aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_9550 aDSC_9550

Profily MS část 2. - Egypťané

28.10.2015 19:47

Squash sice je mezinárodním sportem, jehož nejlepší hráči pocházejí ze všech koutů planety, ale největší koncentraci talentů naleznete v Egyptě. Jeho barvy hájí pět squashistů ze současné světové elitní desítky – včetně nejlepšího hráče Mohameda Elshorbagyho nebo loňského mistra světa Ramyho Ashoura – a v první padesátce je Egypťanů rovnou třináct. V dalším díle svého blogu se Matthew Lombardi věnuje právě těm egyptským hráčům, kteří zůstávají tak trochu ve stínu dvou výše jmenovaných.


Vzestup egyptského squashe

Angličtí kolonisté přivezli squash do Egypta ke konci devatenáctého století. Ve třicátých letech dvacátého století se Egypťan Amr Bey stal první mezinárodní squashovou hvězdou, když mezi roky 1933 a 1938 pokaždé zvítězil na British Open. Ve squashovou velmoc se Egypt proměnil až v devadesátých letech a velkou zásluhu na tom má prezident Husní Mubarak, vášnivý squashista, jenž svůj oblíbený sport během třiceti let v úřadu pravidelně podporoval.

Na konci devadesátých let se prosadil charismatický mladík Ahmed Barada, od dob Beye nejúspěšnější egyptský hráč. V žebříčku PSA vystoupal až na druhou pozici a dostal se i do finále mistrovství světa. V Egyptě byl největší sportovní osobností, ale v roce 2000 byl před svým domem napaden neznámým útočníkem, který ho dvakrát bodnul do zad. Kvůli následkům zranění musel Barada ukončit kariéru už ve dvaadvaceti.

Barada předznamenal začátek egyptské dominance a představoval idol pro mladší generaci hráčů. V roce 1994 se stal první Egypťanem, jenž získal titul na mistrovství světa juniorů. Od té doby se turnaj konal čtrnáctkrát a v deseti případech jeho vítěz pocházel z Egypta.

Pokud se nyní podíváme na světový žebříček, osm z deseti nejvýše postavených hráčů do pětadvaceti let reprezentuje Egypt. Do této kategorie spadá i Mohamed Elshorbagy, současný nejlepší hráč planety.   

Egypťané na Mistrovství světa 2015

Spolu s Elshorbagym a Ashourem na letošní šampionát v americkém Bellevue přijedou další dvě egyptské hvězdy na vrcholu kariéry a menší skupinka mladých ambiciózních squashistů. Chybět bude naopak Amr Shabana, který by byl v případě účasti nejstarším a zároveň historicky nejúspěšnějším hráčem na turnaji. Mistrovství světa ovládl čtyřikrát, v letech 2003, 2005, 2007 a 2009, byl světovou jedničkou nepřetržitě po třicet tři měsíců mezi roky 2006 a 2008. Shabana bohužel v srpnu ohlásil konec profesionální kariéry, takže jej na šampionátu neuvidíme – tedy alespoň ne na kurtu.

Omar Mosaad je hráč, který svými fyzickými proporcemi budí asi největší respekt. Jeho sto devadesát tři centimetrů a devadesát kilogramů perfektně ukazuje, jakým požehnáním a zároveň prokletím jsou pro squashistu výška a robustnost. Umí sice trefit míček neuvěřitelnou silou, všude dosáhne a soupeřům činí potíže vyhýbat se na kurtu tak velké překážce, na druhou stranu je ale kvůli svým rozměrům o něco pomalejší než menší hráči, hlavně když se musí natáhnout až úplně do rohu kurtu. Taková nevýhoda se může v průběhu delších zápasů hodně projevit.

Mosaadovi je dvacet sedm a právě v tomto věku sportovci prožívají nejlepší léta kariéry. Už pět let se pohybuje těsně pod těmi nejvyššími příčkami, dokázal se krok po kroku vypracovat až na šestou pozici, pravidelně poráží hráče mimo světovou desítku, ale ještě nikdy nezaznamenal vítězství nad hráčem elitní pětky. Jedinou výjimkou je triumf nad Ramym Ashourem na letošním Grasshopper Cupu, kterému ale předcházelo Ashourovo zranění. (To už ovšem neplatí. V semifinále letošního US Open Mosaad ve čtyřech setech vyřadil Nicka Matthewa. – pozn. red.).

Mosaad určitě doufá, že nadcházející sezóna pro něj bude přelomová a přinese vítězství na velkém turnaji. Na kurtu i mimo něj se chová klidně a profesionálně, což mu k dosažení jeho cíle může jen pomoci.

Tarek Momen představuje po fyzické stránce Mosaadův přesný opak, ale jinak jsou skoro stejní. Momenovi je dvacet sedm a jeho hvězda v posledních letech stále stoupá. Je menší postavy – sto sedmdesát sedm centimetrů, šestašedesát kilogramů – a je mimořádně rychlý, takže mu perfektně sedí hra založená na protiútocích: pro soupeře je velmi obtížné zahrát takový úder, který by Momen nevrátil, a Egypťan je schopný i ve svízelných situacích předvést zničující útok.

Momen je možná tím nejrozvážnějším squashistou na okruhu. Na kurtu se vyznačuje neochvějným klidem a dokáže zachovat chladnou hlavu i v momentech, ve kterých by jiní začínali panikařit. Přesto předvádí atraktivní hru: doběhne i nemožné a svými někdy až příliš agresivními dropy, boasty a údery z voleje se snaží dostat soupeře pod tlak.

Už má na kontě pár velkých vítězství, ta nejdůležitější nad Mohamedem Elshorbagym ve finále Malaysian Open 2012 a nad anglickou hvězdou Jamese Willstropem v semifinále Grasshopper Cupu 2014. Pokud bude chtít vyhrávat i ty nejprestižnější turnaje, bude muset omezit chyby a být trpělivější.   

Ve skupince Egypťanů z elitní světové desítky se nachází i dvaadvacetiletý Marwan Elshorbagy. I když už dvakrát získal titul na mistrovství světa juniorů, většina lidí ho stále zná jen jako Mohamedova mladšího bratra. Marwan není tak fyzicky zdatný jako Mohamed, ale i tak se v žebříčku vyšplhal až na desáté místo, a to navzdory výsledkům, na nichž se podepisuje mladická nevyrovnanost. Od útoku na ty nejvyšší příčky jej dělí možná ještě rok nebo dva, ale už na prvním velkém turnaji této sezóny v Číně se probojoval až do finále.

Karim Abdel Gawad má dvacet čtyři let a od prosince 2013 stabilně patří do nejlepší dvacítky. Nikdo nemá na okruhu tak výmluvnou přezdívku jako on – zabiják s tváří neviňátka (the Baby-Faced Assassin). Vypadá spíše jako student managementu než vrcholový sportovec, ale nikdo z jeho generace nemá v ruce takový cit pro balon, díky kterému Karim dokáže trefovat přesné dropy s pozoruhodnou nonšalancí.

Jednadvacetiletý Fares Dessouki je ze všech mladých Egypťanů zřejmě nejvíce na vzestupu. Během své kariéry ukázal fyzickou výdrž i vyspělost při vyrovnaných utkáních jak se svými staršími krajany, kdy zvítězil třeba nad Gawadem nebo Marwanem Elshorbagym, tak s vysoko postavenými veterány – porazil Mathieu Castagneta nebo Saurava Ghosala. Zápasy s Mohamedem Elshorbagym či Tarekem Momenem navíc dovedl až do pátého setu.

Dalším jedenadvacetiletým reprezentantem Egypta, který by se mohl na světovém šampionátu ukázat v dobrém světle, je Mazen Hesham, jenž vyniká svou mladickou bezstarostností. Rád hraje na velké riziko stylem „buď všechno, nebo nic“ a ze všech svých vrstevníků dává nejvíce najevo své emoce.

Třiadvacetiletý Ali Farag se vydal méně obvyklou cestou. Zatímco většina elitních juniorů se věnuje jen squashi, Farag studoval na Harvardu a dvakrát triumfoval na šampionátu Univerzitní squashové asociace. Po absolvování začal rychle stoupat žebříčkem a zdá se, že v příštích letech bude tento trend pokračovat. Je to další Egypťan schopný provést neskutečné údery, a navíc jej na kurtu zdobí rychlý, plynulý pohyb, podle kterého se pozná přirozený talent.

Tím ale výčet zdaleka nekončí. V hlavní soutěži nebo v kvalifikaci se pravděpodobně objeví i další Egypťané: Mohamed Aboulghar, Mohamed Reda, Omar Abdel Meguid, Zahed MohamedAndrew Wagih, Karim Ali Fathi, Karim El Hammamy a další. Všichni mají na to, aby se postarali o pořádné překvapení.     

překlad: Jiří Hron
zdroj: www.worldsquashchamps2015.com

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net