aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_3520 aDSC_3520

Jeden game s Mohamedem El Shorbagy (přeloženo ze SquashSite)

14.04.2013 14:08

Mohamed El Shorbagy, nadějný dvacetidvouletý egyptský hráč, momentálně světová šestka dle žebříčku PSA. V prosinci loňského roku dokázal v semifinále světového šampionátu porazit Jamese Willstropa a probojovat se tak až do finále PSA World Championship 2012. Zde pak nebyl daleko od vítězství nad Ramy Ashourem. Mohamed studuje v anglickém Bristolu a v březnu 2013, při příležitosti jeho účasti na turnaji Canary Wharf Classic vznikl rozhovor pro SquashSite.com.

Zdroj článku : SquashSite.com

Autor : Alan Thatcher

Dosáhl jste na finále World Championship, patříte k TOP 5 žebříčku PSA a při tom jste stále studentem v Bristolu. Jaké předměty studujete a jak se vám daří skloubit studium se squashem?

Studuji obchodní podnikání na University of the West of England. Nepřijde mi tak těžké soustředit se na dvě zkoušková období během ledna a května, což je jediný čas, kdy se musím plně věnovat učení a nemyslím si, že dva "prostudované" měsíce způsobí takovou škodu mému hraní. Jsem typ člověka, který je rád, že má ve svém životě ještě něco dalšího kromě sportu. Kdybych měl ve svém životě jen squash, zbláznil bych se z toho. Myslím si, že junioři, kteří veškerý čas věnují hraní, dělají velkou chybu. Jejich rodiče by jim to neměli dovolit, v životě je důležité být vzdělaný a pouhým hraní squashe toho nedocílíte.

Váš bratr Marwan, který se stejně jako vy stal světovým juniorským šampionem, studuje v Bristolu společně s vámi. S kým dalším trénujete a kdo jsou vaši hlavní trenéři?

Trénuji mj. s francouzským hráčem Lucasem Serme (držitel titulu juniorského mistra Evropy), studuje s námi na stejné univerzitě. Je to výborný hráč a věřím, že když se bude opravdu snažit, dostane se na vrchol. Když jsem v Bristolu, tak mým trenérem je Hadrian Stiff, který se mnou tvrdě pracoval na pohybu a technice na kurtu. A kdykoliv jsem zpět v Alexandrii v Egyptě, tak mě trénuje Amr Mansi. Začal jsem s ním pracovat poslední léto, a myslím si, že jsem se i díky němu hodně zlepšil.

Můžeš se s námi podělit o nějaké rady, které jsi dostal od squashové legendy Jonaha?

Nevím, kde mám s odpovědí na tuto otázku začít… Dostal jsem od něj snad miliony, promiňte - biliony rad, ale jsem sobecká osoba, takže si je nechám všechny pro sebe :-).

Jaký je to pocit porazit na světovém šampionátu Karima Darwishe v čtvrtfinále, Jamese Willstropa v semifinále a potom čelit krajanovi Ramymu Ashourovi ve finále?

Je to tak zvláštní pocit, že jsem ho až dodnes nepochopil… Mnoho lidí mi blahopřeje k dosažení finále World Open a já se usmívám, ale uvnitř si nemyslím, že někdo pochopí, jak jsem se cítil, když jsem byl pouhé tři body od toho stát se šampionem! A ten pocit, že tohle finále už se nikdy nevrátí. Může se to stát znovu, někdy v budoucnosti, ale už ne v mých 21 letech!

Váš zápas s Jamesem trval téměř dvě hodiny, a potom jste měl ještě energii zaútočit plnou sílou proti Ramymu ve finále a dostat se tak blízko k vítězství. Jak jste se cítil finálový den?

Nezbyla mi skoro žádná fyzická energie. Ráno před finále jsem se byl rozcvičit se svým bratrem a museli jsme uprostřed tréninku přestat, tak jak jsem byl unavený. Neviděl jsem dobře míček, měl jsem pocit, jako by mi měla vybouchnout hlava a myslel jsem si, že to bude to nejrychlejší World Open finále ve squashové historii. A pak mi můj bratr řekl něco, co nejspíš nikdy nezapomenu: „Jen si pomysli, kolik lidí by chtělo být dnes na tvém místě… kéž bych měl šanci hrát dnes místo tebe… Přišel jsi vyhrát turnaj, ne jenom porazit Darwishe a Willstropa.“ To pro mě nezměnilo nic fyzicky, ale psychicky jsem měl pocit, že jsem připraven běžet, dokud nezemřu!!

Už jste sehrál několik zajímavých zápasů s Jamesem Willstropem. Co to pro vás znamenalo, porazit ho v semifinále světového šampionátu v Kataru?

Znamenalo to pro mě hodně, ale ještě víc pro mě znamenalo to, že jsem tohoto úspěchu dosáhl v okamžiku, když hrál ve výborné formě … Ale jedna věc, kterou nezapomenu, bylo to, jak jsme si potřásli rukama po zápase… V turnaji byl pod velkým tlakem, byl nasazený a hodně lidí mluvilo o tom jak dobré má nalosování, což ho uvádělo pod ještě větší tlak. Potom co prohrál, vzal to neuvěřitelně dobře. Ale hádám, že to je to co šampioni dělají, že? A on je jistě jedním z nich!

Studium v Anglii, hraní PSL v Bristolu, jsi velkou součástí anglické squashové scény. Jaké jsou vaše názory na squash v Anglii, na způsob jakým se vyvíjí hráči a mladá generace?

Bohužel nesouhlasím se způsobem, jak v Anglii vychovávají mladé hráče. Snaží se je tu naučit disciplíně a jak udeřit míček, aby dobře letěl. Podle mě se v tak mladém věku musí napřed naučit chodit pro údery, protože když je člověku tak 20, je těžší se tohle naučit. Neříkám, že být disciplinovaný a správně se trefovat do míčku, není důležité, protože v profesionálním squashi může být tohle ta nejdůležitější věc, ale jak už jsem se zmínil, je správný čas, kdy se toto naučit.

Jak byste řekl, že se anglický systém liší od výchovy hráčů doma v Egyptě?

Není to jenom odlišné, je to úplný opak. Což bylo pro mě dobré, když jsem přišel do Anglie a začal jsem se učit anglický způsob hraní. Nyní tak mohu hrát takový mix … egyptsko-anglický styl.

Kdo jsou vaši oblíbení hráči, a kdo jsou ti, od kterých jste se nejvíc naučil?

Jeden jediný - Amr Shabana! Ten hráč je legenda a já si prostě nedokážu představit jednoho dne turné bez něj! Den, kdy se nepotkáme na turné, bude jedna z mých nejsmutnějších sportovních chvil !

Jak si představujete, že se vaše hra bude vyvíjet v příštím roce? Co hodláte zlepšit, abyste se dostal blíž k pozici World number 1?

Potřebuji zlepšit každou část mé hry. Stále existuje hodně věcí, na kterých musím pracovat. Což je dobré, znamená to, že mám prostor stále se zlepšovat.

Pokud bude squash úspěšný a podaří se mu probojovat na Olympiádu 2020, co by pro vás znamenalo získat zlatou medaili pro Egypt?

Znamenalo by to strašně moc. Bude mi 29 let ... Mnoho hráčů je v tomto věku na vrcholu sportovních sil, takže by to pro mě byl perfektní čas. Pokud bych ve squashi nevyhrál nic, jenom zlatou olympijskou medaili, byl bych víc než šťastný a klidně bych odešel po takovém úspěchu do squashového důchodu.

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net