aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_6451 aDSC_6451

Jak se squash mění

28.01.2014 21:15

Jak se squash změnil ...

(překlad článku Phillipa Marlowa - http://www.carteblanchesquash.com/2014/01/10/how-squash-has-changed/)

překlad článku od Jiřího Stacha

Po třináctileté absenci se vracím ke squashi a zaznamenávám řadu změn. Ti, kdo jsou uprostřed dění a nepřestali squash sledovat, si těchto změn možná ani nevšimli. Proto bych rád některé z nich popsal a uvidíme, zda se mnou budete souhlasit.

OBLEČENÍ
V některých ohledech jsem squashový konzervativec, v jiných zas vítám přicházející změny. Jsem rád, že hráči mohou nyní nosit barevné oblečení. Nedávno jsem psal, jak jsem byl vyveden z míry, když jsem byl kdysi vykázán z kurtu kvůli oranžové a černé na mých botách. V současnosti je obtížné najít bílé boty! Samozřejmě nejde jen o boty. Peter Barker je názorným příkladem, celý oblečený do jediné barvy.

Ale změna se netýká jen barvy, jde i o materiál. Dříve jsme si mysleli, že propocené bavlněné bílé triko signalizuje pilného hráče. Někteří hráči, aby zdůraznili pot, nosili trika šedá.

Teď hraju s trikem vybaveným tamponovou vrstvou, které, kdybych uvěřil marketingovým výrokům, by mi mohlo pomoci porazit Ramyho (Ramy Ashoura – jednoho z nejlepších hráčů současnosti – pozn. překladatele).

A opět nejde jen o vylepšené materiály, ale o typy oblečení. Právě jsem zakoupil dva kusy kompresních doplňků, pod kraťasy a stahovací rukávy.

Jasně, ještě jsou tu taky už léta dlouhé ponožky, dříve používané jen fotbalisty a ragbisty. Musím říct, že stahovací kraťasy jsou výborné, rukávy jsem ještě nepoužil.

ETIKETA
Squashisté jsou obecně milí lidé. Věřím, že mohu jít kdekoliv na světě navštívit squashový klub a říct, že se jdu podívat a vždy se mi dostane vřelého přijetí. Zatímco toto zůstalo nezměněno, některé věci se, jak se zdá, změnily.

Nejdříve rozehrání. Kdyby dříve v rámci rozehrání zahrál někdo 3 míče na sebe, považovali by ho za sobce. Dnes je obvyklých i 5. Tady zaostávám, protože zahraju jednu lajnu a pak kros, takže druhý hráč má třikrát víc úderů. Prostě si jen nedokážu míček přivlastnit.

Pokouším se o svou vlastní misi s cílem převychovat hráče kolem sebe k mnohem civilizovanějšímu rozpinkání.

Další věcí je, jak si hráči říkají o LET. Viděl jsem hodně hráčů požadujících „LET“, kdy zkrátka předpokládají, že rozhodčí potvrdí jejich rozhodnutí. Demonstrují tento předpoklad buď tím, že zastaví míček, případně přejdou buď do postavení na servis nebo příjem podle toho jak si myslí, že by to mělo dopadnout.

Mne i mé žáky učili otočit se, podívat se na rozhodčího, říct „Let, prosím“ a vyčkat na rozhodnutí.

Rozumím psychologii na pozadí s cílem ovlivnit slabého rozhodčího, ale podle mne jde jen o laciný trik. Sport by měl vést mladé k respektu a cti. Asi to teď zní pro mladé čtenáře jako slova starého blázna, ale na těchto principech trvám. Učme se jim prostřednictvím sportu.

TECHNIKA
Tohle mne překvapilo a mám na mysli jen profesionály, ale styl švihu a použití zápěstí se změnily. Je to částečně dané vývojem technologie raket, ale zdá se, že hráči méně používají horní část paže, hlavně při forhendu. Když jdu na forhendový nápřah, můj loket je mnohem výš než u ostatních hráčů. 
Nenechte se plést, nesnažím se obhaovat svůj nápřah nebo říkat, že noví hráči dělají věci špatně. Beru na vědomí, že funguje více technik.
Vzpřímené zápěstí je taky pryč a když pozorujete Ramyho nebo Nicka, můžete vidět , že předloktí a raketa tvoří přímou linii ještě než začnou celý nápřah.

Vypadá to, že se budu muset přizpůsobit.

TAKTIKA
Nakonec ještě pár slov k taktice. Zdá se mi, že krosy jsou těsnější. Znovu, neříkám, že to hráči dělají špatně, to bych byl blázen.  Tvrdím, že díky nárůstu rychlosti odpalu mohou být hráči úspěšnější s rychlým, ale méně přesným úderem než v minulosti. 

Tyto krosy vždy míří kolem vás do rohu, ale když jsou hrané málo na stěnu, lze z nich zahrát volej.

Další úder je úder tělem. Hráč vepředu teď používá údery, které lze označit na něco mezi lajnou a krosem, přímo na soupeře. Je to velmi chytrý úder, který mi připomíná tenisový lob. 

Tenisový lob se v soputěžních zápasech objevil poprvé až 30 let poté, co se stal moderní tenis stal populárním. Myslel tehdy někdo na to nebo považoval to za negentlemanské? V každém případě já si říkám: „Sakra, proč jsem to nepředvídal?“.

ZÁVĚREM
Možná jsem na něco zapomněl, možná vidím věci jinak. Pokud si to myslíte, napište to do komentáře. 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net