aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1886 aDSC_1886

Jak na tenisový loket?

02.10.2016 20:34

Squash je velmi intenzivní, dynamický a komplexní sport, při němž jsou zranění bohužel poměrně běžná. Důsledkem rychlých změn směru, špatného načasování kroku nebo přílišného natažení se pro míček může být výron nebo namožení kloubů v dolní části těla. Kromě těchto náhlých úrazů jsou lidé, kteří pravidelně vykonávají fyzicky náročné sporty, velmi náchylní i ke zraněním z přetížení. U raketových sportů je jedním z těch nejčastějších právě obávaná laterální epikondylitida, běžně známá jako tenisový loket.

Jde o problém, jenž rok co rok trápí tisíce lidí. Některé odhady hovoří o tom, že v Británii navštěvuje praktického lékaře z tohoto důvodu kolem půl procenta populace a nějaké příznaky tohoto onemocnění vykazuje během života až jedna třetina Britů.

Loket je poměrně složitý a zatížený kloub – prochází jím celkem šestnáct svalů. Vzájemná blízkost těchto svalů a jejich šlachových úponů má u fyzicky aktivních lidí za následek relativně časté problémy v této oblasti.

Tenisový loket charakterizuje bolest z vnějšku horního předloktí (která mnohdy vystřeluje až dolů k zápěstí) a přesně pod loketní jamkou a kolem ní. Pro lidi trpící tímto onemocněním může být obtížné ruku úplně natáhnout či ohnout a obvykle si stěžují na zhoršení bolesti ve chvílích, kdy postiženou končetinou něco zvedají, svírají nebo něčím otáčejí (například koulí u dveří).

Bolest se podle pacientů nezřídka více projevuje ráno po probuzení. Přestože je tenisový loket běžně považován za zranění z přetížení, nejsou výjimečné ani případy, kdy jej způsobí náhlý úraz, například přímý úder do oblasti lokte nebo nečekaná intenzivní zátěž v daném místě (ve squashi třeba špatně načasovaný úder). Tenisový loket tak může zapříčinit nebo zhoršit řada věcí, ale pokud jde o squash, jsou to často dva problémy – technika a vybavení.

Nejprve k technice: pokud vás trápí tenisový loket, možná byste se měli poradit se zkušeným trenérem. Ten vaši techniku prostuduje a bude hledat jakékoli nestandardní pohyby zápěstí či lokte, které by daný problém mohly mít na svědomí. Jestliže trpíte jakýmikoli muskuloskeletálními potížemi déle než několik dní, vždy je vhodné navštívit kvalifikovaného fyzioterapeuta, ale v případě tenisového lokte může být právě i rada od trenéra velmi užitečná. Zvláště bekhendový švih zde může hrát zásadní roli kvůli síle, která na loket a zápěstí během tohoto pohybu působí.

Co se týče vybavení, na problémech s tenisovým loktem se může podílet jak držadlo rakety, tak napětí strun. Pokud je držadlo příliš velké či malé, může to mít vliv (opět byste měli vyhledat zkušeného trenéra, jestliže máte ohledně tohoto bodu jakékoli pochybnosti), a stejně tak mohou loketní kloub dále zatěžovat příliš napjaté struny. Určujícím faktorem může být i váha rámu a vyvážení rakety, zvláště pokud přejdete z jednoho extrému do druhého a nemáte čas se aklimatizovat.

Každopádně vždy platí, že nejlepší je účinná prevence. Jedním z důvodů, proč v souvislosti s profesionálními squashisty (či jinými elitními hráči raketových sportů) jen málokdy uslyšíte o problémech s tenisovým loktem, je fakt, že jsou lépe připraveni a mají konsistentnější techniku než většina rekreačních hráčů.

Na druhou stranu pro amatérské squashisty neexistuje důvod, proč by se neměli pokusit udělat maximum pro to, aby tomuto onemocnění předešli. To zahrnuje profesionální vedení, snahu vybrousit techniku švihu a dodržování vhodného posilovacího programu, tedy takového, který bude klást důraz nejen na bezprostředně související části ruky (zápěstí, loket, rameno), ale i na rovnoměrné zatížení celého těla a zajištění celkové rovnováhy a synergie.

Pokud už vás tenisový loket postihne, existuje mnoho způsobů, jak jej léčit. V rané fázi jakékoli akutní bolesti zkrátka nechte loket odpočívat a aplikujte led, což může přinést krátkodobou úlevu (přestože se led užívá spíše na zánětlivá onemocnění, mnoho lidí trpících problémy s tenisovým loktem říká, že jim ledování alespoň dočasně pomohlo). Často je to tak, že když budete loket šetřit a necháte bolest odeznít, můžete se tak vyhnout vážnějším problémům.

Jestliže bolesti neustoupí, dalším krokem je posilování a cvičení. Vždy byste měli navštívit fyzioterapeuta, který kloub zkontroluje a ujistí se, že v problematickém místě nenastaly žádné další potíže či komplikace. Pokud je vše v pořádku, doporučuje se většinou víceméně stejná sada cviků a protažení.

Typicky jsou pro obnovení bezbolestného pohybu užívány cviky v podobě různých ohýbání, natahování a rotací. V článku na starém webu PSA se fyzioterapeutka Jade Eliasová, která pracuje pro Anglickou federaci squashe, věnuje právě některým nejfrekventovanějším cvikům, přičemž využívá odporové gumy a lehká závaží.

Také se vyplatí najít si terapeuta se specializací na měkké tkáně (tkáně mimo kost: vazivo, svaly, šlachy, tuková tkáň aj. – pozn. red.), což může pomoci jak při prevenci, tak při léčbě. Mnoho sportovců v současnosti pro práci s měkkými tkáněmi používá pěnové válce. S odborným vedením trénovaného profesionála mohou za určitých podmínek podobné pomůcky – například takzvaný The Stick – při problémech s tenisovým loktem ulevit od bolesti v místech kolem postižené oblasti. Renomovaný specialista na poli sportovní přípravy a výkonnosti Erik Cressey tento způsob cvičení hlasitě obhajuje a doporučuje užívaní této pomůcky i pro léčbu mnoha podobných zranění či onemocnění.

Jakmile se po odpočinku (a případném rehabilitačním cvičení) budete chtít vrátit ke hře, je důležité, abyste začali zvolna a loket zatěžovali postupně. Nejdříve zkuste jen lehký individuální trénink úderů a poté můžete během pár týdnů pozvolna zvyšovat zátěž i herní čas.

Nemálo lidí trpících problémy s tenisovým loktem má dobré zkušenosti s různými loketními bandážemi. Mike Reinold ve svém článku stručně pojednává o detailech a o proběhlém výzkumu, podle něhož se takovou ortézu vyplatí zkusit. Mějte ale na paměti, že tímto způsobem léčíte jen příznaky, ne příčinu. Dále existují různé magnetické náramky a další pseudovědecké pomůcky, ale není k dispozici žádný relevantní důkaz toho, že skutečně ulevují od bolesti.

Pokud je u vás problém s tenisovým loktem chronický, mohou se k léčení použít různé metody: ultrazvuk, steroidové injekce, a dokonce i operace. Je zajímavé, že mnoho odborníků vyjadřuje pochyby nad tím, zda je dostatečně prokázáno, že tyto nákladnější a rozsáhlejší zásahy fungují jinak než jako placebo.

Každému bych doporučil, aby si předtím, než se rozhodne pro potenciálně dražší a invazivnější metodu léčby, zjistil všechny náležitosti a řádně se poradil se svým lékařem či fyzioterapeutem. Jen tak budete mít jistotu správné volby. Z dlouhodobějšího hlediska často stačí k vyléčení a prevenci dalších problémů s tenisovým loktem vhodné posilování a přiměřená „péče“ o kloub.

překlad: Jiří Hron
zdroj: squashskills.com

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net