aDSC_6658 aDSC_6658
aDSC_2496 aDSC_2496

Nour El Tayeb – egyptská squashová Akrobatka

04.04.2018 21:45

Představení hráčky

Pohádky se píší i ve squashi. Jedna z pohádek se navíc stala skutečností v říjnu 2017, když manželé Ali Farag a Nour El Tayeb vyhráli US Open. Během řady interview po skončení obou vítězných finále sympatický pár z Káhiry působil nesmírně uvolněně a spokojeně. Jak by ne, poprvé ve squashové historii vyhrál manželský pár tak vysoko ceněný squashový titul ve stejný den a na stejné akci.

Není možné si nevšimnout podobností obou manželů. Neustále se usmívají a dovedou ocenit soupeřovu kvalitu. Nour působí více soustředěněji. Oběma pak experti předpovídají velké úspěchy. I jejich kariéra má podobný vývoj. Světový post číslo jedna mají oba na dosah. Pravidelně se dostávají až do semifinále či finále. Pokud jsou na turnaji spolu, koučují se navzájem. Pokud jsou na různých turnajích, volají si třeba i mezi sety. Ali o Nour s hrdostí tvrdí, že mu prý skvěle vaří. Nikdy prý nebyl tak zdráv jako po svatbě.  

Moschino Outlet

  • jméno: Nour El Tayeb
  • země: Egypt
  • věk: 25 let
  • výška: 168 cm
  • hmotnost: 54 Kg
  • žije v: Káhiře
  • nevyšší postavení na žebříčku PSA: 3. příčka (březen 2018)
  • aktuální postavení na žebříčku PSA: 3. příčka (duben 2018)
  • koučové: Haitham Effat, Hossam Shaddad

foto: squashmad.com

Trochu historie

Nour se na profesionálním okruhu (tehdy ještě pod názvem WISPA) objevila poprvé v roce 2007. Téměř okamžitě začala trápit světové hvězdy – například již v roce 2008 „zmučila“ bývalou světovou šampionku Vanessu Atkinson, které sice ještě podlehla, ale v dlouhých pěti setech. V roce 2009 se dcera bývalého hráče a universitního profesora probojovala do finále juniorského mistrovství světa, ve kterém podlehla své „osudové“ krajance=soupeřce Nour El Sherbini. Brzy se prosadila do světové padesátky. Již za doby studií si vytyčila jasný cíl: dostat se do světové pětky. V roce 2010 pronikla do TOP 20 a byla prohlášena za WISPA hráčku roku.  Od roku 2015 můžeme sledovat její útok na naprostou světovou špičku. Nezastavilo ji ani šestiměsíční zranění. Pokud prohrává, pak nejčastěji se současnou světovou jedničkou Nour El Sherbini. Jinak dokáže porazit kohokoliv. Její poznávací znamení: vždycky nastupuje v čelence.

Přednosti pohledem squashového kouče

Je nesmírně hbitá a velice odvážná. Má přezdívku „Akrobatka“ pro své spektakulární rybičky. Nevypouští jediný míček. Její odvaha hraničí až s přehnaným rizikem, tolik typickým pro Egypťany. A tak jako u většiny ostatních krajanů toto riziko skoro vždy vychází. Efektivně přizpůsobila svou hru nižšímu tinu.  

Slabiny či slušelo by se spíše říci méně silné stránky

K porážce Nour El Sherbini či k zisku titulu světové jedničky či mistryně světa potřebuje snad jen zapracovat na psychické odolnosti. Na kurtu působí subtilně, přestože je relativně vysoká. Někdy se zvláštně „hrbí“ při úderech, to je ale známka osobitého stylu, který není nutně na překážku správné technice.  Vše dohání obrovskou bojovností a pozitivním přístupem.

Technická či taktická „specialitka“

Akrobatické rybičky na hranici sebezmrzačení alá Rodriguez - třeba i třikrát za výměnu a následné vítězství výměny :)

Závěrem

Zajímavá a sympatická hráčka má ve svých 25 letech to nejlepší ještě před sebou. Přál bych jí, aby jí vydržel její vztah s Alim, i když to bude nesmírně těžké. Málokterý sportovní profesionální pár vydrží dlouhá odloučení a egoistický individualismus, tolik typický pro vrcholové individuální sportovce, squashisty nevyjímaje. Pokud jde o její kariéru: můj tip je, že do roka a do dne bude světovou jedničkou (samozřejmě pokud vydrží zdravá).   

autor: Jan Roll, www.janroll.cz
zdroj: psaworldtour.com, wikipedia



Zobrazit komentáře »
« Skrýt komentáře

Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno:
Opiště prosím kód captcha
pozn.: šedá - neregistrovaný uživatel, zelená - registrovaný uživatel, červená - administrátor


Další články v této sekci

Dále čtěte na SquashPage.net