aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1608 aDSC_1608

Camille Serme slaví titul na Open de France v Nantes

22.09.2019 19:27

Pár měsíců po tom, co se podařilo francouzskému ženskému týmu vyhrát jejich první titul mistryň Evropy, slavil ženský squash ve Francii další důležitý úspěch minulý víkend: za bouřlivé podpory publika vyhrála Camille Serme „Open de France“ na zámku vévodů bretaňských v Nantes po skvělém finále proti Amandě Sobhy.

Světová trojka nemohla snít o lepším začátku sezóny 2019–2020, ve které bude pokračovat hon za jejími největšími cíli: stát se světovou jedničkou a vyhrát titul mistryně světa. I když letos v dubnu slavila už své třicetiny, Camille působí, že je ve své životní formě.

foto: squashmad.com


Camille, když si vzpomeneš na své vítězství na Open de France, je nějaký specifický moment, který ti přijde na mysl?

Ani ne, celý týden v Nantes byl úžasný, ať už to bylo to jedinečné a nádherné místo, kde jsme měli možnost hrát, nebo ta neuvěřitelná atmosféra. Málokdy se nám na okruhu poštěstí hrát před takovým publikem. Rozhodně nám pomáhali, a je skvělé, že i Amanda si to užívala stejně jako já, i když byli lidé na mé straně.

Je možné, že příští měsíc klesneš na čtvrté místo. I přesto nelituješ rozhodnutí hrát turnaj s nižší dotací (a tudíž méně body do žebříčku) ve Francii místo turnaje v Šanghaji?

Abych byla upřímná, probírali jsme to s mým týmem, ale dlouho jsme neváhali a organizátorům turnaje v Nantes jsem svou účast slíbila. Nemáme ve Francii moc velkých turnajů, a proto jsem tady chtěla svou zemi reprezentovat.

Jak důležitý je pro tebe tento titul, hlavně vzhledem k tomu, že je tvým prvním titulem od roku 2017?

Zařadila bych jej hned za mé tři nejprestižnější tituly – British Open, US Open a Tournament of Champions. Tentokrát jsem nebrečela hned po zápase, ale nemohla jsem udržet slzy, když jsem se po zápase dozvěděla, že mi můj bratr a jeho žena přijeli na finále fandit, protože jsem o tom nevěděla!

Jsi spíše zdrženlivý člověk, je pro tebe těžké být v centru dění, kde celý sál skanduje tvé jméno?

Buďme upřímní, je fajn být středem pozornosti a mít za sebou takovou podporu! Zvykla jsem si na to a ani mluvení před publikem mi už nědělá takový problém jako dřív. Myslím, že jsem tu situaci zvládla dobře, protože být nasazenou jedničkou a obhájit tu pozici není nikdy lehké.

Přišlo ti mnoho gratulací, hlavně na sociálních sítích, kde jsi velmi aktivní.

Myslím, že tohle vítězství mělo stejnou odezvu jako mé tři velké tituly, nejspíš, protože jsem vyhrála ve Francii. Vždy si najdu čas na to přečíst si tyhle zprávy, je to pro mě důležité, protože si  tím to vítězství ještě více užiji.

Tvůj trenér Philippe Signoret po finále řekl, že ho Amanda překvapila, hlavně na její backhandové straně, kde dříve nebyla moc silná. Souhlasíš s ním?

Souhlasím, sledovala jsem videa jejích dřívějších kol v Nantes a rozhodně byla mnohem přesnější ve finále. Fakt, že v semifinále porazila výše nasazenou hráčku (Angličanku Sarah-Jane Perry), z ní asi setřásl tlak. Často pak v těchto situacích hrajete nejlépe.

Po tom, co jsi prohrála první set, jsi nepůsobila nijak znepokojeně.

Ne, protože jsem věděla, že jsem na tom fyzicky lépe.

Hodně lidí – včetně mě – bylo ohromeno tím, jak moc ses po této stránce přes léto zlepšila…

Je pravda, že jsem se na kurtu cítila komfortně a hýbala jsem se dobře už od prvního zápasu. V létě jsme na tom hodně pracovali a je dobré vidět, že se to vyplatilo.

Pracovali jste s novým kondičním trenérem, Frédéricem Pfeferbergem. Philippe Signoret zmínil, že tato změna nebyla pro hráče jednoduchá.

Dlouho jsem předtím spolupracovala s Frédéricem Roualenem, se kterým mám skvělý vztah. Navíc, když jsme viděli styl, jakým Frédéric Pfeferberg pracuje, byli jsme překvapení, protože hodně času věnuje práci v posilovně a měla jsem trochu strach, že naberu moc svalů. Přesto jsem se rozhodla mu důvěřovat a nelituji toho. Navíc je to velmi hodný člověk. Miluje to, co dělá, stejně jako Philippe, a navíc se velmi dobře doplňují! Varoval nás, že se výsledky nemusí dostavit hned, takže je velmi povzbudivé, že změnu cítíme už teď.

Nemyslíš, že jsi tuto změnu mohla provést dříve?

Život je o tom poznávat lidi, nemám pravdu? Věřím, že to bylo správně načasované. Mimo to jsem byla spokojená se spoluprácí s Fredem Roualenem a měla jsem v minulosti dobré výsledky. Všichni mi říkají, že mám hodně prostoru ke zlepšení. Nevěděla jsem, že jsem předtím hrála tak špatně! (směje se)

Před několika měsíci jsi mluvila o ambicích stát se světovou jedničkou a vyhrát mistrovství světa v následujících třech letech, předtím, než založíš rodinu. Nicméně tvůj trenér si myslí, že můžeš hrát dalších deset let…

To řekl? To je legrační, protože před pár dny se mě Coline Aumard (francouzská dvojka) ptala: „Pokud těch cílů dosáhneš dříve, skončíš hned?“ Jediným důvodem toho, proč jsme stanovili tento termín, je to, abych měla nějaký cíl, a nezapomínejme, že nikdy nemůžeme přesně vědět, co se v životě stane…

Na druhou stranu, nevyloučila jsi možnost, že by ses ke squashi po dítěti vrátila. Minulý týden oznámila tenistka Kim Clijsters, že se podruhé vrátí, ve věku třiceti šesti let…

To jsem nevěděla, to je obdivuhodné. Hodně lidí mi říká, že to není dobrý nápad, ale já mám ráda výzvy a tohle by výzvou určitě bylo! Samozřejmě vím, že se dítě nevychová samo, ale když ta situace nastane, probereme to s mým manželem (kajakář Quentin Urban) a rozhodneme se společně.

Jaký bude tvůj plán v příštích dnech?

Měla jsem mít zítra trénink (rozhovor byl v neděli 15.9.), ale s mým týmem jsme se domluvili, že pokud vyhraju, dostanu jeden den volna… Pak se vrátím k tréninku a za pár dní poletím do San Francisca.

Po turnaji v San Franciscu (24.–30. září) se koná US Open (5.12. října) a pak Mistrovství světa – které je tvým největším cílem této sezóny. Dnes zveřejnili los, dívala ses na něj?

Nedívala, ale Philippe mi psal, že je možné, že budu hrát s Amandou ve čtvrtfinále.

Poslední otázka... jakožto vrcholová sportovkyně, která má pořád co zlepšovat a na čem pracovat, je snadné občas vypnout a dělat něco jiného?

Myslím, že bych toho byla schopná, ale pro Philippa a Frédérica je to o dost težší (směje se). I přesto, že mám mít zítra volno, si jsem jistá, že mi řeknou abych přišla na video analýzu!

autor: Jerome Elhaik
překlad: Anna Serme
zdroj: squashmad



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net