aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3654 aDSC_3654

Cvičení v těhotenství

07.10.2013 12:34

Okolo cvičení v těhotenství koluje mnoho domněnek a fám. V mnoha případech jsou tato nesprávná tvrzení podporována právě nastávajícími maminkami, které mají třeba jen strach cvičit, aby nějak neublížily budoucímu miminku. Pokud je to skutečná obava, pak asi není důvod se jí snažit překonávat a je lepší si užívat těhotenství bez cvičení. Ale pokud je žena zvyklá pravidelně cvičit, pak taková razantní změna a méně pohybu může razantně zasáhnout i psychiku a pohodu. Přitom právě cvičení funguje na vyplavování endorfinů ať již během těhotenství nebo v „normálním“ stavu naprosto skvěle!

Omega Replica

Zlepšení aerobní kapacity

Mnohé výzkumy již dokázaly, že v těhotenství, se dá pravidelným cvičením udržet stávající aerobní kapacita. Ale dá se také zlepšit. Dříve se odborníci domnívali, že díky tomu, že se cvičením zvětšuje proudění krve k pracujícím svalům se automaticky zmenšuje proudění krve k děloze. Čímž by logicky mohl být ohrožen plod. Ale dnešní výzkumy ukazují, že tomu tak není, protože plod je závislý především na dodávce krve do placenty, která se ale cvičením nijak nemění.

Rizikem je teplo

Při cvičení se organismus zahřívá. A právě teplo a nadměrné zahřívání může být problémem a rizikem. Proto je pro těhotné doporučováno cvičit v chladnějším prostředí (nikoli na slunci nebo v přetopených a vlhkých místnostech), nenavštěvovat saunu nebo páru, doplňovat dostatečně tekutiny. Pokud si nejste jistí teplotou v místnosti a zvýšením ohlídáním své tělesné teploty, která by neměla překročit 38,3 °C doporučuje se cvičit v kratších a méně intensivních intervalech.

foto: fotolia.com

Další doporučení

Pro cvičení těhotných platí i další doporučení a pravidla. Ale ve své podstatě, stejně tak, jako je každý průběh těhotenství u každé ženy jiný, je nejlepší více vnímat signály vlastního těla.

  • cvičte v mírnějším tempu a dopřejte si delší přestávky mezi sériemi
  • hlídejte si, aby tepová frekvence nešla příliš přes 140 tepů/min
  • nebojte se zvýšit příjem energie po cvičení, pokud máte zkrátka stále hlad či si tělo říká o sladké
  • cvičte maximálně 45 minut
  • před cvičením se opravdu důkladně rozcvičte a zahřejte
  • vyhýbejte se prudkým změnám pohybu a cvičení ve visu za ruce
  • po cvičení nezapomeňte na strečink, ale díky tomu, že se v těhotenství rozvolňují svaly a klouby, neprotahujte do krajních poloh
  • pravidelně dýchejte – na tento fakt se hodně soustřeďte, protože zadržování dechu může omezit přítok krve do dělohy a ohrozit plod
  • neskákejte na tvrdé zemi, vyvarujte se poskokům obecně
  • v druhé polovině těhotenství se vyvarujte cvičení na zádech  

replica watches

Pozitivní miminko

Jak již bylo řečeno, cvičení dopomáhá k dobré náladě a uvolněnosti maminky, což prokazatelně vnímá a samotný plod. Navíc cvičení samotné podporuje plod k pohybům v děloze a to stimuluje růst nervů, svalů, receptorů.

Squash a těhotenství

V tomto případě je to samozřejmě nejvíc o osobních pocitech samotné ženy. Nedoporučují se obecně poskoky a dopady na tvrdé zemi, ale pokud si v prvních měsících, kdy ještě ani není vidět, že jste těhotná, prostě budete chtít jít jen pinknout lajny a máte již pohyb naučený, cítíte se dobře a dává vám to smysl, klidně běžte. Nebo takový solo trénink by také neměl ničemu vadit a naopak by mohl pomoci dobré náladě. Samozřejmě záleží i na doporučení lékaře. Já sama jsem na squash lehce chodila asi do čtvrtého měsíce a v devátém měsíci pak na stolní tenis, což se s takovou lehkou solo squashovou hodinou zaměřenou na techniku, dá klidně srovnat. Ale nezapomínejte, že vaše tělo během těhotenství mění své těžiště a tak buďte obezřetní!

Závěrem

Navíc, protože cvičení je i lehkým stresorem, údajně tak připravujete dítě na budoucí životní stresové situace, které by díky cvičení v těhotenství, mělo pak zvládat lépe. Což je také dobrý argument pro to, abyste, maminky, během svých devíti měsíců aktivně svůj čas věnovaly cvičení. Nejen že zvládnete tuto náročnou životní situaci více s lehkostí, ale dáte základ i svému ještě nenarozenému děťátku do jeho budoucího života. Proto choďte na vycházky, zacvičte si doma nebo oslovte trenéra nebo trenérku ve fitness centru a nebojte se jim povědět o všem, co se vašeho těhotenství týká. Čím více budete o svých pocitech mluvit, tím lepší bude váš pocit ze cvičení.

Autorka článku : Zuzka Kubáňová

 


Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net