aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5259 aDSC_5259

Extraliga žen 1.kolo - sobota 28.září

29.09.2013 16:46

Začátek prvního kola squashové extraligy žen 2013/2014 provázely bouřlivé reakce v souvislosti s vývojem celého systému. Nedostatečně informované hráčky, změny na poslední chvíli, výměna nespokojených i ostrých emailů mezi squashistkami a vedením asociace ... Týden před zahájením soutěže bylo rozhodnuto, že šest ženských extraligových týmů odehraje svá utkání během sobot a nedělí, nikoliv v pátek, jak bylo navrženo v upraveném hracím systému pro nadcházející sezónu. Hlasování o tom, kdy se extraliga bude hrát, se měla údajně zúčastnit pouze polovina hráček, jak informovali minulý týden představitelé asociace emailem kluby. Na místě konání sobotní extraligy v Praze se ale hráčky vzájemnou komunikací dozvěděly, že některým účastnicím anketa do emailu vůbec nepřišla, jiné hráčky se rozhodly počkat s hlasováním, protože očekávaly, že bude následovat podrobnější email s více informacemi osvětlujícími nová pravidla ... především to, jak se bude hrát, v čem spočívá výhoda pátečního večerního utkání a podobně.

Bohužel se ukázalo (ať již důvody návrhu změn byly myšleny jakkoliv pozitivně), že informovanost okolo spuštění nového systému byla vedena nepříliš šťastně. Vysvětlení důvodů, proč se má hrát v pátek (společné místo pro utkání ženy/muži, volná neděle, možnost společenského posezení po odehraných zápasech v pátek a v sobotu večer ...), přišlo klubům a tedy i hráčkám až poté, kdy se na turnaji žen kategorie A rozšířila informace, že se první kolo odehraje již v pátek. V termínové listině ČASQ však stále byla uvedena sobota a neděle a do zahájení soutěže zbývalo pouze 14 dní ... Následoval zmatek, protesty a ona ostrá výměna názorů prostřednictvím emailů ... Momentálně je neděle odpoledne,  první dvě kola extraligy mužů i žen jsou odehraná a musíme počkat, jak se celý systém ustálí a jak bude přijat, či změněn a případně upraven.

A teď se již podívejme na první extraligová utkání odehrávající se v sobotu na Squash Areně v Praze. V tradičně velmi příjemném prostředí s občerstvením pro hráčky se dále rozvíjela diskuse ohledně systému. Družstva FotoRobot a Moravská Slávia spolu odehrála první zápas již v pátek, protože squashistky dostaly z vedení telefonicky informaci o systému počítajícím s pátečním utkáním a některé jejich hráčky si již na neděli zajistily neodkladný program. Vše bylo schválené asociací. Bohužel, jiná družstva se taktéž domluvila a odehrála svůj nedělní zápas už v sobotu ...

Každopádně byly k vidění velmi kvalitní a vyrovnané zápasy, jak už ostatně naznačovaly soupisky družstev. Kdo se přišel podívat na dobrý squash, jistě nebyl zklamán. I díky tomu, že v extralize je nyní jen šest týmů, se ukázalo, že zvítězit může skutečně každý tým a záleží hodně na aktuální formě a postavení hráček na žebříčku a tudíž i na postavení v družstvu. Bohužel, až při běhu soutěže, se projevila i jedna z prvních "bolístek" nového hracího systému o šesti družstvech. Hráčky jsou nuceny "pískat" zápasy svého vlastního družstva,  již se nehrají „trojutkání“, ale „dvoutkání“. I přesto, že rozhodčí jsou vždy dvě, z každého družstva jedna žena, stávalo se, že se hráčky v rozhodování neshodly ... a následně se přistupovalo na různé „rozhodovací“ kompromisy typu posouzení stejné situace dvakrát jako LET a potřetí jako STROKE, aby bylo vyhověno oběma družstvům. V nejtěžších chvílích, kdy se již začalo schylovat k ne příliš sportovnímu způsobu rozhodování, se  naštěstí z řad přihlížejících pokaždé rekrutoval nestranný dobrovolník a rozhodování zápasu vzal na sebe. Tento model tak ve výsledku často nepřispíval ke klidné atmosféře zápasů, hráčky byly nuceny rozhodovat sporné situace proti vlastní spoluhráčce, objevila se nařčení hráček z protežování vlastního družstva ...

V popolední přestávce mezi zápasy se ale atmosféra celkově uklidnila a bylo vidět, že zapracovaly i endorfiny z předchozích zápasů :-). Squashistky se v poklidu domluvily na posunu zahájení duelů o hodinu vpřed již na 15:00, a tak všechna utkání skončila dříve. Squash byl k vidění opravdu vyrovnaný a fandilo se o sto šest. Bylo patrné, že většina hráček letní přípravu rozhodně nezanedbala a že celá extraligová i turnajová sezona může mít zajímavý náboj i vývoj a snad se dočkáme i větších výkonnostních vzestupů. Budeme se těšit na další extraligová kola! Výsledky přineseme po doplnění na tournamentsoftware.com.

redakce SquashPage.net



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net