aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_5455 aDSC_5455

Mistrovství světa v režii Egypťanů?

27.10.2016 09:50

Hlavní soutěž letošního světového šampionátu začíná dvacátého sedmého října a vítěze budeme znát čtvrtého listopadu. Mezi prvními deseti nasazenými figuruje šest Egypťanů, kteří navíc budou míc výhodu domácího prostředí, jelikož se mistrovství koná v Káhiře. Sesadí někdo z nich Gregoryho Gaultiera? Richard Eaton v krátkém preview shrnuje většinu podstatných informací.

Od prvního mužského světového šampionátu už uběhlo čtyřicet let (tehdy se turnaj nazýval World Open), ale jen tři z nich se konaly v Egyptě. Všechny se nicméně zapsaly squashovým fanouškům do paměti. Na tom prvním v roce 1985 zvítězil legendární pákistánský šampion Jahangir Khan, druhý ovládl v roce 1999 Peter Nicol – první vítěz původem z Velké Británie – a na třetím pro sebe titul před deseti lety získal Australan David Palmer. Ten ve finále proti Gregorymu Gaultierovi prohrával už 0:2 na sety a čelil pěti mečbolům, přesto ale dokázal vývoj zápas otočit a předvést nejslavnější comeback v dějinách turnaje.

Z výše uvedeného plyne, že na domácí půdě se ještě žádnému Egypťanovi trofej získat nepodařilo. Pro jednu z nejsilnějších a nejtradičnějších squashových velmocí je to něco, co vyžaduje okamžitou nápravu. Pokud se v Káhiře sen přiblíží realitě, můžeme se těšit na jedinečnou a bouřlivou atmosféru.

Turnaje se účastní celkem třicet jedna Egypťanů (z nichž někteří už byli vyřazení v kvalifikaci – pozn. red.) a jejich nedávná forma naznačuje, že jeden z nich by turnaj měl ovládnout. Favorizovaný Mohamed Elshorbagy se mohl v polovině letošního roku pyšnit šesti tituly ze sedmi turnajů světové série, čímž se stal hráčem s nejvyšším průměrným počtem bodů v historii.

Jeho triumfy v březnu v Hullu na British Open a poté v dubnu na turnaji v El Gouně ukazují, že je více než schopen odčinit dvě těsné prohry, které ve finále předchozích mistrovství utrpěl, a loňské šokující vyřazení ve třetím kole. V Hullu pětadvacetiletý Elshorbagy překonal taktické nedostatky a fyzickou únavu díky větší pestrosti své rychlé hry a poprvé porazil bývalého světového šampiona Ramyho Ashoura v regulérním zápase (tedy že Ashour nevzdal kvůli zranění).

Jak ale Elshorbagy sám přiznal, kvůli roli favorita v El Gouně si před domácím publikem připadal „hodně pod tlakem“. To, jakým způsobem dokázal v nervy drásajícím finále proti mistru světa Gregorymu Gaultierovi obrátit vývoj utkání z 0:2 na 3:2, se může pro káhirský turnaj ukázat jako cenná zkušenost.

Přestože měl Elshorbagy s Gaultierem v září ve finále China Open snadnější práci, Francouz je pořád skvělým hráčem a určitě mu nechybí schopnosti pro to, aby se svým typickým temperamentem bojoval o obhajobu titulu.

Historii ale chtějí přepsat i další Egypťané: Omar Mosaad, který je na žebříčku po finálových účastech na Colombia Open a Canary Wharf Classic třetí, tedy nejvýše v kariéře; Karim Abdel Gawad, vítěz egyptského Al-Ahram International, turnaje hraného na dohled pyramid; a také Ali Farag, jenž na tomto turnaji překvapivě přešel přes Mohameda Elshorbagyho i přes Ashoura – ten musel Faragovi ve čtvrtfinále vzdát po jedenácti bodech kvůli zdravotním problémům. Ashourova víra v sebe sama se tak možná opět otřásla, a to poté, co ji získal zpět vítězstvím nad Gawadem ve finále srpnového Hong Kong Open. Pro zraněními sužovaného trojnásobného mistra světa to byl první titul po skoro roce.

Mistrovství se bude konat v klubu Wadi Degla, kde se odehrával i předloňský světový šampionát žen. Přesné místo ale bude jiné: v Káhiře má Wadi Degla totiž celkem pět klubů. Ten pro letošní mužský turnaj se nachází nedaleko mezinárodního letiště a je určen pro dvacet sportů. Nachází se v něm olympijský bazén, tenisová akademie, běžecká a cyklistická dráha a zároveň má k dispozici elegantní venkovní prostory vhodné pro postavení skleněného kurtu. Říjnové klimatické podmínky mohou být pro venkovní squash příznivé – v průměru je přes den devětadvacet stupňů, večer pak šestnáct.

Hráči si mezi sebou rozdělí tři sta dvacet pět tisíc dolarů, tedy něco přes osm milionů korun. Jde o stejnou částku jako loni v americkém Bellevue. Vítěz obdrží skoro padesát tisíc dolarů, v přepočtu na koruny zhruba milion a čtvrt.

Bude se hrát na stejném kurtu od ASB jako při Al-Ahram International. Aby mohli hráči i diváci těžit z jeho největších kvalit, bude muset být rozmontován a znovu složen na místě s tou nejvyšší zručností a precizností. Kolem kurtu se bude nacházet dva tisíce míst pro diváky, kteří budou mít výhled na hvězdnou oblohu, protože kurt nebude krytý. Tak jistí si organizátoři jsou tím, že nebude pršet.

Turnaj má z organizačního hlediska na starosti Karim Darwish, první bývalá světová jednička, která se podobného úkolu zhostila. Potřebné schopnosti už Darwish prokázal, když před dvěma roky řídil ženský světový šampionát, přičemž na jeho přípravu měl jen dva měsíce.

„Tentokrát je to jiné,“ říká Darwish. „O tom, že mistrovství budeme pořádat, víme více než rok, takže doufám, že všechno poběží jako na drátkách.“ Dodává, že vstupenky jsou „pro všechny skoro zadarmo“. To může dát mnoha lidem příležitost, aby naživo viděli sport, v němž jsou Egypťané nejlepší. „Ať přijdou a užijí si souboje šampionů,“ vyzývá Darwish. „A pokud vyhraje Egypťan, bude to neskutečné.“

překlad: Jiří Hron
zdroj: squashplayermagazine.com

 



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net