aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2491 aDSC_2491

Marwan El Shorbagy – Šakal z Alexandrie

15.05.2018 21:05

Představení hráče

Který Shorbagy? Ten mladší? Ano, ten plešatý. Aha! Málokterá přezdívka vystihuje svého majitele tak, jako právě přízvisko „Šakal“ Marwana. Patří mezi nejchytřejší a nejšikovnější hráče na okruhu. Egypťan, který vyrůstal trochu ve stínu svého staršího bratra a současného mistra světa Mohameda El Shorbagyho. Ani jeden z nich nezapře anglickou školu Midfield, na které se potkávali také s naším Petrem Martinem. Na jejich přípravě spolupracovali nesmrtelný Jonah Barrington a Ian Thomas.

  • jméno: Marwan El Shorbagy
  • země: Egypt
  • věk: 25 let
  • výška: 183 cm
  • hmotnost: 73 Kg
  • žije v: Bristolu (Anglie)
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 3. příčka (květen 2018)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 3. příčka (květen 2018)
  • koučové: Hadrian Stiff, Haitham Effat, Ian Thomas
 
foto: squashSite.com

Trochu historie

Jeden z pouhých čtyř hráčů, kteří dokázali 2x vybojovat titul mistra světa juniorů do 19 let. Debut na mistrovství světa dospělých v roce 2011 si odbyl v pouhých 17 letech, a hned na poprvé se dostal do šestnáctky. Již v roce 2013 vybojoval 2 PSA tituly na americké túře. O dva roky později se probojoval do semifinále velkého PSA turnaje v Chicagu Windy City Open, kde podlehl bratrovi Mohamedovi. Ve stejném roce již figuroval ve světové desítce. O tom, že v USA, a obzvláště v Chicagu, mu to jde nejlépe, svědčí jeho první výhra nad „bráchou“ ve čtvrtfinále v únoru 2017. Zatím nejlepším výsledkem je ale pro Marwana veleúspěšné mistrovství světa 2017, kde se dostal až do finále. Mohamedovi tehdy podlehl až v pěti setech. O jejich komplikovaném vztahu už jsme na našich stránkách již psali. Osobně si ale myslím, že Marwanův čas jistě ještě přijde a ukáže se, že tato rivalita byla „suma sumárum“ prospěšná.         

Přednosti pohledem squashového kouče

První, co mě napadne je chytrost a obrovský přehled. Připomínám, že Marwanovi je stále „jen“ pětadvacet let, ale vyzrál v profíka „par excellence“. Umí „šotit“, umí být trpělivý, je odvážný, a přitom velice stylový.  

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Někdy je trochu „horká hlava“, hádá se s rozhodčím, ale speciálně ve finále MS 2017 to trochu dělal naschvál, aby rozhodil bratra. A tak jediným slabším místem může být již zmiňované neustálé a nesnesitelné srovnávání se starším bratrem. V hierarchii muslimské rodiny to musí být ještě o to obtížnější, představuji si.   

Technická či taktická „specialitka“

Jeho výhodou je komplexnost a herní vyrovnanost. Nejsem si vědom jeho nějaké speciality, ale přesto přikládám odkaz na úžasný třístěnný boast do „placatého“ nicku. Mimochodem podobný úder zahrála naše Anna Serme při vlastním mečbolu v Polsku na ME družstev.

Závěrem

Často se mluví o naprosté dominanci Egypťanů ve světové špičce (v květnu 2018 v mužích neuvěřitelných 7 z 10). Je třeba ale zmínit „evropské“ squashové kořeny některých z nich. Mohamed a Marwan squashově vyrůstali v Anglii (kromě Iana Tomase spolupracuje Marwan v současnosti s Hadrianem Stiffem), Ali Faraga také vede anglický profík Mike Way.

Marwanova hra je, jako u všech Egypťanů, hodně „koukatelná“ a hlavně velmi účinná. Bude zajímavé sledovat jeho další vývoj. Je otázkou, zda vystřídá svého bratra na squashovém trůně. V každém případě se nespokojí s postem světové trojky. Znovu dostane šanci v těchto dnech, kdy probíhá slavný British Open.

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: psaworldtour.com, wikipedia


 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net