aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8219 aDSC_8219

James Willstrop radí, jak se zlepšit ve squashi

19.03.2016 13:00

V dalším ze svých pravidelných sloupků pro internetovou stránku deníku Guardian poskytuje James Willstrop čtenářům pět tipů, jak se zdokonalit ve squashi.

1) Najděte si domov

Vždy je dobré začít tím, že si člověk vyhledá úspěšný squashový klub nebo partu hráčů, do které se může začlenit. Seznámíte se s dalšími squashisty, můžete se inspirovat jejich hrou a zapojit se třeba do klubové soutěže, díky níž můžete pravidelně měřit síly s ostatními a zlepšovat se. Časem si třeba najdete stálé tréninkové partnery a možná i dobrého trenéra, který vás bude motivovat k tréninku a donutí vás vynakládat větší úsilí.

Squash s sebou nese i určitý sociální aspekt, který často pomáhá vašim snahám o zlepšení. Bydlím teď docela daleko od svého bývalého domovského klubu v Pontefractu, ale pořád se tam vracím, protože je to příjemné a přátelské místo. Trénujeme ve skupinkách pod vedením mého otce Malcolma. Když je trénink extrémně náročný nebo dvoufázový, vždy je to pro mě jednodušší díky skvělé atmosféře, která tam panuje.

2) Nechte si poradit, ale všeho s mírou

Pokuste se najít si uznávaného trenéra. Těch není zas tak mnoho, takže když na žádného nenarazíte nebo si ho prostě nemůžete dovolit, není to žádná katastrofa. Všichni dnes jen hledají rychlá a snadná řešení a klidně trenérům zaplatí několik stovek liber měsíčně za pár čtyřicetiminutových lekcí. Opravdu kvalitní trénink je vysoce efektivní, ale žádný trenér na světě to neodpracuje za vás.

Můžete se znatelně zlepšit i sami, pokud budete tvrdě trénovat a cvičit a věnujete tomu dostatek času. Špičkoví trenéři, moderní sportovní centra a všechno možné vybavení vám sice pomůžou, ale nejsou to nejdůležitější. Dřina vás nestojí nic kromě času a energie – a obojího budete potřebovat skutečně hodně, pokud se chcete ve squashi zlepšit.

Když při tréninku nemáte nikoho, kdo by vás upozornil na technické chyby, není to ideální, ale na světě najdete mnoho úspěšných hráčů, kteří to dotáhli daleko i přesto, že někteří odborníci by jejich techniku označili za pochybnou. Když se podíváte na prvních dvacet hráčů na žebříčku PSA, zjistíte, že každý hraje jinak. Neexistuje žádný správný způsob, jak hrát squash, protože jej každý hraje naprosto odlišně.

3) Dívejte se, analyzujte, učte se

Sledujte squash v televizi nebo na internetu. Nejvíce se zaměřte na ty nejlepší hráče a občas se podívejte i na ty horší. Pokud to dokáže rozlišit, sledujte, jak hraje úplná špička a jak hrají ti méně dobří. Jestliže někoho pozorujeme, vstřebáváme veškeré vjemy a to, co vidíme, se snažíme napodobit. Když zaregistrujeme nějaký herní moment nebo určitý herní vzorec a uložíme si jej do paměti, můžeme si jej později vybavit a nechat se jím při zápasu inspirovat. Je to skoro jako od někoho opisovat.

Bez zdroje ale samozřejmě inspiraci najdete jen těžko. Pusťte si nějaké zápasy, a pak budete mít z čeho vycházet. Začínající zpěváci si poslechnou Pavarottiho, spisovatelé si přečtou Shakespeara a tenisti se podívají, jak hraje Federer. A co squash? Vygooglujte si videa Amra Shabany nebo Ramyho Ashoura nebo, pokud můžete, se jděte na ty nejlepší hráče podívat naživo.

4) Starejte se o své tělo

Squash klade na tělo velké nároky a zároveň při něm dochází k nerovnoměrnému zatížení. Každá výměna představuje nápor na svaly i klouby. Čas, který máte k dispozici, tak musíte využít i k fyzické přípravě, a to velmi specifické. Pokud můžete cvičit jen dvakrát týdně, dělejte to chytře. Nedoporučoval bych nějaké bůhvíjak dlouhé běhy nebo deset sérií úporného zvedání činek před zrcadlem. Tyto cviky mají jen málo společného se squashovými pohyby.

Místo nich zkuste raději kruhový trénink. Při něm zapojíte více svalů, které jsou důležité právě pro squash, a zvýše se vaše aerobní i anaerobní kondice. Během těchto tréninků různými cviky posilujte nohy za použití odporové gumy nebo medicinbalu a dělejte výpady nebo dřepy s rotací. Jedním cvikem tak aktivujete spoustu svalů.

Požádejte někoho, ať vám poradí, jak tyto cviky dělat správně. Když máte hodně práce, udělejte si čas alespoň na jógu nebo Pilates. Vaším cílem je silné a zdravé tělo, které funguje úsporně. Jakmile toho dosáhnete, je daleko snadnější přidávat si další zátěž. Jestliže se rozhodnete trénovat opravdu tvrdě, sjednejte si pravidelné návštěvy u fyzioterapeuta a maséra. Bez nich bych určitě teď, v požehnaném squashovém věku dvaatřiceti let, nebyl tam, kde jsem.

5) Cvičte, hrajte a trénujte různě intenzivně

Pro každý trénink si stanovte nějaký cíl. Hodina strávená na kurtu během pauzy na oběd může být užitečná, ale také úplně k ničemu, podle toho, jak k ní budete přistupovat. Promyslete si, jak nejlépe využít čas, který máte k dispozici. Během většiny svých tréninků chcete jednak pracovat na plný výkon a také chcete něčeho dosáhnout, protože právě o to jde v náročných soutěžních zápasech. Je proto rozumné před tréninkem popřemýšlet o tom, co chcete zlepšit.

Zkuste si třeba hodinu rozvrhnout na pětiminutové úseky, během kterých se budete intenzivně soustředit na jediný cíl. Přestaňte si jen tak pinkat, nemyslete na to, co budete mít k večeři; s každým úderem se snažte o co největší kvalitu, každý úder musí mít nějaký smysl. Klidně si trénink zkraťte, ale ať děláte cokoliv, dělejte to tak dobře, jak jen umíte.

Vzpomeňte si na údery nebo na herní kombinace, na které jste se při posledním zápase nemohli spolehnout, a zapracujte na nich, pokuste se koncentrovat stejně jako při skutečném utkání. Není to snadné a vyžaduje to hodně úsilí. Jak jsem psal výše, každému se může stát, že trénuje špatně.

Na druhou stranu platí, že pokud trénujete opravdu intenzivně, proložte náročné hodiny těmi, které budou uvolněnější, ne tolik psychicky vyčerpávající. Sejděte se ve skupině a prostě si to užijte. I tak se člověk může zlepšit. Když se vrátím z turnaje a jsem totálně vyřízený, pár dní absolvuju jenom lehké tréninky v Pontefractu, kde jde hlavně o zábavu a o potěšení ze hry. Nebo si prostě vlezu na kurt jen tak a zkouším si, co mě napadne.

překlad: Jiří Hron
zdroj: theguardian.com



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net