aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2667 aDSC_2667

ME jednotlivců 2013 v Herentals s početnou českou výpravou

02.09.2013 08:22

2.9.2013 ME jednotlivců sezóny 2012/2013 se netradičně odehrává až na začátku sezóny nové, místo obvyklého květnového termínu. Ve dnech 4.-7. září bude, stejně jako v roce 2009, hostit hráče ME belgické město Herentals. Do turnaje je přihlášeno celkem 39 mužů a 22 žen ze států Arménie, Rakousko, Belgie, Česká republika, Slovensko, Anglie, Finsko, Francie, Německo, Litva, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rusko, Španělsko, Švýcarsko a Ukrajina. Největší  mužskou hvězdou turnaje je Francouz Gregory Gaultier, momentální světová dvojka žebříčku PSA, který bude kráčet vstříc sedmému titulu šampióna. Nasazenou dvojkou je Španěl Borja Golan (9 muž žebříčku PSA), divácky přitahovat budou jistě i výkony Simona Rosnera nebo L.A. Anjemy. Na startovní listině nechybí ani obhájce loňského titulu Fin Olli Tuominen. Mezi ženami tradičně nechybí Australanka hrající pod vlajkou Nizozemí Natalie Grinham a Francouzka Camille Serme, obě hráčky patří do TOP 12 světa. Bronzovou příčku z předchozího ročníku bude obhajovat česká hráčka Lucie Fialová (42 příčka světa).

Česká výprava se zúčastní ME jednotlivců v počtu šesti hráčů. Reprezentovat naší zemi budou oba nejvýše postavení hráči profesionálních žebříčků - Jan Koukal a Lucie Fialová, pro další zkušenosti z mezinárodních akcí dospělých si jedou Petr Martin a Ondřej Uherka, tým doplní nově z řad juniorských hráčů Tereza Svobodová a Jakub Solnický.

 

Lucie Fialová

   

Do Herentals jedete obhajovat bronzovou příčku z předchozího ročníku … tedy daleko těžší pozice, než před rokem. Jak se v této roli cítíte? 

Na letošní ME jednotlivců se těším, ale příliš si nepřipouštím, že mám povinnost něco obhajovat. Záleží mi na výkonu, který tento týden v Belgii předvedu a věřím, že když podám své maximum, dobrý výsledek se dostaví.

EICC v Belgii startuje nová sezóna, prozradíte vaše cíle pro nadcházejících 9 – 10 měsíců? Uvidíme Vás během sezóny i na domácích kurtech?

V nadcházející sezóně se budu i nadále, stejně tak jako celé léto, připravovat v Praze na Strahově. Se svým týmem se budu snažit odehrát co nejvíce ligových utkání a také nějaké turnaje u nás. A stejně jako v minulých letech budu hrát WSA turnaje, prozatím jen vím, že v říjnu odehraji 3 turnaje v USA.

Co považujete herně za své silné a co za slabé stránky ?

Myslím si, že mojí nejsilnější stránkou je psychická odolnost a slabé stránky už žádné nemám, v posledních měsících jsem je všechny odstranila :-).

                                                                                                                    

Tereza Svobodová

   

Zúčastnila jste se před pár měsíci ME týmů 2013 dospělých v Amsterdamu. Vnímáte rozdíl, na akci tohoto typu, mezi juniorskou a seniorskou kategorií?

Vnímám rozdíl jedině v herní úrovni hráčů.

S jakým výkonem v Belgii budete při odjezdu domů spokojená?

Když odehraji z mé strany kvalitní zápasy. A dostat se do 16ky.

Co považujete herně za své silné a co za slabé stránky ?

Silné : měla bych více využít své razantní hry a moji fyzickou kondici. Slabé : snažit se potlačit co nejvíce emoce. A hrát uvolněně a koncetrovaně po celý zápas.

Jan Koukal

   

Honzo, jsi vícemistr Evropy z roku 2005, v roce 2006 jsi se účastnil ME v Budapešti, kde jsi skončil v semifinále. Od té doby jsi na žádné další ME jednotlivců necestoval. Co tě motivovalo k letošní účasti?

Letošní EICC je v jiném termínu než obvykle a výborně mi to tak zapadá do programu. A se současným vedením asociace není problém najít společnou řeč a domluvit se, což je oproti letům minulým příjemná změna :)).

Na turnaji budeš „služebně“ nejzkušenějším hráčem českého týmu. Funguješ za takové situace jako „rádce“ těm méně zkušeným?

Rozhodne tam nebudu dělat "chytrého", ale pokud bude někdo chtít poradit, tak samozřejmě rád přispěji radou či názorem. Podporujeme se všichni navzájem. Ale hlavně tam chci něco uhrát :)).

Co považuješ herně za své silné a co za slabé stránky?

Nehraji úplně standardní squash a fyzicky se dokáži měřit s nejlepšími. Vzhledem k tomu, že nemám často možnost trénovat s top hráči (i když nyní díky Gregovi už občas ano), tak udržet vyrovnanost ve vysokém tempu je někdy problém, ale pracuji na tom.

Ondřej Uherka

   

Na ME jednotlivců nejedeš poprvé … s jakým cílem se účastníš letos?

Loni jsem vypadl v prvním kole s Oli Tuominenem, pozdějším vítězem a nakonec jsem skončil 18. Letos je startovní pole opět o něco silnější a z nasazených hráčů je těžko si vybírat. Rád bych ale věřil, že se Stefanem Casteleynem můžu hrát vyrovnaně a třeba i překvapit. Pokud to nevyjde, tak alespoň vítězství v platu bych považoval za úspěch.

Na velkém mezinárodním turnaji je přihlášeno mnoho kvalitních hráčů … panuje zde rivalita nebo spíše přátelská atmosféra?  

Těžko říct, každý chce samozřejmě vyhrát, ale řekl bych, že rivalita není přehnaná. 

Co považuješ herně za své silné a co za slabé stránky? 

Myslím, že po fyzické stránce jsem na tom velmi dobře a od toho se odvíjí i má hra. Rád hraju ve vysokém tempu a  trpělivě číhám na voleje. Naopak potřebuji zapracovat na úderech do přední části kurtu a na taktice.

Jakub Solnický

   

S jakým očekáváním jedete na svou první individuální akci mezinárodní velikosti v seniorské kategorii?

Na turnaj jedu hlavně nasbírat zkušenosti, je to moje první velká seniorská akce, takže jsem především zvědavý, jak to bude vypadat.

S jakým výkonem budete při odjezdu domů spokojen?

Hlavně si dobře zahrát a nedělat moc chyb.

Co považujete herně za své silné a co za slabé stránky?

Silnou stránkou bude nejspíš rychlost a fyzička, naopak slabou menší vyhranost a méně přesná ruka.

Petr Martin

   

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net