeně došlapují na špičku nebo střední část chodidla, které působí jako přirozený tlumič. Pravdou v tomto směru zůstává, že některé sporty, jako právě squash, badminton, tenis zkrátka vyztužené sálové tenisky potřebuje – tam se zkrátka dopadu a nášlapu přes paty nevyhnete. Ale využívat boty v přípravné kondiční části sezony může být skvělé zpestření s báječnými výsledky.

A co obavy z nadváhy nebo větších kil?

Nebojte se barefootů ani zde. Změnou techniky běhu se odbourávají otřesy na kyčle, kolena, kotníky a proto i pro těžší sportovce a začátečníky bude běh na boso příjemnější.

Mnoho lidí, kteří se rozhodli pro koupi barefootů se stalo zastánci filosofie návratu k životu „bez bot“. V nejistých začátcích začátečníků pomáhají odborníci a trenéři, existuje již mnoho videí a rad, jak správně nastartovat nový sportovní zážitek. A mnoho lidí se také rádo podělilo a dělí o skvělé zdravotní výsledky po změně techniky běhu. A není zapotřebí takovým lidem nevěřit.

Představte si, jak příjemné je chodit v létě na boso v trávě (a bát se vos a včel :-)), nebo se procházet po pláži či se proběhnout v písku na plážovém volejbalu. Prostě ten pocit chůze na boso všichni v nějaké formě známe. A s těmito botami jej můžeme zažívat častěji a bez strachu z těch vos :-). Tak vyzkoušejte a uvidíte! :-).

autorka : Zuzana Kubáňová



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net