aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_8634a aDSC_8634a

Nick Matthew – vlk z Sheffieldu

12.12.2013 11:43

Angličané jsou známí svým smyslem pro „fair play“. Zlí jazykové tvrdí, že to je důvod, proč málokdy něco vyhrají. Dlouho to platilo také v mužském profesionálním squashi. Pak se ale objevil nenápadný Nick Matthew, a jak říká klasik: „Všechno bylo jinak!“ replica handbags

  • jméno: Nicolas Matthew
  • země: Anglie
  • narozen: 25. července 1980 v Sheffieldu (UK)
  • věk: 33 let
  • výška: 183 cm
  • hmotnost: 77 Kg
  • trenér: David Pearson
  • raketa: Dunlop Biomimetic Evolution 130
  • poznávací znamení: „Vlk se nikdy nevzdá! A trhá a trhá!“

Trochu historie

Když v roce 2006 Nick dobyl slavný British Open, stanul na squashovém „trůně“ po dlouhých 67 letech opět Angličan (naposledy titul pro Albion „vyboxoval“ Jim Dear v roce 1939). Matthew titul získal ještě dvakrát (2009 a 2012). Měl také smůlu, že v letech 2010 a 2011 se turnaj nekonal, jistě by patřil mezi hlavní favority. V poslední době stále roste prestiž titulu mistra světa. Turnaj je ve squashovém kalendáři teprve od roku 1976 a Angličané titul ne a ne získat. V roce 1999 jej sice vybojoval Peter Nicol, ale tehdy ještě v barvách Skotska, a to se, jak jistě chápete, nepočítá! V roce 2010 se ale poprvé uskutečnilo anglické finále. V hlavních rolích účinkovali Matthew a Willstrop. „Vlk“, jak se mu často říká, tehdy zvítězil 3:1. Zatím poslední – třetí titul vydřel letos v listopadu, když po urputném finále udolal Francouze Grega Gaultiera 3:2. Nick také patří mezi VIP klub tzv. „Velké trojky“ (titul mistra světa, titul British Open a post světové jedničky). Světovou jedničkou se stal houževnatý „Anglán“ 1. června 2010.   

Přednosti pohledem squashového kouče

Podle anglického kolegy Mika Harrise patří Nick Matthew mezi nejvíce „prefabrikované“ hráče. Nick sice v juniorech vynikal, pak se ale jeho slibná kariéra jakoby zarazila. Dlouho se nedostal dál než do světové dvacítky. A tak musela přijít anglická důkladnost a „továrna na squash“ vedená pravděpodobně nejuznávanějším aktivní světovým koučem Davidem Pearsonem. Jen na držení rakety údajně pracovali několik měsíců. Můžete si povšimnout poměrně zvláštního úchopu rakety, který je pro Nicka typický. Podobně postupovali i na všech ostatních aspektech výkonu a vytvořili „zabijácké monstrum“, které je prostě k neutahání. Za úspěchy posledního mistra světa podle mého názoru stojí hlavně fyzická kondice (dynamika a vytrvalost), perfektní ovládání téčka pomocí tzv. „vysunutého T“ a úžasný rozsah pohybu, který se projevuje při dropech z voleje, viz foto. K tomu si přidejte gigantickou porci vůle a bojovnosti a vyjde Vám nemilosrdný „Vlk zabiják“.   

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nemůžu na nic přijít. Už vím: Ramy Ashour. Nick má tu smůlu, že hraje v éře geniálního Ramyho, který pokud je zdráv, tak bere vše! Někdy se taky Nick pouští do debat s rozhodčími a ztrácí koncentraci. To je ale skutečně vše.

Technická či taktická „specialitka“

Hodně mě vždy zaujme, jak Nick hraje bekhendový kraťas, který jakoby raketou zespodu „pohladí“. Již jsem také zmiňoval jeho pokrytí „T“ a famózní voleje, zejména volej dropy.

Závěrem

Matthewova hra se může zdát někomu nudná, ale mně se líbí. Obdivuji jeho nasazení, jak jde do všeho naplno. Doporučuji jeho autobiografii „Sweating blood. My life in squash.“ Název knihy mluví za vše. Hru Ramyho či zejména Shabany si člověk zamiluje, ale Nick vzbuzuje skutečný respekt!  

Autor: Jan Roll, www.janroll.cz

Zdroje: 

http://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Matthew

http://www.nickmatthew.co.uk/



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net