aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_1679 aDSC_1679

Joelle King – Maorská squashová válečnice

30.11.2018 23:36

Tak promění ten mečbol nebo nepromění? Je neděle 25. listopadu 2018 a hraje se ženské finále mezi současnou mistryní světa Raneem El Welily z Egypta a Joelle King z Nového Zélandu. Joey vede 2:0 a zatím famózní výkon ne, a ne dotáhnout do vítězného konce. Pokud vyhraje, bude to beze sporu dosud její největší úspěch na PSA. Úleva! Poslední situace vyvrcholí rozhodnutím NO LET (ve prospěch Joey). Na displeji svítí skóre třetího setu 19:17. Zápas končí 3:0 a znamená zisk prvního velkého titulu na okruhu PSA pro tuto precisní Novozélanďanku.

  • jméno: Joelle Kong
  • země: Nový Zéland
  • věk: 30 let
  • výška: 176 cm
  • hmotnost: 71 Kg
  • žije v: Cambridge (Nový Zéland)
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 4.příčka (duben 2014)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 7.příčka (listopad 2018)
  • kouč: Hadrian Stiff
 
foto: psaworldtour.com

Stručný životopis a kariéra

Joelle King se narodila 30. září 1988 v novozélandském Cambridge. Pochází z maorského kmene Ngāti Porou, ke kterému se hrdě hlásí (Maorové jsou původní polynéští obyvatelé Nového Zélandu). Na profesionálním ženském okruhu se poprvé objevila v roce 2008, a brzy vyhrála 3 menší turnaje. V roce 2010 překvapila vítězstvím na Texas Open, a na Commonwealth Games v indickém Dillí vybojovala spolu s Jaclyn Hawkes v ženské čtyřhře zlatou a s Martinem Knightem stříbrnou medaili v čtyřhře mixů. V roce 2011 se poprvé objevila ve světové desítce, o pouhý rok později dokonce ve světové pětce.  V roce 2014 ji bohužel zastavilo zranění – přetrhla si achillovku. Po roce se ale vrátila a dokázala postoupit až do čtvrtfinále British Open, ve kterém podlehla Angličance Lauře Massaro. O tři měsíce později vyhrála Australian Open, a potvrdila tak příslušnost k nejlepším světovým hráčkám. Letos dokázala vyhrát Commonwealth Games v ženských singlech – což je dosud její největší úspěch (ke zlatu přidala ještě bronz ze čtyřher mixů spolu s Paulem Collem). O minulém víkendu pak vyhrála v Hong Kongu, a vybojovala tak svůj první MAJOR titul PSA.

Přednosti pohledem squashového kouče

Joey zaujme svým elegantním stylem, velice přesnou hrou a vynikajícími volej dropy. Perfektně čte hru a skvěle vykrývá prostor kolem téčka, kterému říkáme „strom“.

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Občas pro ni bývá obtížné dotáhnout skvěle rozehrané utkání do vítězného konce.

Technická či taktická „specialitka“

Úžasně ovládá kráťasy. Její dropy nepadají vždy do nicku, ale vždy jsou pro soupeřky obtížně vybíratelné. Dokáže takto potrápit i mimořádně rychlé Egypťanky, kterým je v takové chvíli jejich úžasná rychlost lidově řečeno „na pendrek“.

Závěrem

Třicetiletá vysoká „KIWI KING“ je velice nadaná a zkušená hráčka, která jistě ještě nepředvedla své maximum. Přesto se domnívám, že na první trojku asi nedosáhne. Rád se ale budu mýlit, protože její hra je dokonalou ukázkou precisnosti. Moc bych ji přál další posun.

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: psaworldtour.com, wikipedia



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net