aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2365 aDSC_2365

D – Základní švih – vedení úderu

Vedení úderu je švihová fáze rakety mezi nápřahem a kontaktem s míčkem. Je to důležitá fáze švihu, jak pro kontrolu (směr) úderu, tak pro razanci úderu.

Co ovlivňuje švihovou fázi?

1) včasný/pozdní nápřah
2) výška nápřahu
3) obtížnost odehrávaného míčku (rychlost, vzdálenost od boční stěny, výška odskoku apod.)

Nejdůležitější technické prvky (kritická místa) švihové fáze:

1) včasný nápřah
2) „zlomený“ loket
3) správné fázování: loket-ruka-raketa-míček
4) rotace předloktí
5) natažená paže při kontaktu

Moschino outlet shop


Švihová fáze forhend:

 

Švihová fáze bekhend:

Rozdíly FH a BH:

U forhendu je klíčový tzv. „zlomený loket“, který je typický výrazným pokrčením v lokti. To umožňuje zrychlení švihu. Předloktí se vytáčí tak, že raketa se výrazně otevírá na FH straně, následuje pohyb loktem vpřed k míčku, současně předloktí se otáčí tak, že raketa zasahuje míček v potřebném úhlu dle typu úderu.

U bekhednu je typické natočení ramene vedoucí paže v první fázi švihu a využití rotace trupu pro urychlení švihu.  Výrazným prvkem je také moment, kdy se raketa ocitá za levým ramenem. Nutné je opět natočení předloktí tak, aby se raketa výrazně otevřela na BH straně. Následuje rotace předloktí až směrem ke kontaktu raketu a míčku. V této fázi je paže natažena v lokti.

Cvičení:

Trénink je zaměřen na včasný nápřah, a vedení švihu různými směry: vodorovně, seshora dolů, zespodu vzhůru. Hráč by si měl vyzkoušet různé druhy rotací míčku (podseknutí nebo i méně využívaný top spin). Klíčový je pak trénink švihu u skla (sólo i ve dvojici či trojici). Zajímavou alternativou může být nácvik švihu při hře o boční stěny, tzv. „hodiny“. V tréninku dětí bychom se měli zaměřit hlavně na včasný nápřah. Více v následujícím videu:

 

Autor textu: Jan Roll, www.janroll.cz

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net