aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8609 aDSC_8609

Jak si vybrat správné squashové boty?

20.04.2016 17:34

Po článcích o posilování a kinesiotapingu si web squashskills.com posvítil na squashovou obuv, podceňovanou, ale přitom zásadní součást sportovního vybavení.

Zranění způsobená nadměrným zatížením jsou ve squashi bohužel běžná, což je dáno jeho vysokou fyzickou náročností. Nezřídka se týkají ramenou nebo loktů, ale ještě mnohem častěji jde o potíže v oblasti kyčlí, kotníků a spodní části nohou. Se zánětem Achillovy šlachy, bolestmi v oblasti holeně (syndrom tibiální hrany, „shin splints“) nebo nepříjemnými puchýři má zkušenost nespočet hráčů.

V podobných případech je klíčovým prvkem při zmírňování následků zařazení vhodných posilovacích cviků a preventivních či rehabilitačních cvičení do tréninkového programu. Spoustě drobných problémů a bolestí se ale můžete vyhnout prostě jen tím, že zvolíte správné vybavení.

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí squashisti na rekreační úrovni, je nošení běžné sálové obuvi namísto bot určených přímo pro pohyb na kurtu. Z hlediska výkonu i předcházení zranění je výběr náležitých tenisek možná tou nejdůležitější volbou, před níž squashový hráč stojí. Mnoho squashistů věnuje spoustu času i peněz na pořízení ideální rakety, ale o boty už se zdaleka tak nestarají.

Mike O’Neill z Podiatrické společnosti (The Society of Chiropodists & Podiatrists) odhaduje, že zhruba šedesát pět procent rekreačních sportovců ve Spojeném království nosí typ obuvi nehodící se na sport, jejž provozují. „Tenisky jsou tou nejpodstatnější součástí vybavení, kterou kupujete,“ říká. „Vyměňte je za vhodnější, a můžete se vyhnout zraněním.“

Squashové boty v současnosti vyrábí několik firem. U některých naleznete tenisky speciálně navržené právě pro tento sport, jiné prodávají boty určené pro více indoorových sportů, takže je nabízejí třeba i volejbalistům nebo házenkářům. I tato obuv ale má většinu nezbytných vlastností dobrých squashových tenisek – například poskytuje odpovídající zpevnění kotníku, čímž zabraňuje jeho podvrtnutí, a obsahuje tlumicí vrstvu v oblasti paty a chodidla.

Když se vydáte do obchodu pro boty, vyplatí se otestovat co nejvíce značek. Nezapomeňte si vzít ponožky, ve kterých obvykle chodíte hrát, aby podmínky byly stejné jako při pobytu na kurtu. V nových teniskách se projděte, zkuste si poskoky na špičkách a klidně i pár výpadů. Personál možná nebude úplně nadšený, když se v obchodě pustíte do regulérního ghostingu, ale za pokus nic nedáte. Určitě se ale v botách alespoň lehce proběhněte!

Také se na zkušenosti s botami ptejte spoluhráčů, i od nich můžete získat cenné rady. Nebojte se vyzkoušet si větší množství modelů a zjistit, který vám sedne nejvíce – každá bota má jinou šířku, jinak dělané zavazování, jinak drží patu a mohli bychom pokračovat. Mějte na paměti, že když jste aktivní a tělesná teplota stoupá, chodidla se mírně roztahují, takže je často nejlepší zkoušet si boty až ke konci dne, abyste měli lepší představu o tom, jak vám sedí.

Hlavní je, abyste boty pravidelně měnili. Každý rád sáhne po starých dobrých teniskách, na které už si dávno zvyknul, ale u většiny bot se časem snižuje schopnost tlumit nárazy a zpevňovat nohu, přestože se v nich stále cítíte dobře. Běžci často mluví o „pravidlu pěti set mil“, tedy že si vždy po uběhnutí této vzdálenosti koupí novou obuv. Pro squashisty je obtížné přesně určit nějaký takovýto moment. Obecně ale platí, že pokud pravidelně hrajete dvakrát až třikrát týdně, měli byste si kupovat nové squashové boty minimálně každých šest měsíců.

překlad: Jiří Hron
zdroj: squashskills.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net