aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6268 aDSC_6268

Cameron Pilley – australská Pistole ukončila kariéru

16.01.2020 23:07

Přelom let 2019 a 2020 přinesl pro Austrálii - kromě příšerné živelné katastrofy v podobě zničujících plamenů (celý svět vypisuje sbírky na pomoc postiženým regionům) - také oznámení 2 australských hráčů o konci jejich profesionální hráčské kariéry. Konec oznámil v lednu ve svých 32 letech Ryan Cuskelly a ještě před tím těsně po Vánocích jeho slavnější kolega Cameron Pilley (37 let).

  • jméno: Cameron Pilley
  • země: Austrálie
  • věk: 37
  • výška: 191 cm
  • hmotnost: 84 kg
  • žije v: Greenwich v USA
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 11. (leden 2011)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 28. prosince 2019 ukončil kariéru na PSA
  • kouč: Dan Frogan

Představení hráče

Cameron se narodil 27. října 1982 v australském Graftonu v Novém Jižním Walesu. Dvakrát se mu podařilo vyhrát mistrovství Austrálie v kategorii do 19 let. V letech 2001-2005 studoval na Australském institutu sportu, kde ho trénovali legendy Geoff Hunt a Rodney Martin. V roce 2006 vybojovali spolu s Amelii Pittock stříbro v mixech na Mistrovství světa ve čtyřhře v kanadském Torontu. Mezi své největší úspěchy řadí účast v reprezentaci za Austrálii na MS světa týmů (nejlépe stříbro v roce 2007) a na Commonwealth Games (zlato s Davidem Palmerem v roce 2014 ve čtyřhře). Za individuální úspěchy jmenujme především účast ve finále na turnaji World Series Finals v roce 2016. 28. prosince 2019 oznámil otec dvou dětí ukončení profesionální hráčské kariéry s tím, že se chce věnovat trénování a své rodině. Camerona jsme měli možnost několikrát vidět naživo také v Česku, když nastupoval v extraligovém týmu Strahova (získal s ním i český titul).

Přednosti pohledem squashového kouče

„Pistol Pilley“, jak ho přezdívají komentátoři PSA SQUASH TV, je brilantní squashový technik, známý pro svůj rekord nejtvrdšího dosud naměřeného úderu 175 mil za hodinu (280 km/hod). Vyniká v dovednosti klamání soupeře. Jeho „podržené“ údery (holdy) hlavně na forhendu jsou famózní.  Na otázku jednoho novináře: „V čem jsi opravdu dobrý?“, odpověděl: „Prostě hodně dobře trefuju míček!“     

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Dokázal potrápit i porážet spoustu favoritů, a tím každá jeho účast na turnaji zatraktivnila celou akci. Často ale ztrácel dobře rozehraná utkání i se slabšími soupeři. Zřejmě i proto to dotáhl „jen“ na 11. příčku světového žebříčku.  

Technická či taktická „specialitka“

Razantní útočný drive potvrzený naměřeným rekordem. Ale i vynikající herní přehled a chytrost.

Kuriozita

Proslavil se i trochu masochistickým videem, ve kterém prostřelil squashovým míčkem bratrovi záda. V jiném videu zase vypálil díru do melounu.  

Závěrem

Pilley patří mezi herně atraktivní - „koukatelné“ hráče. Moc se mi líbí jeho styl. Věřím, že může jako trenér pomoci nadaným hráčům k dosahování vynikajících výsledků, třeba ještě lepších než dosáhl on sám.

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: psaworldtour.com, wikipedia, squashskills, thesquashsite.com, youtube.com, youtube.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net