aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1287 aDSC_1287

Francie hledá nástupce zraněného Grégory Gaultiera

15.11.2018 19:37

Bývalá světová jednička je ze hry kvůli zranění na nejméně šest měsíců. Vypadá to znepokojivě, vzhledem k jeho přibližujícím se 36. narozeninám. Jak jsou na tom jeho následovníci?


Příští měsíc Greg oslaví 36. narozeniny. To je o deset let víc než Ali Farag - současná světová dvojka, která do téhle sezóny vstoupila velmi silně (15 vítězství / 2 prohry). Francouzská jednička proti němu promarnila 2 metčboly minulý měsíc v semifinále US Open. Gaultier je beze sporu stále na vrcholu své hry. A to přesto, že během tohoto utkání zápasil také se zákeřným vnitřním soupeřem: "Ráno po probuzení Grega bolívalo pravé koleno, bolest ale během dne odešla a večer předváděl úžasné zápasy," vypráví Renan Lavigne, trenér národního mužského týmu. "Hned po provedení testů po US Open pochopil dosah škod: fraktura vnitřního kloubního hrbolu v pravém koleni. Úlomek chrupavky se nejspíš v kloubu pohyboval a díky tomu byla bolest občas mírnější. Do kolena mu byl transplantován jakýsi štěp, který nahradil odloučený kus chrupavky. Na vrchol se bude moci vrátit nejdříve za 6 měsíců. Ani chvíli ale Greg nepochyboval o tom, že by se dokázal vrátit. Je pro něj zařízen zotavovací pobyt v Evropském rehabilitačním centru pro sportovce ve městě Saint-Raphaël (Centre Européen de Rééducation du Sportif de Saint-Raphaël)."

Když jsme se s Gregem spojili, abycom se zeptali, jak se mu před touto dlouhou zkouškou daří, jeho odpověď byla stručná: "Je to těžké." Ale bývalý mistr světa (2015) je vytrvalý. Od konce kariéry Thierry Lincoua v roce 2011 je vedoucí postavou francouzského squashe (jeho ženským protějškem je Camille Serme, která se nedávno vrátila na 4. místo na světě). Grégory Gaultier, nynější světová šestka, je od dubna 2006 bez přerušení ve světové desítce. Po 19 měsíců byl světovou jedničkou. Jedná se tedy o monument francouzského squashe, který je teď ale kvůli těžkému zranení mimo hru. Budeme se bez něj muset obejít až do dubna.


Díky kvalitnímu programu francouzské federace ale Grégorymu rostou soupeři. Francouzský tým patří mezi 3 elitní světové týmy – za Egyptem a Anglií. Francie má 8 hráčů ve světové stovce, Egypt 21 a Anglie 14. Kontrast mezi francouzskou a egyptskou metodou je markantní. Egypt se opírá o velkou základnu, kterou tvoří obří soukromé kluby s velkým počtem hráčů z nichž Egypt těží. V tuhle chvíli jsou zranění 3 elitní hráči – Marwan Elshorbagy, Ramy Ashour a Fares Dessouki. Nejlepší egyptské hráče měl nějaký čas pod dohledem bývalý mistr světa Amr Shabana, ale nyní se o sebe starají sami. Je udivujicí vidět tyto elitní hráče bez trenéra, mezi sety odkázané na rady po telefonu. "Vůbec tuto metodu nechápu," říká Renan Lavigne. "Nic se nevyrovná přímému kontaktu. Naše asociace nemá na to rozhazovat, ale díky bohu máme dost prostředků, abychom mohli s našimi nejlepšími hráči posílat trenéry na důležité akce. Musím se uskromnit a sdílet pokoj s Philippem Signoretem (ženským národním trenérem)."

Tato metoda přinesla medaile jak ze světových týmových akcí tak i z evropských individuálních a týmových akcí. Bude to moci pokračovat po odchodu Grégory Gaultiera? Již léta se národní tým Francie opírá o tyto čtyři hráče: Grégory Gaultier, Mathieu Castagner (bývalá světová šestka), Grégoire Marche ( bývalá dvacet jednička) a Lucas Serme, který nedávno dosáhl svého nejlepšího umístění – 32. místa.
Po šoku z vyřazení ve čtvrtfinále týmového mistrovství světa v roce 2017 v Marseille Lavigne pronesl: ""Nejspíš je načase, aby mladí hráči potrápili ty starší!" A možná byl vyslyšen. Během posledního mistrovství Evropy týmů, kde chyběl Greg Marche kvůli osobním problémům, mladý Baptiste Masotti (23 let) zajistil vítězství vyhraným setem proti Declanu Jamesovi, nynější anglické jedničce. Masotti (71. na světě), tvoří spolu s Augustem Dussourdem (69., 22 let), Victorem Crouinem (82., 19 let) a Sebastianem Bonmalais (90., 20 let) stoupající kvarteto. "Do kterého se musí přidat i Benjamin Aubert," přidává Lavigne, "kterému se bohužel nepodařil vstup do nové sezóny. Počítal jsem s ním jako s 9. francouzským hráčem v tom 100 ( je 104.), což by pro nás byl historický rekord."



Victor Crouin, bývalý juniorský vicemistr světa, je jedním ze dvou teenagerů v top 100. Crouin ale začal tento rok navštěvovat prestižní americkou universitu Harvard. "Nejdřív musí dát přednost studiím", říká Lavině, "ale věřím v něj. Trenérem Harvardu je Mike Way, který vychoval Jonathona Powera, bývalou světovou jedničku, a Ali Faraga." Pokud Victor dokáže následovat tyto dva hráče, Gaultier v něm najde svého nástupce. Nicméně, i když je teď tato světová šestka zasažena, rozhodně ještě není potopena. Jak Gaultier ukázal v zápase proti Faragovi, jeho hra neutrpěla ani škrábanec. Na rozdíl od jeho kolene.

překlad: Anna Serme
zdroj: lequipe.fr

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net